Savršen veganski mint choco sladoled za vrele dana
Svaki dan je sve topliji, pa je pravo vreme da se naoružate receptima za zdrave sladolede kako biste se osvežili i zasladili bez griže savesti! U ovom blogu vam predstavljam recept za veganski mint choco sladoled.
Budući da u kupovnim sladoledima ima mnogo rafinisanog šećera, kao i drugih industrijski prerađenih zaslađivača, transmasti i brojnih sastojaka koji dokazano veoma štetno deluju na čovekov organizam, važno je da pronađete zdraviju alternativu ove poslastice jer, da se ne lažemo, svima ponekad prija slatko osveženje, naročito u vrelim danima. 🙂
Stoga sam za vas izdvojila recept, koji će, ukoliko ga isprobate, potpuno zaseniti kupovne sladolede, čiji veštački ukus ni na jedan način ne doprinosi vašem stabilnijem raspoloženju i boljem zdravlju. Još 19 takvih fantastičnih recepata potražite u mojoj knjizi ”Veganski sladoledi”.
Recept
Veganski mint choco sladoled
Količina: 6 porcija
Sastojci:
– ½ šolje listova sveže nane
– 150 g sirovih indijskih oraha, potpoljenih u vodi preko noći
– 2 šolje kokosovog mleka ili nekog drugog biljnog mleka
– ¼ šolje kokosovog šećera
– ¼ šolje agava sirupa
– 3 kašike otopljenog kokosovog ulja
– 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
– ⅓ šolje veganske čokolade, izlomljene na komadiće
Priprema:
U blender dodajte sve sastojke i blendirajte 3-4 minuta dok smesa ne postane kremasta i glatka. Ukoliko je potrebno slobodno dodajte još kokosovog šećera. Dobijenu smesu prespite u prethodno zaleđenu posudu i stavite u zamrzivač da se stegne i zamrzne minimum 12 sati. Pre konzumiranja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 45 minuta do sat vremena pre serviranja. Poslužite, dekorišite po želji i uživajte.
Sastojci za sladoled
Indijski orah
Predstavlja odličnu bazu za veganske sladolede jer zahvaljujući svojoj teksturi pruža odgovarajuću punoću ovoj poslastici. Obiluje zdravim mastima, zahvaljujući kojima ima pozitivno dejstvo na čovekov organizam. Pozitivno utiče na zdravlje srce, nervnog sistema, smanjuje rizik od dijabetesa i snižava holesterol. Pojačava lučenje hormona leptina koji mozgu šalje signale da je telo sito, pa se na taj način smanjuje apetit. Može se jesti sirov ili pečen.
Napitak od kokosa
Odlična je alternativa mleku životinjskog porekla. Zahvaljujući slatkastoj aromi odličan je sastojak brojnih poslastica. Dobija iz mesnatog dela zrelog kokosa. Sadrži veliku količinu zdravih vlakana, brojne vitamine i minerale. Pospešuje izlučivanje insulina što smanjuje rizik od dijabetesa. Prilikom kupovine trudite se da odaberete kokosovo melko s niskim udelom šećera, a najbolje da ga sami napravite. Evo kako.
Sastojci:
– 1 litra vode
– 1-2 šolje od 2 dl kokosovog brašna
Priprema:
Zagrejte vodu do ključanja, ali sklonite je sa ringle pre nego što prokuva. Kokosovo brašno stavite u vrelu vodu, i ukoliko imate stakleni blender blendirajte odmah nekoliko minuta dok se mleko ne zgusne. U slučaju da imate plastičnu posudu za blender sačekajte da se voda ohladi. Mleko procedite kroz cediljku sa sitnom mrežom ili kroz pamučnu gazu, a potom ga prespite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 2 dana.
Napomena: Ukoliko želite ovom receptu možete dodati zaslađivače poput urmi, agava ili javorovog sirupa, sirovi med, kao i cimet, kakao, banane, jagode ili neko drugo voće.
Crna veganska čokolada
Crna veganska čokolada je neizostavan sastojak poslastica. Osim što se može iskoristiti kao bazni sastojak sladoleda, u različitim formama može da posluži i za dekoraciju ove poslastice – topljena kao preliv, mlevena ili u komadićima kao dodatak. Važno je da birate vegansku crnu čokoladu, koja ne sadrži mleko, a ima minimum 75 % kakaoa.
Nana ili menta
Odličan je dodatak veganskim sladoledima jer zahvaljujući svojoj aromi pruža poslasticama specifičan, osvežavajući ukus. Ublažava gasove, nadimanja i grčeva, uspešno uklanja glavobolju, a delotvorna je i kod bolesti organa za disanje, prehlade i gripa.