fbpx

JANUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 27-31.1.

Mojih 5 decembarskih favorita

Obožavam decembar i miris zime. Volim da se ušuškam i ugrejem u kući kada je napolju temperatura ispod nule, pa obično tada pravim neka topla i ukusna jela koja mi dodatno pojačavaju otpornost na hladnoću. Ovo je mojih 5 decembarskih favorita kada je hrana u pitanju.

Dakle, u moje decembarske favorite spada hrana koja greje, jača imunološki sistem i štiti organizam od različitih prehlada. Zahvaljujući njoj osećam se zdravo i zadovoljno, a istovremeno uživam u fantastičnim ukusima.

Nadam se da će vas ova moja lista inspirisati da i vi obogatite svoj decembarski jelovnik ovim korisnim namirnicama.

Nar

Ukusnim i mirišljavim plodovima nara upotpunite prazničnu trpezu. Njegova jarka crvena boja učiniće svaki obrok primamljivim na oko. Osim toga, nar je bogat brojnim vitaminima, naročito A, B5, C i E, kao i mineralima kalijumom i gvožđem, ali i fitoestrogenima, odnosno biljnim hormonima koji mogu da spreče različita oboljenja. Možete ga staviti u razne salate ili iscediti, pa napraviti sok.

Brokoli

U mojih 5 decembarskih favorita spada i brokoli. Ovo veoma zdravo povrće koje je dostupno zimi obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Naročito vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta u hladnim danima. Da biste sačuvali što više hranljivih sastojaka prilikom kuvanja, brokoli kratko obarite na pari, najduže četiri minuta. Od njega možete da pravite razne potaže, ali i da ga servirate kao prilog uz glavno jelo.

Đumbir

Nijedan začin ne ide tako prirodno uz zimska jela kao đumbir. Možete ga stavljati u sve obroke od predjela do deserta. Probajte ga u toploj limunadi, kao dresing za salatu ili preliv za ribu i meso, kao dodatak čorbama i potažima ali i kao sastojak u raznim poslasticama. Prilikom kupovine birajte onaj sa tanjom korom, a izbegavajte mekan koren ili onaj koji je previše suv, jer je to znak da stoji dugo.

Beli luk

Budući da predstavlja prirodni antibiotik, beli luk je odličan izbor za obroke u hladnim danima kada vladaju bakterije i virusi. Zagrejaće vam telo, poboljšati cirkulaciju i ojačati imunitet. Snižava krvni pritisak i čisti zidove krvnih sudova. Gotovo da nema jela u koje ne ide ovo povrće. Ja ga obično koristim za dinstanje raznog, pre svega, zelenog povrća.

Kari

Fantastastičan začin koji u potpunosti menja ukus jela. Zahvaljujući specifičnoj aromi pruža poseban šmek svakom obroku pa ga veoma često dodajem u svoje recepte. Zapravo predstavlja mešavinu različitih pikantnih začina od kojih je najdominatnija kurkuma, zatim slede biber, kim, čili, beli luk, cimet i korijander. Poboljšava rad srca i krvnih sudova, štiti od prehlade i gripa.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.