fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Proverite jeste li intolerantni na laktozu

Preosetljivost na mnogobrojne namirnice javlja se kada organizam reaguje na određene sastojke iz hrane, koje prepoznaje kao alergene. U današnje vreme mnogi su intolerantni na laktozu, odnosno mlečni šećer kojeg najviše ima u mleku, ali i drugim mlečnim proizvodima.

Šta je intolerancija na laktozu?

Intolerancija na laktozu nastaje kada telo ne luči dovoljnu količinu enzima laktaze u tankom crevu. Laktaza ima zadatak da ovaj ugljeni hidrat razloži na proste šećere glukozu i galaktozu koji se brzo apsorbuju, odnosno brže vare.

Nesvarena laktoza odlazi u debelo crevo gde se uz pomoć bakterija vrši fermentacija, usled čega se javljaju brojne tegobe kao što su grčevi, nadimanje, gasovi, dijareja, mučnina, bol u abdomenu, a retko i povraćanje. Ovo su ujedno i najčešći simptomi ovog stanja, koja se lako se leči.

Ukoliko nekoliko sati nakon obroka primetite da imate više od tri ova simptoma trebalo bi da proverite da li ste intolerantni na laktozu. To ćete najlakše utvrditi ukoliko izbacite mlečne proizvode, a potom ih nakon određenog vremena postepeno vratiti u ishranu. Ukoliko se simptomi ponovo pojave verovatno ste intolerantni.

Šta da radite ako ste intolerantni na laktozu?

Postoje dva načina da rešite ovaj problem. Mlečne proizvode životinjskog porekla možete zameniti biljnim proizvodima od soje, badema, kokosa ili pirinča. U tom slučaju potrebno je uključiti u ishranu suplemente kalcijuma i vitamina D. Drugi načn podrazumeva uzimanje suplemenata koji pospešuju lučenje laktaze.

Prema procenama Evropske uprave za bezbednost hrane gotovo 75 odsto svetske populacije ima razvijenu intoleranciju na laktozu. Čokolada, kao i brojni lekovi (npr. probiotici) mogu sadržati ovaj složeni ugljeni hidrat.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.