fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Kako pravilno zamrzavati povrće?

U slučaju da odlučite da zamrznete sveže povrće, važno je da ispratite proceduru pomoću koje ćete sačuvati važne nutrijente i nakon odmrzavanja moći da uživate u benefitima i ukusu ovih namirnica. Nadam se da će vam uputstvo u nastavku olakšati proces. Evo kako pravilno zamrzavati povrće.

Korak 1 – Odaberite povrće

Ovo je najvažniji korak. Povrće mora da bude sveže i hrskavo. Truli i stari listovi mogu vam upropastiti sve što ste zamrznuli, utičući na drugačiji miris i ukus povrća nakon odmrzavanja. Iz tog razloga izaberite isključivo mlade, sveže zelene listove.

Korak 2 – Operite povrće

Postavite cediljku u sudoperu, i u njoj temeljno oprerite povrće namenjeno za zamrzavanje. Povrće se uvek pere hladnom vodom kako bi zadržalo svežinu. 

Korak 3 – Procedite i iseckajte povrće

Nakon što ste temeljno oprali svaki list, procedite ga, a potom prosušite ubrusima ili pamučnom krpom. Osušeno povrće postavite na dasku za seckanje. Odstranite stabljike i oštećene delove zeleniša, čuvajući samo jestivi deo povrća za zamrzavanje.

Korak 4 – Pripremite posuđe

Pripremite posudu za kuvanje vode u kojoj ćete blanširati povrće, kao i veliku činiju napunjenu ledom i vodom za hlađenje povrća nakon blanširanja.

Korak 5 – Blanširanje povrća

Voće i povrće sadrži enzime i bakterije koje tokom vremena razgrađuju hranljive materije i menjaju boju, ukus i teksturu hrane tokom zamrznutog skladištenja. Lisnato povrće zahteva kratku termičku obradu, zvanu blanširanje, u vreloj vodi ili na pari, da bi se uništili enzimi pre zamrzavanja. Za blanširanje raštana vam je potrebno oko 3 minuta, a za sva ostala zelena povrća oko 2 minuta.

Čim povrće stavite u vrelu vodu počnite da merite vreme. Prekrijte šerpu poklopcem i sačekajte da povrće bude blanširano na visokoj temperaturi u pomenutom vremenskom periodu. Vodu u kojoj kuvate povrće možete koristiti do 5 puta, a potom je potrebno da je promenite (ukoliko pripremate veću količinu povrća za zamrzavanje). Takođe, kada voda ispari obavezno dodajte još vode kako biste povrće temeljno izblanširali. 

Korak 6 – Ohladite povrće

Jedan od koraka kako pravilno zamrzavati povrće jeste i njegovo hlađenje. Nakon ovog koraka povrće brzo prebacite u činiju sa vodom i ledom, kako biste sprečili dalje kuvanje. Povće treba da ostane u hladnoj vodi isto toliko vremena koliko ste ga blanširali u vreloj vodi. Nakon što se povrće ohladilo, važno je da ga dobro ocedite i pripremite za odlaganje u zamrzivač. 

Korak 7 – Odložite povrće u ziploc kese

Oceđeno povrće stavite u ziploc kese koje možete nabaviti u bolje snabdevenim drogerijama u našem regionu. Prilikom zatvaranja kesa, jako je važno da se potrudite da što više istisnete vazduh iz njih kako biste sprečili sušenje povrća unutar kese. Uz pomoć ziploc kesa možete zamrzavati voće koje želite da iskorisite za smoothie, ili bilo šta drugo, a kese su pogodne za višekratnu upotrebu. 

Korak 8 – To je to i sad pravac zamrzivač!

Kese sa povrćem možete obeležiti markerom upisujući datum zamrzavanja, što može biti izuzetno korisno. Ukoliko se pitate koliko dugo biste trebali da čuvate povrće koje ste na ovaj način zamrznulli, preporučuje se do 12 meseci. 

Da li je svako povrće iskoristivo nakon odmrzavanja?

Ne. Neke vrste povrća imaju tendenciju da promene ukus nakon odmrzavanja i njih vam ne preporučujem da tretirate na ovaj način. U ovu grupu spadaju celer, krastavac, zelena salata, luk, rotkvice, klice i paradajz.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.