"5 DANA DETOKS PROGRAM" 12-16.5.

3 recepta za deserte od veganske čokolade

Svi volimo čokoladu, zar ne?! Srećom, biti na zdravoj ishrani ne znači odustati od ove fantastične poslastice. Kada vas uhvati želja za slatkim birajte veganske čokolade sa visokim procentom kakaoa. Sami možete da napravite deserte od veganske čokolade.

Naime, kakao stimuliše lučenje dopamina i serotonina, te na taj način popravlja raspoloženje, a zahvaljujući flavonoidima koje sadrži, povoljno utiče na elastičnost arterija i vena. Ovo su moja 3 omiljena recepta za deserte od veganske čokolade.

1. Čokoladni keksi sa bananom

Sastojci:

– 2 banane
– 1 šolja ovsenih pahuljica
– 2 kašike javorovog sirupa
– 2 kašike sirovog organskog kakaoa

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C. Zgnječite banane viljškom i dodajte im ovsene pahuljice, javorov sirup i sirovi organski kakao. Sve sastojke blendirajte dok ne dobijete smesu guste teksture. Dobijenu smesu sipajte u kalupe za keks, pa oblikovanu smesu poslažite u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite kekse 15 minuta.

2. Čokoladni brauni sa avokadom

Sastojci:

– 2 kašike mlevenog lanenog semena
– 2 avokada
– 300 g crne veganske čokolade, izlomljene na kockice
– ½ šolje kokosovog brašna
– ½ šolje javorovog sirupa
– 2 kašike kokosovog ulja
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– ½ šolje sirovog organskog kakaoa

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C. Pomešajte 2 kašike mlevenog lanenog semena sa 6 kašika vode i ostavite smesu da ostoji 10-15 minuta. Izblendirajte avokado, te mu dodajte komadiće crne veganske čokolade, kokosovo brašno, javorov sirup, kokosovo ulje, ekstrakt vanile, kakao i smesu od mlevenog lananog semena i vode. Sve sastojke blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Zatim, dobijenu smesu sipajte u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite brauni 20-30 minuta. Kada se ohlade, isecite ih na komade.

3. Slani čokoladni tartufi

Sastojci:

– 300 g crne veganske čokolade
– ½ šolje badema
– ½ šolje nezaslađenog kokosovog mleka
– ½ kašičice himalajske soli

Za preliv:

– 100 g crne veganske čokolade
– 1 kašičica kokosovog ulja
– 2 kašike sirovog organskog kakaoa

Za dekoraciju:

– ⅛ šolje badema
– prstohvat himalajske soli

Priprema:

Izlomite 300 g crne veganske čokolade. Iseckajte bademe, pa izdvojite ½ šolje za tartufe i ⅛ šolje za dekoraciju. Izblendirajte komadiće čokolade i badema, te im dodajte kokosovo mleko i himalajsku so, pa sve zajedno blendirajte još nekoliko sekunudi. Dobijenu smesu ostavite sa strane. Da biste napravili preliv stavite 100 g izlomljene čokolade, kokosovo ulje i kakao u manju staklenu posudu, a nju stavite u veću posudu u koju ste prethodno sipali vrelu vodu, te posmatrajte kako se čokolada topi. Smesu koju ste dobili blenidranjem oblikujte u manje kugle. Stavite ih na tanjir, te preko njih prospite preliv od čokolade, komadiće badema i prstohvat soli. Stavite tartufe u zamrzivač 5-10 minuta. Uživajte!

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.