fbpx

MARTOVSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.3.

Karakteristike italijanske kuhinje + 5 recepata

Volite li da jedete paste, salate od svežeg povrća i pesto sos? Kroz pet recepata koji sadrže ove sastojke, prikazaću vam osnovne karakteristike italijanske kuhinje.

Osnovne karakteristike italijankse kuhinje

Italijanska kuhinja zapravo pripada mediteranskoj kuhinji, koju karakteriše rasprostranjena upotreba maslinovog ulja, paradajza, bosiljka i drugih začina, ribe, različitih oblika testenine i sireva.

Na severu Italije najpopularnija su jela od ribe kao što je bakalar, a pirinač, kukuruz i krompir su takođe nezaobilazni sastojci. U južnoj Italiji gotovo nijedan obrok ne može da prođe bez paradajza i rikota sira, a testenina se tradicionalno sprema na čitavom području zemlje. Takođe tikvice, patlidžan, paprika, narandže, limun i različite vrste mesa mogu se naći u italijanskim jelovnicima.

Italijani vole vrlo jednostavna jela, koja prave od samo nekoliko sastojaka. Najbolji primer za to je kapreze salata, koja se sastoji samo od paradajza, sira i pesto sosa, koji takođe predstavlja tradicionalno italijansko jelo.

Naime, italijanska kuhinja je uticala na različite kuhinje širom sveta, a najviše na kuhinju Sjedinjenih američkih država.

5 recepata za tradicionalna italijanska jela

Pripremila sam vam pet recepata, kroz koje sam se potrudila da vam dočaram osnovne karakteristike italijanske kuhinje. Doduše, određene recepture sam modifikovala sa ciljem da upotrebim što zdravlje sastojke.

1. Sladoled od limuna (gelato)

Vreme pripreme: 45 minuta pripreme i 3-12 h zamrzavanja
Količina: 6-8 porcija (kugli)

Sastojci:
1 šolja kokosovog mleka
1 šolja kokosovog šećera
5 žumanaca, umućenih
3 kašike narendane kore limuna
¾ šolje soka od limuna
2 šolje punomasnog kokosovog krema

Sastojci za dekoraciju:
sveži listovi bosiljka
rendana kora limuna

Priprema:
1. Zagrejte kokosovo mleko u manjoj šerpi na 175 °C. Dodajte kokosov šećer i mešajte dok se ne rastopi. Od dobijene smese odvadite mali deo i pomešajte ga sa umućenim žumancima, te sve vratite nazad i dodajte narendanu koru limuna. Smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne postane dovoljno gusta, te sklonite sa ringle pre nego što smesa prokuva.
2. Dodajte sok od limuna i kokosov krem, koristite samo čvrste delove krema, te sve dobro promešajte. Dobijenu smesu prespite u prethodno zaleđenu posudu i stavite u zamrzivač da se stegne i zamrzne minimum 3 sata, najbolje preko noći, oko 12 sati.
3. Pre konzumiranja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 30 minuta pre serviranja.
4. Dekorišite svežim listovima bosiljka i rendanom korom limuna.
5. Poslužite i uživajte.

2. Špagete karbonara

Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 2-3 porcije

Sastojci:
350 g bezglutenskih špageta
100 g slanine
3 velika jaja
50 g gi putera
2 kašike nutritivnog kvasca
1 kašičica soli
prstohvat bibera

Priprema:
1. Sipajte vodu u veliku šerpu i ostavite da prokuva.
2. Za to vreme isecite slaninu na tanke komade. Ostavite sa strane.
3. Umutite 3 jaja, te ih ostavite sa strane.
4. U prokuvalu vodu dodajte 1 kašičicu soli i bezglutenske špagete, te kuvajte još oko 10 minuta.
5. Dok se špagete kuvaju, u veći tiganj stavite gi puter, pa kad se otopi dodajte komade slanine, te pržite dok slanina ne porumeni i postane hrskava.
6. Nakon što se špagete skuvaju, procedite ih i stavite u tiganj sa slaninom.
7. Pomešajte nutritivni kvasac sa jajima, pa ih dodajte u tiganj sa špagetama i slaninom, te viljškom brzo mešajte kako bi se smesa od jaja sjedinila sa špagetama. Kada se jaja stegnu, tiganj brzo sklonite sa ringle. Ako tekstura preliva nije dovoljno kremasta dodajte malo vode.
8. Začinite biberom i po želji pospite nutritivnim kvascem.
9. Poslužite i uživajte.

3. Veganski tiramisu

Vreme pripreme: 40 minuta pripreme i 8 h hlađenja
Količina: 8 porcija

Sastojci:
300 g svilenog (silk) tofu sira, seckanog na manje komade
1 ½ šolja kokosovog krema
4 kašike kokosovog šećera
200 g bezglutenskih slatkih krekera
200 ml kuvane kafe

Sastojci za serviranje:
1 kašičica sirovog kakaoa u prahu
sveže voće po želji

Priprema:
1. Ocedite svileni tofu sir, iseckajte ga na manje komade, pa ga stavite u blender. Dodajte kokosov krem i kokosov šećer, te sve blendirajte dok ne dobijete fil kremaste teksture.
2. Natopite bezglutenske slatke krekere u kafu, te jedan deo njih poslažite na dno vatrostalne posude.
3. Nakon toga, preko njih premažite dobijeni kremasti fil.
4. Preko fila naslažite još jedan sloj krekera, pa ponovo nanesite sloj fila. Broj slojeva zavisi od dubine vatrostalne posude koju koristite.
5. Gornji sloj fila pospite sirovim kakaom i komadićima crne čokolade.
6. Stavite kolač u frižider na osam sati kako bi se stvrdnuo.
7. Poslužite i uživajte.

4. Kapreze salata sa pesto sosom

Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 1-2 porcije

Sastojci:
2 paradajza
1 šaka svežih listova bosiljka
½ pakovanja biljnog feta sira
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 kašičica maslinovog ulja

Sasojci za pesto sos:
1 šaka svežih listova bosiljka
1 šolja semenki suncokreta
1 šolja veganskog parmezana
½ šolje maslinovog ulja
sok od ½ limuna

Priprema:
1. Isecite paradajze na kolutove, te ih začinite maslinovim uljem, biberom i solju. Poslažite ih na veći tanjir.
2. Preko kolutova paradajza namažite pesto sos.
3. Isecite biljni feta sir na manje komade, te ih poslažite preko pesto sosa.
4. Dodajte listove svežeg bosiljka.
5. Poslužite i uživajte.

Priprema pesto sosa:
1. Pomešajte sve sastojke u blenderu i blendirajte ih dok ne dobijete smesu glatke teksture. Ukoliko je smesa previše gusta dodajte malo vode.

5. Rižoto kuglice od paradajza

Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 12-14 kuglica

Sastojci za grilovano povrće:
1 žuta paprika, seckana na veoma sitne kocke
1 tikvica, seckana na veoma sitne kocke
280 g čeri paradajza, seckanih na četvrtine
3 kašike maslinovog ulja

Sastojci za rižoto:
200 g parboiled integralnog pirinča
1 kašika jabukovog sirćeta
4 kašike paradajz koncentrata
500 ml bujona od povrća
50 g tapioka skroba
2 kašike nutritvnog kvasca
so i biber (po ukusu)

Sastojci za kuglice:
100 g bezglutenskih prezli (kombinacija heljdinih prezli i prezli od prosa)
2 jaja, umućena
so i biber

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C stepeni.
2. Poslažite komade paprike, tikvice i čeri paradajza u tepsiju, te sve prelijte maslinovim uljem i ostavite da se povrće peče u rerni oko 20 minuta.
3. Dok se povrće peče, u dublji tiganj umešajte koncentrat paradajza, bujon od povrća i jabukovo sirće. Ostavite da prokuva, dodajte pirinač, promešajte, pa smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se kuva dok pirinač ne omekša, oko 10 minuta ili koliko piše na pakovanju.
4. Dodajte pečeno povrće, tapioka skrob i nutritivni kvasac, začinite po ukusu solju i biberom, te sve dobro promešajte i ostavite sa strane da se ohladi.
5. U jednu posudu sipajte prezle, a u drugoj umutite jaja.
8. Nakon toga, rukama oblikujte kuglice od smese sa pirinčem, veličine loptice za golf, pa svaku uvaljajute prvo u jaja, a zatim u prezle.
9. Poslažite sve kuglice u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih u rerni oko 15 minuta na 180 °C uz uključen ventilator.
10. Poslužite uz sos od prodinstane crvene paprike na kokosovom ulju u paradajz soku, začinjenom solju, biberom i bosiljkom.
11. Uživajte!

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.