5 letnjih namirnica koje bi trebalo da se nađu u vašem jelovniku
Da bismo uspostavili balans organizma potrebno je da pratimo promene u prirodi, te da u skladu sa njima planiramo obroke. Stoga, u ovom blogu vam predstavljam 5 letnjih namirnica koje bi trebalo da se nađu u vašem jelovniku.
U letnjim danima, kada su temperature izuzetno visoke, telu najviše prijaju namirnice koje će ga rashladiti, stoga trudite se da jedete što više salata, potaža (koji su kratko kuvani) i smutija.
Ovih 5 namirnica, koje se uvek nalaze u mom letnjem jelovniku, možete kombinovati da biste dobili fantastična, nutrijentima bogata, jela.
1. Avokado
Avokado je jedna od 5 letnjih namirnica koje bi trebalo da se nađu u vašem jelovniku. Budući da je izuzetno kremast, avokado je fantastičan sastojak smutija i potaža. Osim toga, možete ga dodavati u salate, jer odlično pristaje i slanim ali i slatkim jelima. Sadrži veliku količinu zdravih masti, minerala i vitamina, a bogat je i glutationom, antioksidansom koji pospešuje rad jetre i pomaže joj u otklanjanju štetnih materija iz organizma.
2. Šumsko voće
Zahvaljujući velikoj količini vlakana, šumsko odnosno bobičasto voće ubrzava metabolizam, pa predstavlja odličnog saveznika u borbi sa viškom kilograma. Borovnice, maline, kupine, ribizle i jagode sadrže brojne vitamine i minerale, ali i antioksidanse koji usporavaju proces starenja i pomažu u borbi sa štetnim uticajima sunca na kožu. Možete ih kombinovati u smutije, ali i dodavati u razne salate.
3. Kajsije
Izuzetno ukusno voće koje ima brojna lekovita svojstva. Dakle, kajsije jačaju imunološki sistem, štite organizma od infekcija, te pozitivno utiču na zdravlje srca, kostiju i zuba. Sadrže veliku količinu vitamina A i C, kalijuma i magnezijuma. Bogate su beta-karotenom koji kožu čini manje osetljivom na sunce. Mogu se dodavati smutijima, a odličan su sastojak i zdravih poslastica budući da sadrže korisne prirodne šećere.
4. Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće zauzima počastvovano mesto na mojoj listi namirnica budući da je veoma zdravo. Bogato je brojnim vitamina i mineralima zahvaljujući kojima jača imunološki sistem, krvnu sliku, a odlično je i za detoksikaciju organizma jer sadrži hlorofil koji eliminiše štetne materije iz tela. Kuvam ga na pari, dinstam na belom luku, blanširam, kratko pečem u rerni ili ga koristim kao glavni sastojak u raznim varivima i salatama. Osim toga, predstavlja i odličnu bazu za smuti.
5. Sveže začinsko bilje
Bez svežeg sezonskog bilja ne mogu da zamislim nijedan letnji obrok. Mirođija, bosiljak, peršun, ruzmarin i nana poseduju specifične arome koje pružaju svakom jelu poseban ukus. Možete ih dodavati u salate ili u kratko kuvana jela. Osim toga, bogate su brojnim vitaminima i mineralima što ih čini izuzetno lekovitim namirnicama.