NUTRITION UPDATE: 3 nova prirodna zaslađivača
Osim organskog sirovog meda, agava sirupa i kokosovog šećera, isprobajte nova 3 prirodna zaslađivača, koji postoje na tržištu. Slobodno eksperimentišite i istražite koji vam se najviše dopada.
Kao što znate, rafinisani šećer i druge industrijski dobijene zaslađivače u potpunosti sam izbacila iz ishrane pre 15 godina, jer dokazano štetno deluju na čovekov organizam. Naime, veštački zaslađivači uništavaju ćelije imunološkog sistema, povećavaju kiselost organizma i mogu uzrokovati brojne bolesti. Osim što ih ne koristim prilikom pravljenja poslastica, izbegavam i sve industrijske proizvode koji ih sadrže.
Iako se obično ne pravi razlika između prirodnih šećera (poput laktoze u mleku ili fruktoze u voću) i dodatih rafnisanih šećera, kao što su visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS), razlika i te kako postoji. Naime, prirodni šećeri su zdravi šećeri, dok je HFCS u tesnoj vezi sa gojaznošću, dok najnovije studije potvrđuju da ovaj veštački zaslađivač dovodi i do povećanog rizika od nastanka kolorektalnog karcinoma.
Novi prirodni zaslađivači
Kad god želim da zasladim neko jelo, biram prirodne zaslađivače poput agava sirupa, kokosovog šećera, stevije ili javorovog sirupa, međutim na tržištu postoji još mnogo zdravih varijanti, koji takođe predstavljaju odličnu alternativu industrijskom šećeru. Ovu su 3 nova prirodna zaslađivača koja možete da uključite u ishranu.
1. Sirup od nara
Sirup od nara, odnosno melasa od nara predstavlja gusti, tamnocrveni sirup pomalo slatkog, a vrlo oštrog ukusa. Možete da ga koristite umesto šećera prilikom pravljenja različitih poslastica, poput kolača i sladoleda, ali i kao preliv za jela sa mesom. Izuzetno je zdrav jer sadrži velike količine antioksidanasa, pektina, vlakana, zatim brojne minerale, te vitamine B3, B5, B6 i B1. Pozitivno utiče na zdravlje srca, snižava nivo lošeg holesterola, te održava nivo šećera u krvi optimalnim.
2. Sirup od urmi
Pun hranjivih sastojaka i minerala neophodnih za zdravlje organizma, sirup od urmi ili datula, jedan je od najstarijih prirodnih zaslađivača. Ublažava simptome anemije, stabilizuje krvni pritisak, poboljšava probavu, te pozitivno deluje na zdravlje srca. Možete ga dodati prilikom pravljenja sladoleda, kolača i drugih poslastica. Budući da ima visok glikemijski indeks, ne preporučuje se ljudima koji imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes.
3. Sirup od batata
Osim od voća, slatki sirupi, kao prirodna alternativa industrijskom šećeru, mogu da se dobiju i iz povrća. Jedan od njih je svakako sirup od batata, koji ima nizak glikemijski indeks, što znači da osigurava sporiju apsorpciju glukoze, stoga je pogodan za ishranu dijabetičara. Bogat je vitaminima A i C, vlaknima, kao i antioksidansom beta-karotenom. Možete ga koristiti kao sastojak u brojnim receptima za deserte, ali i kao preliv za brojna slana jela.
Sve ove zaslađivače potražite u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.