fbpx

DECEMBARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 23-27.12.

Šta je kruciferno povrće?

Znate li šta je kruciferno povrće? Kelj, prokelj, karfiol i brojno drugo povrće (lista na dnu stranice bloga) pripada istoj botaničkoj porodici – krucifernom povrću. Ovo povrće predstavlja hranljivi izvor mnogih ključnih nutrijenata, dijetetskih vlakana i vitamina K, C, E, folata, minerala kao što su kalijum, kalcijum i nekoliko karotenoida.

Redovan unos ovog povrća povezan je sa manjim rizikom od pojave bolesti bešike, dojke, creva, materice, želuca, pluća, jajnika, pankreasa, prostate i karcinoma bubrega.

Karakteristično po svom mirisu koje se oseća tokom kuvanja, u ovom povrću se nalaze glukozinolati, koji se raspadaju u jedinjenja koja deluju tako što umanjuju upalu i utiču na sprečavanje kancerogenih aktivnosti u telu. Pored toga, neke epidemiološke studije ukazuju na to da ishrana koja sadrži kruciferno povrće u većim količinama može pomoći u smanjenju rizika od pojave nekih vrsta raka. Ukoliko želite da pročitate više o tome koje namirnice preporučujem u tom slučaju, kliknite na ovaj blog.

Kruciferno povrće se može jesti svakako – sveže, bareno, pečeno… Preporučujem da ga uvedete u svakodnevnu ishranu kako biste otklonili probleme sa varenjem, izbalansirali šećer u krvi i podstakli detoksikaciju jetre.

Zbog čega biste trebali da jedete kruciferno povrće?

1. Zaštita od kancera

Kruciferno povrće sadrži fitonutriente poznate kao glukozinolati, koji mogu pomoći u sprečavanju i širenju kancera. Ujedno, ove supstance stimulišu proizvodnju enzima za detoksikaciju tela.

2. Odličan izvor kalcijuma

Dnevne preporučene doze kalcijuma možete dobiti iz ishrane bogate ribom, lisnatim zelenim povrćem i drugim namirnicama (susam, mak, čia semenke, mahunarke…), stoga nema potrebe da uzimate suplemente ili da jedete mlečne proizvode ako ne želite. Često na svojim edukacijama spominjem da sam protivnik mlečnih proizvoda, jer ih smatram procesovanim i punim antibiotika, hormona i aditiva koji izuzetno štete ljudskom organizmu.

3.Kruciferi detoksikuju organizam

Jedinjenja sumpora u krucifernom povrću pomažu detoksikaciju jetre, koja kada radi sporo uzrokuje povećanje telesne težine, nadimanje i gasove. Ovo povrće sadrži visok nivo vlakana, koja nam omogućavaju izlučivanje izgrađenih hormona poput estrogena. Osim toga, omogućavaju nam i pokretanje creva kako bi se smanjila telesna težinu. Pored toga, kruciferi balansiraju šećer u krvi, koji kada je uravnotežen, utiče na nas tako da ne dobijamo napade gladi između obroka.

4. Utiču na lep izgled kose, kože i noktiju

Sumpor je važan mineral, potreban za zdrav izgled kože. Prokelj sadržiantioksidant sulforafan, koji ima antiaging svojstva dokazanih da mogu smanjiti oštećenja kože. Prednost je takođe što se kroz redovan unos ovog povrća postiže hormonska ravnoteža, smanjuju simptomi PMS-a, jačaju kosa i nokti.

5. Održavaju zdravu telesnu težinu

Zeleno lisnato povrće se preporučuju kao hrana koja potpože održavanje optimalne telesne težine. Možda mislite da je to zato što ovo povrće ima mali broj kalorija. Pored toga što je niskokalorično, sadrži hranjive materije i druga aktivna jedinjenja koja utiču na odlično zdravlje. Ovo povrće sadrži nitrite, koji su povezani sa sagorevanjem masnih ćelija, i time sa korigovanjem telesne težine.

Lista krucifernog povrća: brokoli, karfiol, kupus, bok čoj (bok choi), repa, rotkvice, kelj, prokelj, slačica, keleraba, rapini, rukola, dajkon, mizuna, ren, potočarka, vasabi, romanesko brokoli.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.