9 prolećnih namirnica koje treba da uključite u ishranu
U ovom blogu vam predstavljam 9 prolećnih namirnica koje treba da uključite u ishranu.
Nepravilna ishrana može ostaviti dugoročne negativne posledice na zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Većina ljudi okreće se zdravom načinu ishrane i organski uzgojenim namirncima tek kada se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Kako biste na vreme sprečili brojne tegobe, održali zdravlje i vitalnost organizma, potrudite se da što više jedite sezonsku hranu koja se uzgaja u našem klimatskom području. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte namirnice organksog porekla koje su uzgojene bez hemikalija. Na taj način uspostavićete ravnotežu sa prirodom.
U proleće u jelovnik uvrstite što više svežeg voća i povrća, poput zelene salate, zelja, rotkvica, krastavaca, paradajza, spanaća, kako biste telo snadbeli energijom, vitaminima, mineralima i svim neophodnim hranljivim nutrijentima.
Namirnice koje vam predlažem ne samo da će vas probuditi iz zimkog sna, već će vam i pročistiti organizam.
Zelena salata
Ovo zeleno lisnato povrće sadrži gotovo 95 odsto vode, vrlo malo kalorija, a obilje hranljivih materija, vitamina i minerala. Najviše ima kalcijuma i gvožđa, kao i velike količine magnezijuma i joda. Od vitamina najpristuniji su C i E, kao i kopleks vitamina B. Mlečni sok, odnosno laktukarijum, kojeg najviše ima u listovima zelene salate, ublažava bol, nervnu napetost i obezbeđuje kvalitetan san.
Rotkvice
Brojni su razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete ovo povrće. Osim što imaju antibakterijska i antigljiviča svojstva, rotkvice su prirodni diuretk, podstiču sagorevanje masnih naslaga, eliminišu višak tečnosti iz tela i umanjuju otečenost lica. Pune su vode i vlakana zahvaljujući kojima pružaju osećaj sitosti. Bogate su brojnim vitaminima i mineralima, a najviše imaju bakra i vitamina C.
Grašak
Jedna od 9 prolećnih namirnica koje treba da uključite u ishranu je i grašak. Među brojnim mahunarkama, grašak je jedna od najzdravijih i najlekovitijih. Osim velike količine ugljenih hidrata, sadrži i značajnu količinu proteina, masti i lecitin, sastojak neophodan za dobro funkcionisanje nervnog sistema. Obiluje E i C vitaminom, a ima i brojne minerale. Prilikom kupovine birajte grašak čiji su plodovi čvrsti sa mekanim, zelenim vrhovima.
Krastavac
Ovo povrće baš kao i zelena salata sadrži veliku količinu vode, gotovo 95 odsto, što ga čini odličnim diuretikom. Mnogi ljudi ga jedu ukoliko žele da regulišu telesnu težinu. Lagan, niskokaloričan ima pozitivan efekat na varenje.
Mladi luk
Veoma je hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, naročito C i E vitaminom, fosforom, kalijumom i kalcijumom. Zahvaljujući anitbakterijskim svojstvima čuva organizam od upalnih procesa i jača imunitet. Poboljšava proizvodnju kolagena što je veoma važno za zdrave kosti i zategnutu kožu.
Spanać
Spada u nutritivno najbogatije namirnice, jer sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Odličan je izvor vitamina C i beta karotena. Smatra se dobrim saveznikom u borbi sa kancerogenim i kardiovaskularnim oboljenjima. Ipak, zbog velike količine oksalne kiseline, ovo povrće ne bi trebalo da jedete više od dva puta nedeljeno. Prilikom kupovine vodite računa da listovi budu intenzivno zelene boje, jer je to znak da je spanać svež.
Jagode
Ovo voće je niskokalorično, te se zahvaljujući tome često koristi u cilju korigovanje telesne težine. Prijatnog su ukusa i arome, sadrže oko 10 odsto prirodnog šećera, ali i brojne vitamine i minerale, kao što su vitamini C, B i A. Bogate su antioksidansima koji umanjuju štetno dejstvo slobodnih radikala. Prilikom kupovine izbegavajte one krupne, koje izgledaju poput plastičnih, jer su u pitanju genetski modifikovane jagode.
Borovnice
Bogate brojnim vitaminima, mineralima, hranljivim materijama, borovnice su pravi eliksir zdravlja. Mnoga istraživanja pokazala su da je ovo voće najbogatije antioskidansima koji usporavaju proces starenja. Osim toga one poboljšavaju cirkulaciju, štite od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju rizik od gojaznosti i kancera.
Riba
Gotovo sve vrste ribe, naročito one sa našeg podneblja, imaju pozitivan efekat na zdravlje organizma. Bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, neophodnim za zdravo srce i krvne sudove. Izbegavajte ribu iz konzerve, ali i skušu, jer sadrži teške metale i druge toksine.