fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Kandida | Sve što treba da znate! – Simptomi, uzroci i lečenje

Candida albicans, tiha ali uporna gljivica, najčešće neprimetno živi u ljudskim telima. Međutim, kada dođe do njenog disbalansa, može izazvati niz neprijatnih i ponekad ozbiljnih zdravstvenih problema. Razumevanje kandide, njenih uzroka, simptoma, kao i efikasnih metoda lečenja i prevencije, ključno je za očuvanje našeg opšteg zdravlja i dobrobiti.

Uzimajući u obzir različite aspekte ovog kompleksnog stanja, u ovom tekstu ću vam predstaviti jasniju sliku o ovoj gljivici i dati smernice u borbi protiv iste.

Šta je zapravo kandida?

U pitanju je gljivični mikroorganizam (gljivica) koji se u malim kočinama nalazi u ljudskom telu. Deo je normalne mikroflore kože, usta, creva i genitalnog trakta. Međutim, disbalans u mikroflori može dovesti do njenog prekomernog razmnožavanja, uzrokujući infekciju. Kandidijaza se manifestuje u različitim oblicima, zavisno od delova tela koje zahvata.

Koji su uzroci podstiču nastanak kandide?

Kandida se može prekomerno razmnožavati usled različitih faktora, a među najčešćim su upotreba antibiotika koja narušava prirodnu mikrofloru, zatim hormonalne promene, oslabljen imuni sistem, dijabetes, te neadekvatna ishrana. Preterani unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, kao i fermentisane namirnice, takođe mogu podsticati rast kandide. 

Koji su simptomi?

Simptomatologija može biti raznolika, a u nastavku izdvajam 3 najčešće pojave.

Simptom #1

Intenzivan svrab i iritacija, posebno u genitalnom području, predstavljaju jedan od najčešćih i najuočljivijih simptoma infekcije kandidom. Ovaj simptom može varirati od blagog do veoma jakog i neprijatnog osećaja, koji često postaje izraženiji tokom noći. Svrab i iritacija mogu biti praćeni vidljivim crvenilom i osećajem peckanja, što dodatno doprinosi opštem osećaju nelagodnosti.

Ova simptomatologija je rezultat prekomernog razmnožavanja gljivice kandide, koja izaziva iritacije i upale sluzokože, što dovodi spomenutog do svraba i crvenila. U genitalnom području, ove tegobe su posebno izražene zbog specifične vlažnosti i toplote tog područja, što predstavlja idealne uslove za rast i razmnožavanje kandide.

Svrab i iritacija mogu biti praćeni i beličastim sekretom, koji nije sličan normalnom vaginalnom sekretu. Ovaj iscedak je obično bez mirisa ili ima blago kiselkast miris i može imati drugačiju teksturu, što dodatno ukazuje na prisutnost kandidijaze.

Važno je naglasiti da ove tegobe mogu uzrokovati značajan emocionalni stres i nelagodnost, utičući na kvalitet života, te je preporučljivo da se potraži savet od lekara. Samostalno postavljanje dijagnoze i “prepisivanje“ lekova može dovesti do pogrešnog lečenja i potencijalnog pogoršanja simptoma. 

Pored toga, svrab i iritacija u genitalnom području mogu ukazivati na mnoga stanja kao što su bakterijska infekcija ili neka druga bolest (seksualno prenosiva bolest),, što zahteva profesionalnu medicinsku dijagnozu i specifičan tretman lečenja.

Simptom #2

Beli vaginalni sekret i beličaste naslage u ustima su simptomi koji su karakteristični za vaginalnu i oralnu kandidijazu, a predstavljaju direktnu posledicu prekomernog rasta gljivice kandide. Ove tegobe su često jasni indikatori infekcije, iako ih treba razlikovati od normalnih fizioloških pojava.

U slučaju vaginalne kandidijaze, sekret je često gust i nehomogen, bez izraženog mirisa ili sa blago kiselkastim mirisom. Njegova prisutnost može biti praćena osećajem peckanja, svraba i iritacije, kao i crvenilom i otokom vaginalnog područja. Ovaj tip sekreta je jedan od najprepoznatljivijih simptoma vaginalne kandidijaze i često je prvi znak koji žene primete.

S druge strane, oralna kandidijaza manifestuje se kroz beličaste naslage na sluzokoži usta. Ove naslage se najčešće pojavljuju na jeziku, unutrašnjosti obraza, nepcu, desnima, a ponekad i na grlu. Naslage mogu biti kremaste teksture, a njihovo uklanjanje često ispod otkriva crvenu i upaljenu površinu. Pored vizuelnih karakteristika, oralna kandidijaza može izazvati i osećaj nelagode ili peckanja u ustima, kao i teškoće pri gutanju.

Važno je napomenuti da, iako su beli vaginalni sekret i beličaste naslage tipični za infekciju kandidom, oni nisu ukazatelj samo na ovu vrstu infekcije. Postoje i drugi zdravstveni problemi koji mogu izazvati slične simptome, zbog čega je bitno da se postavi jasna dijagnoza od strane lekara i pre početka lečenja.

Simptom #3

Probavne smetnje koje uključuju simptome kao što su nadutost, gasovi, zatvor ili dijareja mogu biti znakovi infekcije kandidom, posebno u slučajevima hronične infekcije. Ove tegobe se javljaju kao posledica neravnoteže prirodne mikroflore u digestivnom traktu, gde se kandida često prekomerno razvija.

Ova gljivica utiče na normalnu funkciju digestivnog trakta, narušavajući probavu i apsorpciju nutrijenata, što dovodi do povećane proizvodnje gasova. Ovi gasovi mogu stvoriti osećaj punoće, nadutosti i nelagodnosti u stomaku.

Zatvor i dijareja takođe mogu biti simptomi infekcije. Zatvor se može javiti kao rezultat smanjene pokretljivosti creva zbog upalnih procesa izazvanih kandidom. Sa druge strane, dijareja može nastati kao odgovor tela na toksične produkte koje kandida oslobađa. Ovi toksini mogu iritirati sluzokožu creva, uzrokujući brže pražnjenje.

Hronične infekcije kandidom u digestivnom traktu se uglavnom teže dijagnostikuju jer simptomi nisu uvek jasno povezani samo sa kandidom. 

Adekvatna dijagnoza često uključuje laboratorijske analize, kao što su analiza stolice, koja može pomoći u identifikaciji prevelike količine kandide u digestivnom sistemu.

Ukoliko se potvrdi da je kandida uzrok probavnih smetnji, lekar može prepisati lekova i preporučiti promene u ishrani koja podrazumeva smanjen unos šećera i rafiniranih ugljenih hidrata, uz povećan unos vlakana i probiotika.

Kandida u ustima?

Medicina za ovu vrstu kandide ima poseban naziv, i to oralna kandidijaza ili soor (mlečac). Karakteriše se beličastim naslagama na jeziku i unutrašnjosti obraza i često je praćen bolom, teškoćama pri gutanju i neprijatnim ukusom u ustima. Najčešće pogađa osobe sa oslabljenim imunim sistemom, novorođenčad, pušače i ljude koji nose proteze.

Genitalna kandidijaza

Kod žena

Kod žena, vaginalna kandidijaza se manifestuje svrabom, crvenilom, otokom vulve i beličastim, grudičastim iscedkom. Ovi simptomi mogu biti intenzivirani seksualnim odnosima i u periodu menstruacije.

Kod muškaraca

Iako manje uobičajeno, muškarci takođe mogu patiti od genitalne kandidijaze, obično sa simptomima crvenila, svraba i iritacije u genitalnom području.

Kandida u trudnoći?

U pitanju je česta pojava u trudnoći zbog promena u hormonalnoj ravnoteži i pH vrednosti vagine. Trudnice koje razviju simptome kandidijaze treba da se konsultuju sa lekarom pre započinjanja bilo kakvog lečenja.

Kako se leči?

Lečenje kandide uključuje upotrebu antifungalnih lekova, bilo u obliku tableta, krema ili čepića. Trajanje i vrsta lečenja zavisi od težine infekcije i dela tela koji je zahvaćen. 

Medicina preporučuje da je u nekim slučajevima, neophodno i lečenje partnera kako bi se sprečilo ponovno inficiranje.

Da li je moguće lečiti kandidu prirodnim putem?

Prirodni lekovi, kao što su probiotici, kokosovo ulje, te čaj od origana, mogu pomoći u obnavljanju prirodne mikroflore i suzbijanju nekontrolisanog širenja kandide. Međutim, pre korišćenja bilo kakvih prirodnih lekova, preporučljivo je konsultovati se sa stručnjakom.

Pravilna ishrana

Pravilan režim ishrane može biti ključan u prevenciji i lečenju kandidijaze i podrazumeva minimalan unos šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i fermentisanih namirnica, bogata je vlaknima, probioticima, te može značajno doprineti zdravlju.

Moji saveti u borbi sa kandidom

Savet #1

Održavajte higijenu, ali izbegavajte prekomernu upotrebu sapuna i gelova za tuširanje koji mogu narušiti prirodnu pH ravnotežu.

Savet #1

Nošenje pamučnog donjeg veša i izbegavanje uske odeće može smanjiti rizik od razvoja kandidijaze, naročito u genitalnom području.

Savet #3

Redovno konzumiranje probiotika, bilo kroz fermentisanu hranu ili suplemente, može pomoći u održavanju zdrave crevne flore i prevenciji infekcije.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljena pitanja

Šta je candida?
Radi se o vrsti gljivice koja se prirodno nalazi u ljudskom telu, posebno u ustima, digestivnom traktu i na koži. Iako najčešće nije opasna, u određenim uslovima se može prekomerno razmnožavati i izazvati infekciju.
Koja je uloga kandide u telu?
U normalnim uslovima, radi se o delu prirodnog mikrobioma tela koji pomaže u razgradnji i apsorpciji nutrijenata. Međutim, disbalans može dovesti do zdravstvenih problema.
Kako se kandida može razviti u patološki problem?
Kandida postaje patološki problem kada dođe do njenog prekomernog rasta, što može biti izazvano faktorima kao što su slabiji imunitet, dugotrajna upotreba antibiotika, hormonalne promene, stres ili neadekvatna ishrana.
Koji su simptomi infekcije kandidom?
Simptomi uključuju svrab, iritaciju, beličaste naslage u ustima ili genitalnom području, i probavne smetnje.
Kako se dijagnostikuje infekcija?
Dijagnoza i terapija se postavlja na osnovu simptoma, medicinske istorije, te se, po potrebi, rade i određene analize i laboratorijski testovi kao što je test (analiza) krvi koji utvrđuje prisutnost antitela, te bris zahvaćenih područja ili stolice. Svaka laboratorija ima ove u ponudi ove testove.
Kako se leči infekcija?
Lečenje uključuje upotrebu lekova uz preporuku za promene u ishrani i načinu života.
Kako se može sprečiti infekcija?
Prevencija uključuje održavanje zdravog imunološkog sistema, izbalansiranu ishranu, izbegavanje prekomerne upotrebe antibiotika, održavanje redovne higijene, i pažljiv izbor odgovarajućeg donjeg veša (pažnju obratiti na materijal, sastav i slično).
Da li postoje prirodni lekovi za lečenje kandide?
Da, postoje opcije kao što su prirodni probiotici, kokosovo ulje i čajevi, ali se svaka terapija mora uzimati prema savetu stručnjaka.
Kako ishrana može uticati na infekciju?
Ishrana bogata šećerima i rafiniranim ugljenim hidratima može podsticati rast kandide, dok konzumiranje hrane bogate vlaknima, zdravim mastima i fermentisanim namirnicama može pomoći u održavanju balansa ove gljivice.
Kako se kandida može širiti?
Širi se direktnim kontaktom, kao recimo u slučaju seksualnog prenosa, ili prekomernim rastom unutar tela usled njenog disbalansa.
Koja je veza između kandide i vaginalnih infekcija?
Vaginalna infekcija je često uzrokovana prekomernim rastom kandide, što dovodi do stanja poznatog kao vaginalna kandidijaza.
Da li se kandida može pojaviti u ustima i kako se to naziva?
Da, kandida može uzrokovati infekciju u ustima, poznatu kao oralna kandidijaza ili soor, koja se manifestuje beličastim naslagama na jeziku i unutrašnjosti obraza.
Da li postoji veza između kandide i oslabljenog imunološkog sistema?
Da, oslabljeni imunološki sistem i hornične bolesti mogu biti faktor koji doprinosi prekomernom rastu kandide i razvoju infekcije.
Kako se izbegava recidiv infekcije kandidom?
Recidivi se mogu izbeći pridržavanjem zdravoj ishrani, izbegavanjem namirnica koje podstiču rast kandide, redovnim medicinskim kontrolama, te održavanjem dobrog celokupnog zdravstvenog stanja.
Šta je candida albicans?
Candida albicans je vrsta gljivica koje su prirodno prisutne u ljudskom telu, najčešće u ustima, crevima i na koži. Iako obično bezopasne, mogu uzrokovati određene zdravstvene probleme, posebno kod osoba koje imaju slabiji imunitet ili neku postojeću bolest.
Kako se utvrđuje prisutnost candide albicans?
Dijagnostika prisutnosti ovih gljivica obično radi svaka laboratorija i ovaj pregled uključuje analize, gde se uzima bris zahvaćenog područja, test krvi ili analiza urina. Bris se često koristi za pregled oralne šupljine, kože ili vaginalnog područja, a analiza krvi se koristi za detektovanje antitela koja ukazuju na infekciju. U nekim slučajevima, analize urina su dovoljne. Medicina se sa ovim susreće svakodnevno, te se nakon postavljanja dijagnoze, eventualno radi dodatni pregled i ispisuje adekvatna terapija od strane lekara.
Da li je candida bakterija?
Ne, candida nije bakterija, već česta vrsta gljivice, poznata kao uzročnik određenih zdravstvenih tegoba i bolesti, posebno kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.
Kako su povezani dijabetes i candida?
Visok nivo šećera u krvi, koji je karakterističan za dijabetes, stvara povoljno okruženje za rast ove gljivice.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.