fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Najgora hrana za kožu

Ono što se nalazi na vašem tanjiru najbolji je pokazatelj koliko vodite računa o svojoj koži. Ovo je najgora hrana za kožu, koju bi trebalo da izbegavate ukoliko želite blistav i ružičast ten.

S godinama koža stari, jer trpi brojne uticaje iz spoljašnje sredine. Osim toga, sve promene koje se dešavaju unutar organizma, poput hormonalnih, takođe utiču na njeno zdravlje. Veliku ulogu u tome imaju i ishrana, stres, te sveukupan stil života. Čini se da borba s kožnim problemima nikada ne prestaje. Taman kad smo pobedili akne, pojave se bore i druge nepravilnosti. U potrazi za jedinstvenim rešenjem svih dermatoloških tegoba, brojni naučnici došli su do zaključka da je nezi kože potrebno pristupiti iznutra.

Povezanost nege kože i ishrane

Nega kože je zapravo unutrašnji posao, jer je njen izgled direktan odraz zdravlja unutrašnjih organa, naročito jetre i sistema za varenje. Akne, potom druga stanja kože poput suvoće, psorijaze i ekcema ukazuju na to da je jetra preopterećena, što je rezultat prevelikog unosa toksina i raznih drugih štetnih materija u organizam.

Budući da je primaran posao jetre detoksikacija, ona će u tim uslovima raditi usporeno, jer ne može obraditi sve štetne materije. Telo uvek naporno radi na eliminisanju toksina iz organizma, tako da ukoliko jetra nije u stanju da obavi svoj posao, toksini se filtriraju kroz druge organe kao što je koža. Kada se toksini eliminišu kroz kožu mogu izazavti osip, bubuljice, dermatitis i druga dermatološka oboljenja.

Gde je tu ishrana? Naime, sve namirnice na neki način utiču na kožu. Ili je održavaju hidrantnom i mekanom, ili uzrokuju njena oboljenja. Voće i povrće bogato antioksidansima i brojnim vitaminima podstiču proizvodnju kolagena (proteina zahvaljajujući kojem je koža glatka i elastična), te pomažu jetri da efikasno spreči promene na koži.

S druge strane rafinisani šećeri se, u procesu glikacije, povezuju s molekulima kolagena i time doprinose starenju kože. Oni takođe oštećuju i crevnu floru, što uzrokuje pojavu akni.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati su najgora hrana za kožu. Osim toga što su toksični za organizam i uzrokuju razne digestivne probleme, rafinisani ugljeni hidrati imaju i lošu nutritivnu vrednost. Njima se jedino hrane loše bakterije u crevima što može dovesti do prevelikog razmonžavanja kandide. Neuravnotežena količina loših i dobrih baketerija u organizmu uzrokuje akne, ali i proizvodnju veće količine ulja u telu koje zatvaraju pore. Prilikom unošenja rafinisanih šećera, telo ispušta hromon insulin koji reguliše nivo šećera u krvi tako što transportuje šećer do svih ćelija u telu. Budući da se rafinisani šećer brzo vari, telo mora da ispusti velike količine insulina kako bi držalo korak s transportom šećera do ćelija. Istraživanja pokazuju da u ovakvim slučajevima insulin može da bude okidač za proizvodnju sebuma, ulja koje zatvara pore i formira bubuljice i mitisere.

Prerađeni šećeri utiče na starenje kože. Naime, prilikom varenja, molekuli ugljenih hidrata povezuju se s proteinom kolagenom, te u tom procesu glikacije, stvaraju sasvim nove molekule i time kolagen koji formira glatku mladalačku kožu biva izgubljen zauvek.

Najbolja zamena

U ove rafinisane šećere spadaju beli hleb, različita druga peciva, testenine, kolači i mnogi drugi slatkiši. Prirodni zaslađivači poput sirovog meda, javorovog sirupa, kokosovog šećera i agava sirupa, imaju nizak glikemijski indeks i ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi, pa predstavljaju najbolju zamenu ovim namirnicama.

Mlečni proizvodi

Mleko i drugi mlečni proizvodi mogu da pogoršaju postojeća inflamatorna stanja kože kao što su akne, osip i ekcem. Osim toga sadrže hormon rasta i antibiotike u tragovima koji ometaju prirodni hormonski balans organizma. Poznato je da višak estrogena uzrokuje pojavu cističnih akni. Mnogi ljudi su intolerantni na laktozu koja se nalazi u gotovo svim mlečnim proizvodima. Hrana koja izaziva alergije može uzrokovati upalne procese u čitavom organizmu, što može izazvati i upale na koži.

Najbolja zamena

Kravlje mleko možete zameniti onim od ovsenih pahuljica, kokosa ili badema. Ove alternative ne sadrže antibiotike, hormone i laktozu, te imaju mnogo slabiji uticaj na digestivni sistem i jetru.

Pšenica

Brojna istraživanja su pokazala da pšenica koju danas jedemo nije ista ona pšenica koju se jele naše bake. Sumnja se da ova genetički konstruisana verzija pšenice sadrži mnogo više glutena i fitinske kiseline, zbog čega se mnogo teže vari. Iznenađujuća je činjenica da se pojavom ove vrste pšenice sve češće javlja i osetljivost na gluten kod ljudi. Čak je i većina peciva napravljena od celih zrna žitarica prošarana belim brašnom, a ono je koži neprijatelj broj jedan.

Najbolja zamena

Pšenicu možete zameniti žitaricama od celog zrna kao što su pirinač, spelta, haljda, amarant i kinoa koji su bogati vitaminima i mineralima, naročito vitaminom B koji koži pomaže da zadrži vlagu.

Gluten

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a tragovi glutena mogu se naći i u raznim sosevima, začinima i obrađenom mesu. Mnogi ljudi imaju probelm s probavom glutena, ne samo oni koji bojuju od celijakije. Način na koji gluten utiče na kožu u velikoj meri je povezan s tim kako gluten utiče na digestivni sistem.

Probavni sistem proizvodi protein zonulin čiji je zadatak formiranje čvrstih veza između ćelija u digestivnom traktu kako bi se sprečilo propuštanje štetnih materija iz hrane u krvotok. Iako je ovo dobra stvar, previše glutena može da uzrokuje previše zonulina što ima suprotan efekat.

Kada štetne materije uđu u krvotok, telo aktivira imuni sistem što može uzrokovati brojne upalne procese u organizmu, a tako i upalna stanja kože.

Najbolja zamena

Kokosovo i bademovo brašno odlična su zamena pšeničnom, jer ne sadrže gluten. Osim toga, integralni pirinač, kinoa, amarant, proso takođe nemaju ovaj protein.

Alkohol

Bez obzira na to što crveno vino sadrži brojne antioksidanse, važno je napomenuti da su sve vrste alkohola veoma loše za kožu, jer ubrzavaju njeno starenje i uzrokuju akne. Alkohol sadrži visok nivo šećera, što uzrokuje nagli porast glukoze u krvi, što uništava molekule kolagena. Sprečava kožu da zadrži vlagu, što može biti jedan od uzroka pojave tamnih krugova oko očiju.

Najbolja zamena

Alkoholna pića je najbolje da izbegavate, ali ako se odlučite da s vremena na vreme popijete piće, odlučite se za vodku, džin ili čašu crvenog vina.

Suhomesnati proizvodi

Kada se probudite natečenog lica i dehidrirane kože setite se šta ste jeli prethodnog dana i da li je ta hrana sadržala mnogo soli. Prerađeno meso poput slanine i drugih suhomesnatih proizvoda opterećene su natrijumom, što uzrokuje zadržavanje vode pa time i natečenost i podbulost lica. Mnoga istraživanja su potvrdila da hrana koja sadrži natrijum nitrat, konzervans koji se dodaje brojnim industrijski prerađenim namirnicama, može razbiti molekule kolagena i time uzrokovati stranje kože.

Najbolja zamena

Umesto ove hrane birajte organsko meso od životinja koje su hranjene isključivo prirodnom biljnom hranom. Na taj način ćete uspeti da izbegnete so i natrijum nitrate. Osim toga, ova vrsta mesa sadrži i mnogo više omega 3 masnih kiselina, dok ne sadrže antibiotike i hormone.

Kofein

Da li ste ikada primetili novu bubuljicu na licu nakon stresnog dana? Tanka je linija između stresa i zdravlja kože, a evo i šta kofein ima s tim. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kofeina može povećati nivo hormona stresa, kortizola, koji utiče na kožu tako što uzrokuje razna upalna stanja.

Najbolja zamena

Verovali ili ne, kada je u pitanju koža, najbolja zamena za kofein je bujon. Obezbeđuje energiju za ceo dan, ali i hranljive supstance za kožu kao što su glicin, kolagen i želatin. Takođe kafu možete zameniti biljnim čajevima poput koprive, narodne mešavine ili maslačka, koji pospešuju detoksikaciju organizma.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 4]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.