5 zdravih prazničnih deserata
Pre nekoliko dana sam vam pisala o tome na koja 3 načina praznične deserte možete učiniti zdravijim, a u današnjem blog postu vam u formi recepata pokazujem kako to izgleda u praksi. U nastavku potražite uputstva za pripremu 5 zdravih prazničnih deserata, koji se sastoje od zdravih namirnica, a istovremeno su veoma ukusni.
Verujem da će među ovim receptima svako od vas pronaći nešto po svojoj meri.
Šta se podrazumeva pod zdravim desertom?
Pod zdravim desertom podrazumevam svaku poslasticu koja je napravljena od zdravih sastojaka koji ne sadrže rafinisani beli šećer ili neki veštački zaslađivač, transmasti ili bilo koji aditiv.
Ovo su alternative koje možete da upotrebljavate umesto nezdravih sastojaka, koji se najčešće koriste prilikom pripreme poslastica:
rafinisani beli šećer – kokosov šećer, agava sirup, med ili stevija
belo brašno – brašna od celog zrna poput heljdinog, speltinog, kukuruznog, bademovog, pšeničnog, raženog, kokosovog ili ovsenog brašna
margarin – čvrsto kokosovo ulje, maslac ili humus
pavlaka – veganska mlaćenica (buttermilk)
čokolada – veganska crna čokolada sa visokim procentom kakaoa
kravlje mleko – nezaslađeni biljni napitak od badema, pirinča, soje (organske), ovsa ili kokosa
5 zdravih prazničnih deserata
1. Mafini od bundeve i ovsenih pahuljica
Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 12 komada
Sastojci:
1 ½ šolja speltinog brašna
½ šolje kokosovog šećera
1 ½ kašičica mešavine začina za medenjake
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike limunovog soka
prstohvat soli
1 ½ šolja pirea od bundeve (Omekšajte bundevu na pari, te je izblendirajte.)
½ šolje nezaslađenog bademovog mleka
⅓ šolje kokosovog ulja, rastopljenog
1 ½ šolja ovsenih pahuljica
¼ šolje grožđica (opciono)
Sastojci za preliv:
⅓ šolje kokosovog šećera
1 kašika ovsenog brašna
¾ kašičice začina za medenjake
1 kašika kokosovog ulja
Sastojci za dekoraciju:
prstohvat ovsenih pahuljica
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. U veliku činiju sipajte speltino brašno, kokosov šećer, začin za medenjake, sodu bikarbonu, limunovo sok i so, te mešajte sok se sastojci ne sjedine.
3. Suvim sastojcima dodajte nezaslađeno bademovo mleko, otopljeno kokosovo ulje i pire od bundeve, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. U dobijenu smesu umešajte ovsene pahuljice i grožđice.
4. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u kalup za mafine.
5. Pecite mafine u rerni 20-25 minuta.
6. U međuvremenu pomešajte sastojke za preliv.
7. Kada mafini budu pečeni, na svaki nanesite kašičicu preliva.
8. Poslužite mafine tople i uživajte.
2. Sirovi veganski cheesecake od malina
Vreme pripreme: 30 minuta + 6-12 sati za hlađenje
Količina: 8-12 porcija (parčića)
Sastojci za koru:
1 šolja badema, sirovih ili pečenih
1 šolja urmi, seckanih na manje komade, bez koštica
prstohvat soli
Sastojci za fil:
3 šolje indijskih oraha, natopljenih 2-3 sata i oceđenih
⅓ šolje nezaslađenog bademovog mleka
⅓ – ½ šolje agava sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 šolje malina
Sastojci za dekoraciju (opciono):
komadići veganske crne čokolade
1-2 šolje malina
sveži listići mente
Priprema:
1. Stavite bademe, urme i so u blender, te ih blendirajte dok ne dobijete smesu za koru.
2. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u okruglu tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
3. Operite blender, pa u njega sipajte indijski orah, agava sirup, nezaslađeno bademovo mleko, ekstrakt vanile i so, te sve blendirajte dok ne dobijete fil glatke teksture. Nakon toga, u dobijeni fil rukama dodajte maline.
4. Dobijeni fil sipajte preko kore, te preko fila pospite komadiće veganske crne čokolade ili poslažite sveže maline.
5. Ostavite cheesecake da se stegne u zamrzivaču oko 6 sati ili preko noći.
6. Poslužite i uživajte.
3. Torta od kruške
Vreme pripreme: oko 1h i 20 min.
Količina: 8 porcija
Sastojci:
100 g lešnika
140 g ovsenog ili pirinčanog brašna
175 g gi putera + još malo za podmazivanje tepsije
140 g kokosovog šećera
2 jaja
5 manjih krušaka, oguljenih, očišćenih od jezgra (2 seckane na kockice, 3 seckane na kriške)
50 g crne čokolade, lomljene na sitne komade
2 kašike domaćeg džema od kajsije bez šećera
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Podlogu okruglog kalupa za tortu premažite gi puterom.
3. U blenderu sitno sameljite lešnike. Dodajte ovseno ili pirinčano brašno, gi puter i još jednom izblendirajte. Nakon toga dodajte kokosov šećer i jaja, te još jednom sve zajedno izblendirajte.
4. Dve kruške ogulite, izvadite im jezgro i isecite ih na kockice.
5. U smesu koju ste prethodno sjedinili u blenderu umešajte kruške i crnu čokoladu.
6. Kašikom rasporedite dobijenu smesu u pripremljeni kalup za tortu. Preostale kruške ogulite, izvadite im jezgro i isecite ih na kriške, te ih poslažite po vrhu torte.
7. Pecite tortu 50-60 minuta, dok se smesa ne stegne. Toplu tortu premažite blago zagrejanim džemom od kajsija.
8. Ohladite, poslužite i uživajte.
4. Sirovi čokoladni puding sa narandžom
Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 2 porcije
Sastojci:
1 veći avokado
1 banana
½ šolje ceđenog soka narandže
3-4 kašike sirovog organskog kakaoa u prahu
3-4 kašike agava sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
¼ kašičice cimeta
Sastojci za serviranje:
1 kriška narandže
1 kašičica rendane narandžine kore (opciono)
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke u blenderu, te blendirajte dok smesa ne postane gusta i glatka. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte još ceđenog soka od narandže.
2. Ukoliko želite, dobijeni puding možete ohladiti u frižideru pre serviranja.
3. Sipajte puding u čaše, te ga ukrasite kriškom narandže i rendanom narandžinom korom.
4. Poslužite i uživajte.
5. Sirovi kolačići od urmi sa čokoladom
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 12 kolačića
Sastojci:
1 šolja urmi bez koštica
1 šolja bademovog brašna (blendirani bademi)
½ kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
¼ šolje komadića crne veganske čokolade
Priprema:
1. Urme bez koštica stavite u blender i blendirajte dok ne ostanu sitni komadi ili se formira kuglica.
2. Zatim dodajte bademovo brašno, ekstrakt vanile i so, te blendirajte dok se sastojci ne sjedine.
3. Od dobijene smese oblikujte kolačiće. Za jedan vam je potrebna 1 ½ kašika smese.
4. Na svaki kolačić stavite komadić crne čokolade.
5. Poslužite i uživajte!