fbpx

LETNJI 5 DANA DETOKS PROGRAM 24-28.6.

10 najčešćih izgovora u procesu promene navika

Da li ste nekada razmišljali o izgovorima koje govorite sebi kako biste opravdali neke odluke i izbore? Izgovori u datom trenutku možda jesu olakšica, ali nas zapravo vraćaju korak unazad na putu ka cilju koji smo postavili ispred sebe. U ovom blog postu sam izdvojila 10 najčešćih izgovora i 10 načina kako da ih prevaziđete.

Ovo su 10 najčešćih izgovora u procesu promene navika.

1. „Nemam vremena za kuvanje.“

Činjenica je da je savremen život brz, pun obaveza, i mnogi koriste upravo ovaj izgovor kako bi pojeli nešto „s nogu”, već gotovo, spremljeno, jer ne stižu da odvoje vreme za kuvanje. Međutim, postoje brojni laki i jednostavni recepti koji se mogu pripremiti veoma brzo. S druge strane, ukoliko odvojite vreme i pripremite obroke unapred, možete obezbediti obroke za nekoliko dana i time uštedeti na vremenu.

2. „Zdrava hrana je skupa.“

Pojedine zdrave namirnice i proizvodi zaista jesu skupi, ali postoji mnogo drugih, pristupačnijih opcija, koje će vam i dalje omogućiti da se hranite zdravo. Fokusirajte se na celovite namirnice (voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, riba, jaja, meso, orašasti plodovi i semenke), umesto na gotove proizvode i oslanjanje na poručivanje hrane. Ova odluka može uticati povoljno na vaš budžet.

3. „Ne volim zdravu hranu.“

Mnogi tvrde da ne vole zdravu hranu ili da im nije ukusna. U čemu je tajna? Otvorenost za nove ukuse, eksperimentisanje u kuvanju i kreativnost! Potrudite se da namirnice pripremate na različite načine od onih na koje ste navikli u detinjstvu, eksperimentišite sa kombinacijama, igrajte se sa začinima, prilagodite jela svom ukusu.

4. „Zaslužujem da se zasladim.“

Mnogi često koriste hranu kao način za nagrađivanje ili utehu, što može dovesti do nezdravih navika u ishrani, a u krajnjem slučaju i do emotivnog prejedanja. Ono što vam može pomoći su zdrave zamene za određene namirnice i poslastice, zatim brojne tehnike za kontrolu stresa, pisanje dnevnika, bavljenje omiljenim hobijima ili provođenje vremena sa dragim osobama.

5. „Počinjem sutra.“

Sutra, u ponedeljak, od prvog u mesecu, posle svadbe/rođendana, 1. januara… Odlaganje je uobičajen izgovor kada je u pitanju promena ishrane ili početak treninga. Počnite danas! Važno je da napravite prvi mali korak i postepeno unosite promene koje će vas dovesti do velikog rezultata.

6. „Ne mogu da se oduprem žudnjama za hranom.“

Ovo nekada zaista može biti teško, ali imajte na umu da vas konstantno popuštanje može veoma omesti u procesu promene načina ishrane jer time ne utičete na građenje discipline. Vodite računa o veličini porcija i pravilnom balansiranju obroka, kako biste zadovoljili potrebe organizma za svim neophodnim nutrijentima i tako umanjili žudnje za određenom vrstom hrane.

7. „Teretana mi je daleko.”

Ovaj izgovor se često koristi kada vam nije do treninga. I da je teretana zaista daleko, uvek se možete okrenuti kućnim treninzima. Na internetu se mogu pronaći brojni besplatni i plaćeni online treninzi, koji vam mogu značiti za nastavak puta ka zacrtanom cilju.

8. „Previše sam umoran/na za trening.”

U ovom slučaju se možete opredeliti za neke laganije kućne treninge, jogu, ili jednostavno – za šetnju. Fizička aktivnost ima brojne benefite po ljudski organizam, te toplo preporučujem da ovu naviku redovno praktikujete.

9. „Previše sam pod stresom.“

Hroničan stres može dovesti do emotivnog prejedanja ili oslanjanja na nezdravu, rafinisanu hranu kako bismo se „utešili”. Kako biste bolje reagovali i ublažili nivo stresa, predlažem da praktikujete različite tehnike za kontrolu stresa, kao i da vodite računa o izbalansiranim obrocima. Hrana ne bi trebalo da predstavlja jedini pravac kojim idete da biste sebi olakšali životne okolnosti. Razmotrite psihoterapiju ili coaching metode, kako biste stekli nove resurse za bavljenje sobom i svojim životom.

10. „Putujem često i jedem po restoranima.“

Putovanja često mogu biti izgovor za izbegavanje treninga i nezdravu ishranu. Dobra vest je da se možete odlučiti za zdravije opcije u restoranskim jelovnicima (salata + protein). Takođe, možete napraviti plan za šetnju ili trening u hotelskoj sobi ili teretani.

Zanima me u koliko rečenica ste se pronašli? Da li i vi koristite ove izgovore?

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.