Jednostavna zimska salata
Jednostavna zimska salata sa najboljim sastojcima koje zima može da ponudi. U današnjem blogu želim da vam pokažem kako brzo i lako možete da pripremite salatu od kelja, kojeg ste prethodno dobro izmasirali, uz dodatak zimskih plodova poput nara i raznog drugog voća i povrća.
Nar mi je omiljena voćka zimi jer sadrži veliku količinu antioksidansa, vlakana, vitamina C i K, folata, kao i minerala poput mangana, bakra i kalijuma. Osim što je vrlo ukusan, zahvaljujući jarko crvenoj boji, izgleda veoma lepo i primamljivo na tanjiru.
U salatu dodajte i radič, šargarepu, azuki pasulj i japanske jabuke, koje možete pronaći u svim bolje opremljenim super marketima, te dresing od mandarine. Ako prvi put upotrebljavate japanske jabuke, vodite računa da odaberete mekane i slatke, jer to znači da su zrele.
Po želji možete dodati kuvane leblebije, nekoliko listova zelene salate i kuvano jaje.
Jednostavna zimska salata
RECEPT
Sastojci:
– 3 šolje kelja (koji ste prethodno dobro izmasirali da biste ga omekšali)
. 1 manja glavica radiča
– ½ šolje iseckane šargarepe
– 1 japanska jabuka isečena na kolutove
– 1 nar, bobice
– ½ šolje azuki pasulja, kojeg ste prethodno skuvali
– ¼ šolje listića od kokosa
– 1 kašika sveže majčine dušice
Za dresing:
– 1 mandarina
– ½ šolje vode
– ¼ šolje jabukovog sirćeta
– ¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 1 čen belog luka
– 2 kašike javorovog sirupa
– prstohvat himalajske soli
Priprema:
U posudi srednje veličine pomešajte kelj, listove radiča, japasnku jabuku, bobice nara, azuki pasulj, listiće od kokosa i majčinu dušicu. Sve sastojke za dresing pomešajte i izblendirajte, te dobijenim dresingom prelijte salatu.
Ne samo da ćete uživati u ovoj kombiaciji kiselih i slatkih ukusa, već ćete snadbeti organizam svim potrebnim nutrijentima. 🙂