Pet namirnica koje se uvek nalaze na mojoj šoping listi
Dobra organizacija je ključ uspeha! Ovo pravilo važi za svaku vrstu posla, ali se vrlo lako može primeniti i na svakodnevne obaveze, uključujući i planiranje ishrane. U ovom blogu vam predstavljam pet namirnica koje se uvek nalaze na mojoj šoping listi.
Naime, ukoliko sebi želite da olakšate savetujem vam da planirate svoje obroke tako što ćete sastaviti nedeljni jelovnik, na osnovu kojeg ćete napisati i spisak namirnica za kupovinu.
Na taj način ćete bolje voditi računa o svom zdravlju jer nećete ishitreno, u momentima napada gladi, kupovati industrijski prerađene namirnice koje ne sadrže gotovo nikakve hranljive sastojke. Osim toga, planskim šopingom sačuvaćete kućni budžet.
Na mojoj listi nalazi se kvalitetna, celovita hrana, bogata makronutrijentima, a u današnjem blogu izdvojila sam 5 namirnica bez kojih se nikada ne vraćam kući iz supermarketa ili sa pijace. 🙂
Zeleno lisnato povrće
Ovo povrće ima počastvovano mesto na mojoj listi namirnica budući da je veoma zdravo. Bogato je brojnim vitamina i mineralima zahvaljujući kojima jača imunološki sistem, krvnu sliku, a odlično je i za detoksikaciju organizma jer sadrži hlorofil koji eliminiše štetne materije iz tela. Ovo povrće često kuvam na pari, dinstam na belom luku, blanširam, kratko pečem u rerni ili ih koristim kao sastojak u raznim varivima i salatama. Osim toga, predstavljaju i odličnu bazu za smuti.
Limun
U pet namirnica koje se uvek nalaze na mojoj šoping listi spada i limun, bez kojeg ne mogu da zamislim nijedan dan. Zahvaljujući limunskoj kiselini koju sadrži, limun u organizmu neutrališe tokisčne materije, olakšava varenje, te ubrzava razgradnju masti. Sadrži velike količine vitamina C i antioksidanasa, zatim selen i vitamine grupe B. Od njega pravim dresinge za salate i ribu, stavljam ga u deserte, kao i u smuti.
Granny Smith jabuka
Zašto baš Granny Smith? Budući da ova vrsta jabuke sadrži najmanju količinu fruktoze, može da posluži kao odličan sastojak u brojnim slatkim ali i slanim jelima. Odličan je izbor za užinu. Jabuke olakšavaju probavu, a sadrže i brojne korisne materije koje povoljno deluju na imunološki sistem. Obiluju vitaminima i mineralima, jabukovom, limunskom kiselinom, te vlaknima poput pektina koji efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crevima.
Kinoa
Kinoa je semenka, a budući da izgledom podseća na žitaricu, a i priprema se na isti način, zovemo je pseudožitaricom, odnosno lažnom žitaricom. Izuzetno je zdrava, ne sadrži gluten, vrlo je ukusna i lako se priprema. Odlična je zamena za testeninu, može da se dodaje u salate i variva, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva. Obiluje proteinima i ugljenim hidratima, pa se smatra jednom od nutritivno najvrednijih namirnica. Sadrži kalcijum, vitamine B1, B2 i E. Jača organizam i preventivno deluje na zapaljenske procese u telu.
Riba
Kada god je moguće, a najbolje 2 do 3 puta nedeljno, u jelovnik uvrstite ribu jer je izuzetno zdrava. Sadrži proteine, zatim jod i selen koji su naročito značajni za zdravlje štitne žlezde. Ribu uvek pečem u rerni na maslinovom ulju, sa belim lukom, ruzmarinom, jabukom, začinjenu limunom, biberom i solju.