5 načina za prolećno čišćenje organizma
Stiglo je proleće! Vreme buđenja i obnove vitalne energije. U tradicionalnoj kineskoj medicini povezuje se sa zdravljem jetre i žučne kese. U ovom blogu vam predstavljam 5 načina za prolećno čišćenje organizma.
Kao što u proleće čistimo kuću, trebalo bi da pročitstimo i telo. Ovo je savršen trenutak da zimsku hranu koja greje organizam, zamenite namirnicama koje stimulišu njegovu detoksikaciju i hlađenje, jer nam stiže toplije vreme.
Dakle, da biste se što lakše prilagodili ovom godišnjem dobu, evo nekoliko saveta kako i šta jesti u proleće.
1. Pijte sokove i smutije
Proleće je idealno vreme za sokove i smutije od povrća i voća. Naime, enzimi iz svežih plodova obezbediće vam dodatne hranljive materije, koje pomažu organizmu da eliminiše toksine. U jelovnik uvrstite lisnato i plodasto zeleno povrće, posebno ono gorkog ukusa, poput maslačka, endivije, rotkvica, kelja, blitve, spanaća, rukole, zelene salate i matovilca.
2. Hidrirajte organizam vodom i biljnim čajevima
Voda i čajevi su savršena sredstva za čišćenje i hidrataciju tela. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno, a možete da joj dodate i nekoliko kapi limunovog soka za stimulaciju jetre.
Što se čajeva tiče, birajte zeleni, zatim čaj od maslačka, peršuna, đumbira, koprive, komorača i kardamoma.
3. Ublažite stres
U tradicionalnoj kineskoj medicini jetra se dovodi u vezu sa stresom. Naime, ona je odgovorna za slobodan protok krvi i energije kroz telo, a stres uzrokuje blokade. To može prouzrokovati razne zdravstvene tegobe kao što su sindrom nervoznih creva, nadimanje, lupanje srca, tremor i glavobolje. Osim toga, stres može izazvati razne upale. Pravilno disanje i redovno vežbanje će vam pomoći da umanjite stres i time poboljšate funkciju jetre.
4. Sprečite nadimanje
Nadutost može biti uzrokovana prejedanjem, intolerancijom na hranu, jedenjem previše sirove hrane ili jedenjem u stresnim uslovima. Zbog toga vodite računa da ne jedete za radnim stolom ili ispred televizora. Jedite pažljivo, žvaćite svaki zalogoj 30 puta i uživajte u ukusima svake namirnice.
Namirnice koje olakšavaju stomačne i crvene tegobe:
– banana
– pirinač
– krompir
– špargla
– đumbir
– nana
– kamilica
Iako spada u prolećnu sezonsku hranu, budite oprezni sa krucifernim povrćem jer ono može izazvati nadimanje. Kako biste poboljšali varenje namirnica, u ishranu dodajte turšiju ili probiotike.
5. Kupujte organske proizvode na pijacama i od proverenih proizvođača
Trudite se da voće i povrće nabavljate od proverenih proizvođača, a ako ste u mogućnosti kupujte organsko.
Na pijacama potražite:
– cveklu
– rotkvice
– celer
– špargle
– tikvice
– krastavce
– boraniju
– crveni i beli luk
Budući da je jetra veoma osetljiv organ, izbegavajte preterano začinjenu hranu. Salate možete začiniti limunovim sokom, sokom od limete, jabukovim ili umeboši sirćetom uz izbor kvalitetnih ulja poput ekstradevičanskog maslinovog, susamovog, bundevinog ili nekog drugog.
Kako biste unapredili probavu, obrocima dodajte mleveno laneno seme ili psilijum.
I za kraj, znajte da je vaše zdravlje isključivo u vašim rukama – izađite iz kuće i uživajte u svežem prolećnom vazduhu!