Šta jedem u toku dana
U ovom blogu vam pišem o tome šta jedem u toku dana. Predstavljam vam svoj jelovnik za jedan dan, koji vas može inspirisati da uvedete promene u svoju ishranu.
Ono što učim druge i sama živim. Konzumirm hranu koja je važna za regeneraciju i unapređenje zdravlja, te hranu koja je bogata mineralima i vitaminima u svom najprirodnijem obliku. Zbog toga se na mojoj listi za kupovinu namirnica nalaze povrće, voće, mahunarke, integralne žitarice, proteini biljnog i životinjskog porekla, semenke, koštunjavi plodovi, sveže začinsko bilje, začini i sve druge namirnice koje su prirodne.
Budući da jedem i biljne i životinjske proteine, trudim se da pronađem balans izmđu ove dve vrste u cilju postizanja dobrog zdravlja, boljeg raspoloženja, unapređenja rada digestivnog trakta, te kako bih imala više energije i iskusila brojne druge benefite.
Evo šta jedem u toku dana. Nadam se da ću vas motivisati.
Jelovnik za jedan moj dan
Doručak: Tofu kajgana sa blitvom, paprikom i začinskim biljem
Sastojci:
½ sveže crvene paprike
1 šaka blitve, sitno seckane na trake
1 kašika maslinovog ulja
2 šake rendanog sirovog tofu sira
1 šaka mešanog svežeg začinskog bilja (peršun, vlašac, bosiljak), sitno seckanog
⅕ kašičice kurkume
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
so i biber po ukusu
1 porcija zelene salate
Priprema:
Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju. Potom propržite blitvu i papriku oko 2 minuta, dodajte biber i so. Pospite seckano začinsko bilje, a zatim dodajte tofu sir. Promešajte sve sastojke i ravnomerno ih rasporedite po tiganju tako da se tofu sjedini sa povrćem. Dodajte kurkumu, biber i so po ukusu, te dinstajte oko 5 minuta. Poslužite sa porcijom sveže zelene salate, začinjene jednom kašikom ekstradevičanskog maslinovog ulja, kašičicom jabukovog sirćeta i malo soli.
Užina 1: 2 proteinske kuglice
Sastojci:
½ šolje bademovog brašna
4 urme bez koštica
sok od ½ limuna
1 kašika kokosovog brašna
Priprema:
Izblendirajte urme i pomešajte ih sa bademovim brašnom i limunovim sokom. Od dobijene smese napravite kuglice, koje ćete uvaljati u kokosovo brašno.
Ručak: Pečena riba sa začinima, kinoom i kupus salatom
Pečena riba sa začinima
Sastojci:
1 pastrmka, orada ili brancin
so, biber i maslinovo ulje za mariniranje ribe
2 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
1 grančica ruzmarina, sitno seckana
1 mladi luk, sitno seckan
3 kašike kuvane crvene kinoe
2 šake kupus salate
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
Priprema:
Opranu, a potom papirnim ubrusom osušenu pastrmku staviti u tepsiju, prethodno podmazanu jednom kašikom maslinovog ulja. Ribu posoliti, pobiberiti, začiniti peršunovim lišćem, ruzmarinom i mladim lukom sa svih strana, te unutrašnjost i spoljašnjost ribe preliti sa dve kašike maslinovog ulja. Preseći limun, a zatim jednu polovinu iseći na kolutove, koje treba poslagati u unutrašnjost ribe. Drugu polovinu sačuvati za preliv kada riba bude pečena. Ribu peći oko 20-25 minuta na 200 °C.
Servirati uz 3 kašike crvene kinoe i kupus salatu začinjenu ekstradevičanskim maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i malo soli.
Užina 2: Humus sa štapićima crvene paprike
Sastojci:
2 kašike humusa
½ paprike seckane na štapiće
Recept za humus
Sastojci:
1 ½ šolja kuvane leblebije
2 kašike peršunovog lišća
¼ sveže crvene paprike
2 kašike vode
4 kašike maslinovog ulja
4 kašike limunovog soka
prstohvat soli
Priprema:
Izblendirati sve sastojke, i ako je potrebno, dodati limun ili so po ukusu. Ukoliko je humus previše redak ili gust, dodavanjem leblebije ili vode možete postići željenu konzistenciju. Servirajte 2 kašike humusa uz ½ sveže paprike, seckane na štapiće.
Večera: Zeleno sočivo u paradajz soku sa kinoom
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
⅓ glavice crnog luka, blendiranog
⅓ šolje zelenog sočiva, potopljenog u vodi minimum 8 sati
1 dl paradajz soka
1 kašika + 1 šolja vode
1 šargarepa, seckana na kockice
2 kašike svežeg origana, sitno seckanog
2 kašike svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
so i biber po ukusu
5 kašika kuvane crvene kinoe
2 šake baby spanaća
1 kašika organskog nerafinisanog bundevinog ulja
1 kašika + 1 kašičica limunovog soka
Priprema:
Oprati sočivo i procediti vodu. U šerpi zagrejati jednu kašiku maslinovog ulja, a potom dodati crni luk. Često mešati, oko jednog minuta, te dodati šargarepu. Dodati 1 kašiku vode, a potom poklopiti i ostaviti da se dinsta dok šargarepa blago ne omekša, nekoliko minuta. Nakon toga dodati sočivo i 1 šolju vode, dovoljno da prekrije sočivo. Poklopiti i ostaviti da se kuva 15 minuta uz proveravanje da ne zagori. Dodati paradajz sok, origano, peršunovo lišće, so, biber i jednu kašiku limunovog soka. Servirati uz kinou, kao i svež baby spanać, koji ste prethodno začinili jednom kašikom bundevinog ulja, jednom kašičicom limunovog soka i malo soli.