Razlike između sode bikarbone i praška za pecivo
Šta koristite prilikom spremanja peciva i kolača – sodu bikarbonu ili prašak za pecivo? Iako ove dve susptance imaju sličnu namenu u kulinarstvu, razlika među njima postoji. Dakle, soda bikarbona i prašak za pecivo su kvasci, koji se koriste za podizanje testa, prilikom pravljenja različitog peciva i kolača.
Šta je soda bikarbona?
Soda bikarbona je sredstvo za dizanje testa, koje se koristi za spremanje kolača, keksića i mafina.
Formalno poznat kao natrijum bikarbonat, predstavlja beli kristalni prah, koji je prirodno alkalan, odnosno bazan.
Soda bikarbona se aktivira u kombinaciji sa kiselim sastojkom i tečnošću. Nakon aktivacije proizvodi se ugljen-dioksid, koji omogućava testu da se podigne, te postane lagano i vazdušasto.
Zbog toga će recepti koji sadrže sodu bikarbonu takođe sadržati kisele sastojke, poput limunovog soka. To znači da sama soda bikarbona, bez kiselog sastojka, ne može da podigne testo.
Šta je prašak za pecivo?
Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo je u potpunosti sredstvo za dizanje testa, što znači da sadrži i bazu (natrijum bikarbonat) i kiselinu potrebnu da proizvod naraste.
Kukuruzni skrob se takođe obično nalazi u prašku za pecivo. Dodaje se kao pufer za sprečavanje aktiviranja kiseline i baze tokom skladištenja.
Slično kao što soda bikarbona reaguje sa vodom i kiselim sastojkom, kiselina u prašku za pecivo reaguje sa natrijum bikarbonatom i oslobađa ugljen-dioksid kada se spoji sa tečnošću.
Dostupni su praškovi za pecivo sa jednim i dvostrukim dejstvom, mada sorte sa jednim dejstvom obično koriste samo proizvođači hrane i obično nisu dostupni za upotrebu u domaćinstvu.
Kada recept zahteva prašak za pecivo, najverovatnije se misli na vrstu dvostrukog delovanja.
To znači da prašak za pecivo stvara dve odvojene reakcije: prvu, kada se spoji sa tečnošću na sobnoj temperaturi, i drugu, kada se smesa zagreje.
Kada koristiti jedno, a kada drugo?
Soda bikarbona se koristi u receptima koji takođe sadrže kiseli sastojak, kao što je limunov sok.
Nasuprot tome, prašak za pecivo se obično koristi kada recept ne sadrži kiseli sastojak, jer u njemu već postoji kiselina potrebna za proizvodnju ugljen-dioksida, odnosno za podizanje testa. Za njegovo aktiviranje potrebna je samo tečnost, npr. obično voda.
Testa se mogu znatno razlikovati po stepenu kiselosti. Da biste proizveli kvalitetno pecivo, morate pronaći pravu ravnotežu između kiseline i baze.
Zamena sode bikarbone praškom za pecivo
Iako se zamena sode bikarbone praškom za pecivo ne preporučuje, možda će vam u određenim situacijama biti od pomoći.
Zamena praška za pecivo za sodu bikarbonu neće zahtevati dodatne sastojke.
Međutim, soda bikarbona je mnogo jača od praška za pecivo. Dakle, verovatno će vam trebati oko 3 puta više praška za pecivo nego sode bikarbone za stvaranje iste sposobnosti rasta.
Takođe, ova zamena može izazvati da vaš finalni proizvod ima gorak ukus.
Zamena praška za pecivo sodom bikarbonom
Ako vaš recept zahteva prašak za pecivo, a sve što vam je pri ruci je soda bikarbona, možda ćete moći da ga zamenite, ali morate uključiti dodatne sastojke.
Budući da soda bikarbona nema kiselinu koju bi prašak za pecivo inače pružio receptu, morate paziti da dodate kiseli sastojak, poput limunovog soka, da biste aktivirali sodu bikarbonu.
Štaviše, soda bikarbona ima mnogo jaču moć podizanja testa od praška za pecivo.
Po pravilu, oko 1 kašičica praška za pecivo ekvivalent je ¼ kašičice sode bikarbone.