5 food trendova ovog proleća
Da biste dobili nove ideje za pripremu hrane, predstavljam 5 food trendova ovog proleća. Koje su namirnice u pitanju i kako da ih koristite, pročitajte u nastavku.
Moć biljne hrane
Smutiji i sokovi su i dalje veoma popularni budući da predstavljaju prave riznice zdravlja. Kombinujte što više zelenog povrća i voća poput spanaća, matovilca, rukole, blitve, potom Granny Smith jabuke, sveže listove nane, a kako biste obogatili ovaj već vrlo hranljiv obrok, dodajte pšeničnu travu ili spirulinu.
Jedite povrće i voće različitih boja, kojih u ovom periodu godine ima u izobilju. Ubacite u smutije cveklu, celer i druge korenaste biljke. One će, zahvaljujući tome što su veoma hrskave, doprineti gustoći smutija, ali i povećati njegovu hranljivost.
Cvetne i biljne esencije i ulja
Esencijalna ulja nisu samo za spoljnu upotrebu. Naime, možete ih dodati u hranu i piće kako biste poboljšali njihov ukus.
Zapravo, eterična ulja su destilovani biljni ekstrakti izdvojeni iz cveća, lišća, stabljika, korena, pa čak i semena biljaka. Jednom izvađeni i koncentrisani izuzetno su lekoviti i delotvorni u najmanjim količinama.
Jedan od najboljih načina da uključite eterična ulja u svoje obroke jeste da ih dodate u sokove. Predlog sastojaka za recept: Granny Smith jabuka, krastavac, cvekla, brusnica i limun, te mu dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Ovaj napitak ne samo da je vrlo ukusan, već je prepun kalijuma. Zatim, kombinujte narandžu i limun, te im dodajte esencijalno ulje limunske trave i dobićete energetski sok bogat vitaminom K i magnezijumom. Napravite smuti od celera u štapu, baby spanaća, banane i peršunovog lišće, te dobijenoj smesi dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina za jedinstven ukus. Osvežićete se i popraviti koncentraciju.
NAPOMENA: Vodite računa da u receptima koristite samo ona eterična ulja na kojima je naznačeno da su bezbedna za upotrebu u kulinarstvu.
Ajurvedski začini
Ajurveda je vid drevne, tradicionalne medicine zasnovan na pronalaženju ravnoteže u telu. Podrazumeva upotrebu različitih začina u kulinarstvu, poput kurkume, cimeta, korijandera i mnogih drugih.
Zahvaljujući njihovim jedinstvenim svojstvima možete ih dodavati u čajeve, sokove i smutije, kao i u dresinge za salatu. Poboljšaćete ukus obrocima, ali i popraviti zdravlje.
Pomešajte šargarepu sa kurkumom, te dobijenoj smesi dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanile. Oduševićete se! 🙂
Različite vrste gljiva
Gotovo sve vrste gljiva, od svežih do osušenih i adaptogenih sorti, predstavljaju jedan od glavnih food trendova ovog proleća. Svaka vrsta ima jedinstven ukus, a sve su prepune vlakana, vitamina i minerala. Lekovite gljive kao što su shitake, reishi i maitake naročito su korisne. Mnoge od njih sadrže jedinjenja koja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu u odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja. Osim toga, poboljšavaju rad jetre, probavnog sistema, te snižavaju nivo holesterola.
Možete kombinovati različite tipove sušenih divljih jestivih pečurki kako biste napravili ukusnu supu, čorbu ili potaž, poput miso supe. Takođe, zahvaljujući sjajnoj teksturi možete ih pržiti, te servirati uz integralne žitarice, povrće ili uz jaja. Postoje i razni prahovi od gljiva, koje možete dodati u smutije.
Avokado na sve načine
Sadrži zdrave masti, kalijum, magnezijum, biljna vlakna, vitamine C i B6. Naime, ovaj kremasti plod predstavlja namirnicu koja će se odlično uklopiti u vaše obroke tokom proleća. Od njega možete da pravite smutije, dresinge, supe i potaže, ali i različite deserte poput veganskih sladoleda.