Kako da pravilno čuvate hranu u frižideru
Ukoliko pratite moj Instagram profil, verovatno ste prošle nedelje na storiju primetili fotografiju iz bolnice, kako primam infuziju. Razlog odlaska na hitan prijem je trovanje hranom, tačnije ćuretinom. Nakon skoro puna dva dana stomačnih bolova, praćenih povraćanjem i dijarejom, potražila sam stručnu pomoć i na sreću brzo se oporavila. Ovaj nemili događaj me je inspirisao da napišem blog o tome kako da pravilno čuvate hranu u frižideru da biste joj na taj način produžili rok trajanja i sačuvali kvalitet. Pored toga, volela bih da sprečim da bilo ko od vas prođe isto kao i ja.
Naime, visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija koje uzrokuju truljenje sveže hrane, zbog čega je veoma važno da voće i povrće stavite u frižider u roku od dva sata, a meso najkasnije sat vremena nakon kupovine.
Evo kako da pravilno čuvate hranu u frižideru.
MESO, RIBA, JAJA
Sveže meso bi trebalo da spremite na najnižu policu u frižideru jer je tamo najniža temperatura i to samo nekoliko sati pre nego što planirate da ga skuvate ili ispečete. Vodite računa da bude dobro umotano u papir kako druga hrana ne bi poprimila miris mesa.
Konzervisanu hranu, poput tunjevine takođe držite na najnižoj polici, ali nikako ne ostavljajte otvorenu konzervu za dalje konzumiranje. Hranu iz konzerve prebacite u manju činiju i prekrite je poklopcem ili folijom kako biste je zaštitili od sušenje i širenja mirisa.
Iako većina frižidera ima policu za jaja u vratima, bolje ih odložite na najnižu policu, jer će na taj način duže ostati sveža.
MLEČNI PROIZVODI (UKOLIKO IH KONZUMIRATE)
Mleko i jogurt možete čuvati na polici u vratima frižidera, a sveži sir, budući da privlači bakterije, čuvajte na drugoj polici, najbolje u zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi. Ovo važi i za biljna mleka kojima je rok trajanja od dva do pet dana od momenta otvaranja.
VOĆE I POVRĆE
Plastične fioke na dnu frižidera predviđene su za čuvanje voće i povrća. One ih čuvaju od vlage i hladnog vazduha koji mogu da prouzrokuju truljenje. Izuzetak su zelena salata i drugo lisnato povrće kojem je vlaga potrebna da bi duže ostalo sveže, pa ih čuvajte na gornjoj polici u frižideru.
Mekano voće i povrće, poput malina i borovnica, može da stoji dva do tri dana u frižideru. Jabuke mogu i do tri nedelje.
Koštunjavom voću prija temepretura od 8 stepeni. Zato je najbolje da ga čuvate na srednjoj polici da bi što duže ostalo sveže i hrskavo.
SKUVANA (GOTOVA) JELA
Pre svega, kuvanu hranu nikako nemojte da stavljate u frižider dok se skroz ne ohladi. Budući da se ona najsporije kvari, možete slobodno da je stavite na najvišu policu gde je najviša temperatura.