fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Svinjska mast – Da li je zdrava i kako je koristiti?

Svinjska mast se vekovima koristi u kulinarstvu i ishrani. Ranije se upotrebljavala prilikom pripreme peciva, za kuvanje, pečenje, ali i kao namaz. Danas se smatra opasnom masnoćom, a da li je to zaista tačno?

Gde sve može da se koristi svinjska mast?

Svinjska mast ima široku primenu u kulinarstvu i ishrani, i mnogi je smatraju ključnim sastojkom za dobijanje bogatog ukusa. Može se koristiti za prženje i pečenje, jer njena visoka tačka dimljenja čini je idealnom za ove metode kuvanja. Osim toga, koristi se u pripremi peciva gde doprinosi mekoći i bogatstvu ukusa. Takođe, odlična je za pravljenje raznih namaza i može se koristiti kao zamena za ulje ili puter u mnogim receptima. U prošlosti, korišćena je i kao osnovna masnoća u tradicionalnoj domaćoj kuhinji.

Da li je svinjska mast zdravija od ulja?

Ova vrsta masti je vekovima bila nezaobilazni sastojak u domaćinstvima, ali njen status se kroz godine i menjao. Danas je često zanemarena, a mnogi se pitaju da li je zdravija opcija od ulja. Iako se na svinjsku mast često gleda sa određenim predrasudama, ona zapravo sadrži niz korisnih nutritivnih svojstava koja je čine pogodnom, ali i zdravom za određene načine pripreme hrane. 

Sadrži brojne minerale

Svinjska mast nije samo izvor masti, već i važnih minerala kao što su cink, fosfor i selen. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sistema, jačanju kostiju i zaštiti tela od oksidativnog stresa.

Bogata vitaminima B i D

Predstavlja prirodan izvor vitamina B kompleksa, uključujući B1, B2 i B6, koji su neophodni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i metabolizam energije. Pored toga, bogata je vitaminom D, koji je ključan za apsorpciju kalcijuma i održavanje zdravih kostiju i zuba.

Kakva je nutritivna vrednost svinjske masti?

Svinjska mast se sastoji pretežno od masti, uključujući kombinaciju mononezasićenih, zasićenih i polinezasićenih masti. Dominantna masna kiselina je oleinska kiselina, koja je mononezasićena i prisutna je u maslinovom ulju, što je čini pogodnom za termičku obradu. U poređenju sa nekim rafinisanim uljima, ova mast sadrži manje omega-6 masnih kiselina koje, u velikim količinama, mogu izazvati zapaljenske procese u organizmu. Takođe, prirodno sadrži vrlo nizak nivo transmasti, što je važno za očuvanje zdravlja srca. Ipak, umeren unos svinjske masti je ključan, posebno za osobe sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok maslinovo ulje, orašasti plodovi i riba ostaju bolji izvori zdravih masti u svakodnevnoj ishrani.

5 razloga zašto je svinjska mast dobra

1. Dobar je izbor za pečenje i prženje

Budući da ima visoku tačku dimljenja, te prilikom pečenja i prženja ne oksidira i ne proizvodi štetne slobodne radikale (kao što to čini ekstradevičansko maslinovo ulje na visokim temperaturama), odlična je za pečenje i prženje.

2. Sadrži više zdravih masti nego puter

Sadrži više mononezasićenih masti, poput oleinske kiseline, u poređenju sa puterom, što može doprineti smanjenju zapaljenskih procesa u organizmu i podržati zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. Ipak, iako ima povoljniji profil masti, puter sadrži korisna bioaktivna jedinjenja, poput konjugovane linolne kiseline (CLA) i butirata. Važno je napomenuti da domaća svinjska mast ne sadrži industrijske transmasti, koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Umeren unos obe namirnice preporučuje se kao deo uravnotežene ishrane, uz preferiranje izvora nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje, avokado i riba.

3. Birajte domaću svinjsku mast

Postoji razlika između svinjske masti dobijene od svinja koje su hranjene na pašnjacima, te industrijski dobijene svinjske masti. Industrijska svinjska mast se veoma često izbeljuje, a takođe je hidrogenizovana, odnosno dodaju joj se transmasti, kako bi imala duži rok trajanja. Zato uvek birajte domaću svinjsku mast.

4. Sadrži manje holesterola nego puter

Svinjska mast sadrži otprilike trećinu holesterola koliko puter. Dakle, 100 g svinjske masti ima 97 mg, a 100 g putera 215 mg holesterola. Našem telu su potrebne masti radi apsorpcije vitamina rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, neophodni za imunitet i opšte zdravlje.

5. Ima dug rok trajanja

Čak i domaća, nehidrogenizovana svinjska mast ima dug rok tajanja. Na sobnoj temperaturi može da stoji oko četiri do šest meseci, u zavisnosti od uslova u kojima se čuva. Suprotno tome, ona koja se čuva u frižideru ima rok upotrebe i do godinu dana.

Kako čuvati svinjsku mast?

Svinjsku mast je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom i suvom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Iako može stajati na sobnoj temperaturi, čuvanje u frižideru produžava njen rok trajanja i sprečava eventualno užeglost. U frižideru može trajati i do godinu dana, dok na sobnoj temperaturi ostaje sveža do šest meseci.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam. 

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da li je svinjska mast zdravija od putera?
Shodno tome da sadrži više mononezasićenih masti i manje holesterola od putera, to je čini zdravijim izborom za kuvanje i pečenje.
Može li svinjska mast poboljšati ukus hrane?
Da, često daje hrani bogatiji i intenzivniji ukus, posebno kada se koristi u pecivima ili prženju.
Da li svinjska mast podiže nivo lošeg holesterola?
Ne, ako se konzumira umereno. Naprotiv, može doprineti zdravoj ravnoteži holesterola, posebno zahvaljujući svom sadržaju zdravih masti.
Kako pravilno skladištiti svinjsku mast?
Najbolje je skladištiti svinjsku mast u hermetički zatvorenim posudama u frižideru ili na hladnom, tamnom mestu.
Da li je svinjska mast pogodna za osobe sa srčanim problemima?
Shodno tome da sadrži zdrave masti i niži nivo holesterola, može biti pogodna za osobe sa srčanim problemima, ali je važno koristiti je umereno i uz konsultaciju sa lekarom.
Kako svinjska mast utiče na nivo vitamina D u organizmu?
Predstavlja prirodan izvor vitamina D, koji je ključan za apsorpciju kalcijuma i održavanje zdravlja kostiju.
Koje su prednosti korišćenja svinjske masti u pečenju?
Zahvaljujući svojoj stabilnosti na visokim temperaturama i bogatom ukusu, idealna je za pečenje, jer ne proizvodi štetna jedinjenja tokom termičke obrade na visokoj temperaturi.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 6 Prosečna ocena: 4.7]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.