fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

10 simptoma trovanja hranom

Trovanje hranom može biti uzrokovano konzumiranjem namirnica koje sadrže bakterije, viruse ili parazite. Ovih 10 simptoma trovanja hranom se najčešće javljaju.

Potencijalno štetni mikroorganizmi najčešće se mogu uništiti kuvanjem. Međutim, ukoliko ne praktikujete odgovarajuću higijenu, kao i pravilne metode čuvanja hrane, naročito tokom leta, čak i kuvana hrana može biti kontaminirana, te uzrokovati trovanje. Određene namirnice, poput različitih vrsta gljiva, prirodno sadrže toksine, koji takođe mogu da izazovu ovakve tegobe.

Ukoliko se sećate, ovo mi se dogodilo prošlog leta, kada sam se otrovala ćuretinom, te sam nakon toga objavila gore pomenuti blog koji je linkovan.

S obzirom na različite uzroke trovanja i simptomi su različiti. Štaviše, vremenski period od trovanja hranom do pojave prvih simptoma može da varira od nekoliko sati do nekoliko dana, pa je u tim situacijama teže ustanoviti koje namirnice su dovele do trovanja.

Nedovoljno kuvano meso, jaja, nepasterizovani mlečni proizvodi, školjke i drugi morski plodovi, riba, te neoprano voće i povrće nose najviši rizik.

U nastavku pročitajte koji 10 simptoma trovanja hranom su najčešći i šta treba da uradite ukoliko ih primetite.

1. Bolovi i grčevi u stomaku

U slučaju trovanja hranom štetni mikroorganizmi proizvode toksine koji iritiraju sluznicu želuca i creva. To najčešće uzrokuje bolne upale u želucu, što naposletku može dovesti do bolova u abdomenu.

Takođe se mogu pojaviti i grčevi, jer se abdominalni mišići, usled trovanja hranom, grče kako bi podstakli mobilnost creva da se telo što brže oporavi.

Ipak, bolovi u stomaku i grčevi su česti simptomi i mogu se pojaviti iz različitih razloga. To znači da sami po sebi ne moraju biti znak trovanja hranom, a sa druge strane ne moraju ni da se pojave u svim slučajevima trovanja hranom.

2. Dijareja

Dijareju karakterišu vodene stolice koje se pojavljuju tri ili više puta u periodu od 24 sata. To je tipičan simptom trovanja hranom.

Naime, upala čini creva manje efikasnim u apsorpciji vode i drugih tečnosti. Budući da usled toga organizam gubi više tečnosti nego što je uobičajeno, postoji rizik od dehidracije. Važno je da pijete dovoljno vode i jedete čorbe i potaže, kako biste hidrirali organizam i pružili mu energiju.

Da biste proverili da li ste dehidrirali, obratite pažnju na boju urina, koja bi trebalo da je svetložuta. Tamniji urin može ukazivati na dehidraciju.

3. Glavobolja

Glavobolje su čest simptom različiith bolesti. Mogu biti uzrokovane stresom, velikom količinom alkohola, nepravilnom ishranom, dehidracijom, umorom i drugim činiocima. Budući da trovanje hranom izaziva umor i dehidraciju, može izazvati i glavobolje. Naročito su pristune ukoliko, usled trovanja hranom, povraćate ili imate dijareju.

4. Povraćanje

Povraćanje je jedan od najčešćih simptoma trovanja hranom. Uzrokovano je snažnim grčenjem stomačnih mišića i dijafragme, usled čega se podiže sadržaj želuca i prolazi kroz usta.

To je zapravo zaštitni mehanizam koji se aktivira kada telo pokušava da se oslobodi hrane/pića koje detektuje kao štetne.

Ako neprekidno povraćate i ne zadržavate tečnost, trebalo bi da potražite pomoć lekara ili farmaceuta kako biste sprečili dehidraciju.

5. Gubitak apetita i malaksalost

Trovanje hranom praćeno je gubitkom apetita, umorom i drugim simptomima koji su karakteristični za gotovo svaku bolest.

Usled trovanja hranom, imunološki sistem se bori sa infekcijom i oslobađa hemijske supstance zvane citokini. Citokini imaju različite uloge, ali jedna od najvažnijih je regulacija imunološkog odgovora organizma na infekciju. Oni šalju signale mozgu da je telo napadnuto i time uzrokuju simptome kao što su gubitak apetita, umor i malaksalost.

6. Povišena temperatura

Povišena temperatura (iznad 37 °C) deo je prirodne odbrane organizma od infekcije. Usled trovanja hranom imunološki sistem stimuliše supstance pirogene koji akriviraju porast temperature. Pirogeni šalju signale mozgu da je organizam hladniji nego što zapravo jeste, što dovodi do toga da telo generiše više toplote čime povećava temperaturu. Ovo povećanje temperature pojačava aktivnost belih krvnih zrnaca, što pomaže organizmu u borbi sa infekcijom.

7. Drhtavica i jeza

Dok se telo trudi da povisi temperaturu, mogu se pojaviti drhtavica i jeza. One su zapravo
rezultat ubrzanog grčenja i opuštanja mišića koji generišu toplotu tela.

8. Slabost i umor

Slabost i umor su takođe simptomi trovanja hranom, kao i brojnih drugih bolesti. Nastaju usled oslobađanja citokina. Dakle, ako se osećate slabo ili umorno, najbolje je da poslušate svoje telo i odmorite.

9. Mučnina

Neprijatan osećaj koji se uglavnom javlja pre povraćanja, a može da bude prisutan i ukoliko nemate nagon za povraćanjem. Mučnina uzrokovana trovanjem hranom obično se javlja između jednog i osam sati nakon obroka. Signalizira da ste u organizam uneli nešto potencijalno štetno. Može se pojačati usporavanjem kretanja creva, koje se dešava kada telo pokušava da detektuje toksine u stomaku.

10. Bolovi u mišićima

Mišići mogu da vas bole i kada dobijete infekciju uzrokovanu hranom. Tokom infekcije telo oslobađa histamin, jedinjnje koja pomaže da se prošire krvni sudovi, kako bi se omogućilo da više belih krvnih zrnaca učestvuje u brobi sa infekcijom. Histamin pomaže povećanju protoka krvi u zaraženim delovima tela. Zajedno sa drugim supstancama uključenim u imunološki odgovor, kao što su citokini, histamin može dospeti do različitih delova tela, poput mišića, te aktivirati receptore za bol.

Da biste sprečili trovanje hranom, pazite na higijenu, počevši od ruku, preko uslova u kojima pripremate hranu, ali i vodite računa kako čuvate namirnice.

Većina infekcija uzrokovanih trovanjem hranom nije ozbiljna i može da prođe za nekoliko dana, međutim ukoliko ste zabrinuti i simptomi traju duže nego uobičajeno, javite se lekaru.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 13 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.