Kako da napravite pesto sos od različitog zelenog povrća
Da li znate kako da napravite pesto sos od različitog zelenog povrća, a ne samo od bosiljka? Sveži zeleni pesto sos intenzivnog ukusa odličan je dodatak salatama, integralnim testeninama i sendvičima, piletini i morskim plodovima. Tradicionalni italijanski pesto pravi se od bosiljka, pinjola, parmezana, belog luka i maslinovog ulja.
Vi slobodno eksperimentišite, te bosiljak zamenite bilo kojim lisnatim zelenim povrćem po svom ukusu, a umesto parmezana dodajte nutritivni kvasac koji možete da nabavite u svim boljem opremljenim prodavnicama zdrave hrane.
Dodavanjem zelenog lisnatog povrća poput spanaća, kelja ili blitve povećavate nutritivnu vrednost svog obroka.
Evo tri recepta za pesto sos od različitog zelenog povrća.
Pesto od spanaća
Ovo povrće prepuno je vitamina i minerala, velikog broja anitoksidanasa, poput beta-karotena i luteina. Čisti organizam i čini srce i krvne sudove zdravima.
Sastojci:
– nekoliko listova svežeg bosiljka
– 2 šolje svežeg spanaća
– ½ glavice belog luka
– ½ šake orasa
– ½ šake semenki konoplje
– 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
– sok od 1 limuna
– 1 kašika nutritivnog kvasca
Priprema:
1. Pomešajte bosiljak i spanać, a nakon toga im dodajte preostale sastojke i sve zajedno izblendirajte.
Umesto pinjola možete staviti orase i semenke konoplje jer sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina neophodnih za zdravo srce.
Pesto od kelja
Kelj je bogat vlaknima, gvožđem, vitaminima A i C, kalcijumom kao i glukozinolatima koji sprečavaju pojavu kancera. Budući da ima veoma gustu strukturu, predlažem vam da ga prvo prelijete maslinovim uljem i dobro izgnječite pa tek onda pomešate sa ostalim sastojcima za pesto.
Sastojci:
– 2 šolje kelja
– 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
– 1 šaka indijskih oraha
– ½ kašičice mlevene crvene paprike
Priprema:
1. Indijske orahe natopite u vodi preko noći, zatim ih izblendirajte.
2. Listove kelja prelijte maslinovim uljem, pa ih dobro izmasirajte kako bi omekšali.
3. Nakon toga, pomešajte dobijenu kašu od indijskih oraha i kelj, te im dodajte mlevenu crvenu papriku.
Pesto od blitve
Nemojte da zaboravite blitvu. Ona je odličan izvor magnezijuma, gvožđa, kalijuma i kalcijuma, a samo jedna šolja ovog povrća sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina K. Prepuna je antioksidanasa koji sprečavaju pojavu kancera, razvoj srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.
Sastojci:
– 2 šolja blitve
– 1 šaka badema
– sok od jednog limuna
– narendana kora 1 limuna
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke i izblendirajte ih.
Bademi će neutralisti intenzivni ukus blitve.