Predlozi za zdrav božićni doručak
Zajednički porodični obroci mogu pomoći da se zbližite sa članovima porodice, ali i poboljšate odnos prema hrani. Božić je prava prilika da provedete vreme sa svojim najmilijima, a ova ovi predlozi za zdrav božićni doručak vam mogu pomoći u tome.
Predlozi za zdrav božićni doručak
1. Veganska fritata sa spanaćem
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 8 porcija
Sastojci:
2 praziluka, seckana na kolutove
2 šolje špargli, seckanih na manje komade
2 kašike maslinovog ulja + još malo za podmazivanje tiganja
2 šolje baby spanaća
2 šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
3 mlada luka, sitno seckana
¼ šolje sveže mirođije, sitno seckane
¼ šolje svežeg vlašca, sitno seckanog
¼ šolje svežeg bosiljka, sitno seckanog
1 ½ šolja vode
1 ½ šolja brašna od leblebije
1 kašičica psilijuma, mlevenog
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
1 kašika bele miso paste
2 kašičice dižon senfa
3 kašike svežeg soka od limuna
1 čen belog luka, izgnječen
¼ kašičice kurkume, mlevene
Sastojci za dekoraciju:
8 špargli
6 čeri paradajza, prepolovljena
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Pripremite povrće: u tiganj sipajte maslinovo ulje i dinstajte praziluk na umerenoj temperaturi 5 minuta, zatim dodajte špargle i dinstajte još 5 minuta. Umešajte spanać i mladi luk, te sklonite sa ringle. Dobijeno povrće ostavite sa strane.
3. U činiji pomešajte sveže peršunovo lišće, mirođiju, vlašac i bosiljak, te dodajte ohlađeno povrće. Ostavite sa strane.
4. Napravite kremasti nadev: U blenderu pomešajte vodu, brašno od leblebije, psilijum, prašak za pecivo, so, biber, miso pastu, dižon senf, sok od limuna, beli luk i kurkumu, te sve blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
5. Dobijeni kremasti nadev pomešajte sa povrćem, te sve sipajte u dublji tiganj, koji ste prethodno podmazali maslinovim uljem. Preko toga poslažite špargle i čeri paradajz.
6. Pecite u rerni na 180 °C pokriveno folijom 35 minuta. Uklonite foliju i pecite još 15 minuta.
7. Poslužite i uživajte.
O spanaću
Spanać je odličan izbor, naročito u ovom periodu godine, budući da sadrži niz esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vlakna i kalcijum, koji su potrebni za borbu sa infekcijama, te pomažu u jačanju prirodnog odbrambenog mehanizma tela.
2. Ovsena kaša sa kruškom i đumbirom
Vreme pripreme: 15 minuta
Količina: 2 porcije
Sastojci:
6 kašika ovsenih pahuljica
1 kruška, seckana na kockice
1 cm rendanog đumbira
1 ravna kašičica cimeta
1 kašika agava sirupa
1 kašika kokosovog ulja
2 dl vode
Priprema:
1. Skuvajte ovsene pahuljice u vodi, te dodajte agava sirup, kokosovo ulje, cimet, ⅔ iseckane kruške i đumbir.
2. Servirajte toplu ovsenu kašu u činiji, a po vrhu pospite preostalu količinu iseckane kruške i malo cimeta.
3. Poslužite i uživajte.
O đumbiru
Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima đumbir spada u supernamirnice. Koren ove egzotične biljke od davnina se koristi za lečenje brojnih bolesti. Ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka krvi, a takođe je delotvoran lek protiv migrena. Ima veoma pikantanu aromu koja svakom jelu pruža novi, sprecifičan ukus.
3. Krambl za jabukama i cimetom
Vreme pripreme: 50 minuta
Količina: 6-8 porcija
Sastojci za nadev od jabuka:
4 jabuke, oguljene, očišćene od koštica i isečene na manje komade
1 kašika jabukovog sirćeta
2 kašike vode
1 kašičica cimeta
¼ kašičice mlevenog kardamoma
¼ kašičice mlevenog đumbira
prstohvat soli
Sastojci za krambl:
½ šolje ovsenih pahuljica
½ šolje bademovog brašna
¼ šolje oraha, izmrvljenih
⅓ šolje kokosovog šećera
½ kašičice cimeta
prstohvat soli
¼ šolje čvrstog kokosovog ulja
Sastojci za serviranje:
¼ šolje običnih ili pekan oraha
½ šolje bobica nara
Priprema:
1. Da biste napravili nadev od jabuka, u šerpi pomešajte komade jabuke, jabukovo sirće i vodu, te kuvajte na niskoj temperaturi, povremeno mešajući, oko 15 minuta. Dodajte cimet, kardamom, đumbir i so, te dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok jabuke ne omekšaju. Ostavite sa strane.
2. Da biste napravili krambl, u manjoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, bademovo brašno, orahe, kokosov šećer, cimet i so. Zatim dodajte čvrsto kokosovo ulje i sve promešajte rukama kako bi se sastojci sjedinili. Ako je smesa previše suva, dodajte vodu.
3. Nadev od jabuka stavite u keramičku posudu za pečenje i preko njega stavite krambl, te sve pecite u rerni na 180 °C oko 15-20 minuta, odnosno dok krambl ne postane hrskav na vrhu.
4. Po vrhu pospite bobice nara i pekan orahe po želji.
5. Poslužite i uživajte.
O cimetu
Zahvaljujući svojoj specifičnoj aromi i mirisu, ovaj začin najčešće se koristi kao dodatak slatkim jelima. Sadrži mangan, bakar, cink, gvožđe, vitamine C i K i veoma je lekovit. Poboljšava probavu, smiruje grčeve i nadimanje, ublažava menstrualne bolove, te pospešuje sagorevanje masnih naslaga. Zapravo, esencijalno ulje iz cimeta aktivira metabolički proces termoregulacije kojim se, između ostalog, sagorevaju kalorije. Osim toga, cimet snižava nivo šećera u krvi, što dovodi do povećanja nivoa insulina, odgovornog za taloženje masnih ćelija.