fbpx

JANUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 27-31.1.

Simptomi koji ukazuju da ste intolerantni na mlečne proizvode

Simptomi koji ukazuju da ste intolerantni na mlečne proizvode opisani su u ovom blogu. Pročitajte i proverite da li i vi imate ovaj problem.

U današnje vreme sve više ljudi osetljivo je na određene sastojke iz hrane, međutim veoma je važno napomenuti da preosetljivost odnosno intolerancija na namirnice nije isto što i alergija. Mnogo ozbiljniji zdravstveni problemi nastaju kada organizam određene sastojke prepozna kao alergene.

Takođe, za razliku od alergije intolerancija nije praćena imunološkom reakcijom, već najćešće uzrokuje probleme sa varenjem, kožom, nivoom energije i drugo.

Ljudi u najvećoj meri reaguju na laktozu, fruktozu ili histamin, a prema procenama Evropske uprave za bezbednost hrane broj intolerantih na laktozu u svetu dostiže čak 70%.

Šta podrazumeva intolerancija na laktozu?

Laktoze ima u brojnim namirnicama, a u najviše u mleku. Naime, laktozna intolerancija nastaje kada telo ne luči dovoljnu količinu enzima laktaze u tankom crevu. Laktaza ima zadatak da ovaj ugljeni hidrat razloži na proste šećere glukozu i galaktozu koji se brzo apsorbuju, odnosno brže vare.

Nesvarena laktoza odlazi u debelo crevo gde se pomoću bakterija vrši fermentacija, usled čega se javljaju brojne tegobe.

Postoje tri oblika intolerancije na laktozu. Pre svega, urođena, koja se javlja odmah po rođenju i posledica je nedostatka enzima laktaze u tankom crevu. Zatim, stečena intolerancija javlja se u adolescenciji i odraslom dobu kada ćelije digestivnog trakta ne stvaraju dovoljne količine enzima laktaze. I na kraju, sekundarna intolerancija, koja je posledica prolaznog nedostatka laktaze nastalog zbog oštećenja sluzokože tankog creva.

Tegobe obično počinju 15 minuta nakon uzimanja namirnica sa laktozom.

Koji su najćešći simptomi koji ukazuju da ste intolerantni na mlečne proizvode?

Iako ne predstavlja veliku opasnost, intolerancija na laktozu može da ometa svakodnevni život jer prouzrokuje brojne smetnje. Najćešće su to nadimanje, gasovi, bolovi u abdomenu i grčevi. Mnogo ređe dijareja ili zatvor, mučnina i povraćanje. Postoje i brojne druge tegobe koje nisu u vezi sa varenjem ali takođe se mogu javiti kao posledica intolerancije na mlečni šećer, kao glavobolja, bol u mišićima i hronični umor.

Budući da svi ovi simptomi mogu ukazivati i na neko drugo oboljenje, najbolje bi bilo da uradite test i sa sigurnošću utvrdite jeste li intolerantni na laktozu. Pre svega, isključite sve moguće obilke oštećenja tankog creva kao i sve hormonske poremećaje koji mogu imati slične posledice.

Naime, popijte mleko sa visokim procentom laktoze i nakon dva sata izmerite nivo glukoze u krvi. Ukoliko nivo glukoze ne raste znači da organizam ne vari laktozu pravilno.

Kako se leči?

Vrlo jednostavno – eliminacijom mlečnog šećera, uzimanjem mlečnih proizvoda bez laktoze ili zamenom mlečnih proizvoda životinjskog porekla njihovim biljnim varijantama. Važno je da čitate deklaracije, jer se laktoza, osim u mlečnim namirnicama, nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su razne čokolade, peciva, mesne prerađevine, ali i mnogi lekovi, kao i probiotici.

Konzumirajte biljna mleka, koja će zadovoljiti vašu potrebu za kravljim mlekom, ali uvek kupujte ona koja su nezaslađena kako biste izbegli šećer kao veoma štetan sastojak većine biljnih mleka na tržištu.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.