fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

3 POSNA prirodna probiotika

Probiotici su živi mikroorganizmi koji poboljšavaju ravnotežu flore u probavnom sistemu. Za zdravu probavu ove prijateljske bakterije su neophodne. Pomažu u sprečavanju porasta loših bakterija i često se iscrpljuju ako uzimate antibiotike. U nastavku pročitajte koja 3 posna prirodna probiotika vam preporučujem.

Naime, probiotike sadrže fermentisani prehrambeni proizvodi kao što su kiseli kupus, kimchi, tempeh, miso, kombuča, jogurt, kefir i brojne druge namirnice. Ova tri izdvajam jer su izuzetno lekovita.

Turšija

Turšija predstavalja ukusno, probioticima bogato jelo, naročito pogodno za vegane. Naime, moguće je fermentisati gotovo bilo koje povrće, ali neke od najpopularnijih opcija uključuju krastavce, šargarepu, rotkvice, karfiol i papriku. Ukoliko želite da upotpunite ukus fermentisanom povrću, možete mu dodati razno začinsko bilje kao što su beli luk, lovorov list, biber i korijander. Vodite računa da, iako je bogata hranjivim sastojcima, turšija sadrži i dosta natrijuma. Da biste izbegli rizike ishrane sa visokom količinom soli, poput visokog krvnog pritiska i zadržavanja vode, umereno konzumirajte kisele namirnice.

Miso

Drugi od 3 posna prirodna probiotika koji vam preporučujem je miso. Miso predstavlja fermentisanu smesu od soje, kao glavnog sastojka, te pirinča, vode i soli. Sadrži veliku količinu antioksidanasa, visok procenat proteina, ali i brojne vitamine, minerale poput gvožđa, kalijuma i magnezijuma, ali i biljnih vlakana. I što je najvažnije bogat je enzimima i korisnim bakterijama koje značajno olakšavaju varenje i pomažu asimiliciji hranljivih sastojaka u organizmu. Miso možete koristiti kao dodatak dresingu, potom u supama (miso supa) i potažima, ali i kao laganu marinadu za ribu, meso ili grilovano povrće. Prilikom spremanja miso supe ključno je da miso ne proključa u vodi, jer visoke temperature ubijaju probiotske bakterije.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži velike količine mlečne kiseline čije bakterije održavaju crevnu floru zdravom, i time jačaju imunološki sistem. Bogat je vitaminima A, B, C, E i K, te mineralima, kao što su mangan, selen, kalcijum, kalijum i magnezijum. Sadrži omega 3 masne kiseline, ali i sumporne materije od kojih je najpoznatija sulforafan, za koju se veruje da utiče na prevenciju raka.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.