Karakteristike kineske kuhinje + recepti
Ako imate želju da pojedete neko kinesko jelo, umesto da ga naručite, iskoristite recepte koje vam predstavljam u nastavku i sami spremite fantastična jela kineske kuhinje.
Osnovne karakteristike kineske kuhinje
Kineska kuhinja je zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini, a često i u drugim zemljama Istočne i Jugoistočne Azije.
Karakterišu je jake arome, mirisi i namirnice različitih boja. Jela kineske kuhinje mogu se podeliti na pet različitih ukusa – slatko, kiselo, gorko, ljuto i slano.
Od mesa najčešće jedu piletinu i svinjetinu, serviranu u parčićima, ali i ribu. Kako bi neutralisali neprijatne mirise ribe i različitog mesa, Kinezi koriste veliki broj začina, kao što su seme anisa i cimet.
U jela dodaju i druge začine poput crnog i belog luka, đumbira, čilija, a susamovo ulje je takođe nezaobilazan sastojak.
Kako bi postigli različite ukuse u recepte dodaju soja sos i druge ljute sosove, šećer, so i sirće.
Obožavaju različite vrste povrća, pirinač i nudle.
Sira i drugih mlečnih proizvoda gotovo da nema u kineskim jelima. Konzumiraju fermentisane proizvode, kao što su tofu, miso, kimči i tempeh.
Recepti za tradicionalna kineska jela
1. Nudle sa povrćem i prelivom od susama
Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 2-3 porcije
Sastojci:
150 g pirinčanih nudli
1-2 kašike maslinovog ulja
4 čena belog luka, izgnječena
1 kašika đumbira, sitno seckanog
½ luka, sitno seckanog
4 šolje mešavine povrća (kupus, paprika, brokoli, pečurke, špargla, grašak, po želji), sitno seckanog
Sastojci za preliv od susama:
3 kašike soja sosa
3 kašike tahini paste
1-2 kašike vode
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike susamovog ulja
1 kašika agava sirupa
1-2 kašičice čili paste
so i biber po ukusu
Sastojci za dekoraciju:
2 kašike kikirikija, sitno seckanog
1 kašičica semenki crnog susama
1 veza peršunovog lišća
Priprema:
1. Skuvajte nudle prema uputstvu sa pakovanja, ocedite ih, te ostavite sa strane.
2. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte luk, beli luk, đumbir i mešavinu povrća, te sve dinstajte 3-4 minuta, snizite temperaturu, pa nastavite da dinstate dok povrće ne omekša. Ostavite sa strane.
3. Sve sastojke za preliv stavite u manju posudu i mešajte viljuškom dok ne dobijete smesu glatke teksture.
4. U većoj posudi pomešajte nudle i dinstano povrće, te sve prelijte dobijenim prelivom.
5. Poslužite i uživajte.
2. Sos od šljiva
Vreme pripreme: 25 minuta
Količina: 200-250 ml ili 1 manja tegla
Sastojci:
1 crni luk, seckan na manje komade
2 ½ šolje šljiva, seckanih na manje komade
4-6 čenova belog luka
3 tanke kriške đumbira
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike soja sosa
1-3 kašike vode + još malo ako je potrebno
1-3 kašičice agava sirupa
½ kašičice bibera
¼ kašičice mediteranske mešavine začina
prstohvat mlevene ljute paprike
1 kašičica jabukovog sirćeta
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 220 °C.
2. U tepsiju poslažite komade crnog luka, šljiva, čenove belog luka i kriške đumbira, te sve prelijte maslinovim uljem. Pecite 15 minuta, pa snizite temperaturu na 200 °C, te pecite još 10-15 minuta, odnosno dok crni i beli luk ne omekšaju.
3. Stavite crni i beli luk, šljive i đumbir u blender, te sve blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dodajte soja sos, mešavinu mediteranskog začina i biber, te još jednom sve blendirajte. Dodajte agava sirup, jabukovo sirće i prstohvat mlevene ljute paprike, te vode (ukoliko je potrebno) i još jednom sve blendirajte.
4. Sipajte dobijeni sos u manju šerpu i zagrejte ga na umerenoj temepraturi.
5. Poslužite uz protein po želji i uživajte.
3. Piletina sa prelivom od meda i soja sosa
Vreme pripreme: 25 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
600 g pilećeg belog mesa bez kože i kostiju, seckanog na manje komade
1 kašika susamovog ulja
¼ šolje sirovog organskog meda
¼ šolje soja sosa
½ šolje vode
3 čena belog luka, izgnječena
¼ kašičice tucane crvene paprike
3 kašičice kukuruznog brašna
1 kašika semenki susama
400 g kuvanog integralnog pirinča
1 mladi luk, sitno seckan
Priprema:
1. Zagrejte susamovo ulje u šerpi na umerenoj temperaturi, te stavite komade pilećeg belog mesa. Dinstajte piletinu dok ne porumeni.
2. U međuvremenu u manju posudu sipajte sirovi organski med, soja sos, ¼ šolje vode, beli luk i tucanu crvenu papriku, te mešajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenom smesom prelijte piletinu u šerpi i kuvajte još 4 minuta.
3. Zatim, u manju posudu sipajte kukuruzno brašno i ¼ šolje vode, te dobro promešajte. Dobijenu smesu takođe sipajte u šerpu sa piletinom, te kuvajte još 1-2 minuta.
4. Piletinu servirajte sa integralnim pirinčem, pospite semenkama susama i komadićima mladog luka.
5. Poslužite i uživajte.
4. Prženi tofu sir sa pirinčem od karfiola i grilovnim povrćem
Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
3 šolje karfiol pirinča
1 pakovanje tofu sira, seckanog na kockice
1 kašika tamari sosa
4 kašičice susamovog ulja
1 šolja šitake pečuraka, seckanih na manje komade
1 šolja crvenog kupusa, rendanog
1 šolja crvene paprike, seckane na štapiće
2 čena belog luka, izgnječena
¼ šolje mladog luka, sitno seckanog
1 kašika đumbira, mlevenog
Sastojci za preliv:
2 kašike kikiriki putera
2-3 kašike tamari sosa
1 kašika agava sirupa
1 kašika soka od limete
1-2 kašičice čili sosa
Sastojci za serviranje: (opciono)
sveže peršunovo lišće
mladi luk, seckan na kolutove
sušena čili paprika
tamari sos
kikiriki
Priprema:
1. Pripremite pirinač od karfiola prema receptu na linku.
2. U posudi srednje veličine pomešajte tofu sir, tamari sos i čili sos od belog luka, te ostavite sa strane da se tofu sir marinira.
3. Pripremite preliv tako što ćete sve sastojke za preliv staviti u manju posudu i mešati dok ne dobijete smesu glatke teksture.
4. Zagrejte 2 kašike susamovog ulja u dubljem tiganju na umerenoj temperaturi, pa stavite marinirani tofu sir i pržite ga dok ne porumeni. Izvadite ga iz tiganja i ostavite sa strane.
5. U istom tiganju zagrejte još 2 kašike susamovog ulja na umerenoj temperaturi, te dodajte šitake pečurke, crveni kupus i crvenu papriku. Kuvajte 2-3 minuta.
6. Nakon toga dodajte beli i mladi luk, te đumbir i kuvajte još 1-2 minuta.
7. Drvenom kašikom pomerite povrće na jednu stranu tiganja, a na drugu sipajte pirinač od karfiola. Pokrijte i kuvajte još 2 minuta, dok ne porumeni.
8. Vratite tofu sir u tiganj, te dodajte preliv i kuvajte mešajući dok se sastojci ne sjedine.
9. Dobijeno jelo servirajte sa seckanim mladim lukom, svežim peršunovim lišćem i čili paprikom po želji.
10. Poslužite i uživajte.
5. Salata od kineskog kupusa
Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
½ šolje badema, sitno seckanih
3 šolje kineskog kupusa, sitno seckanog
3 šolje crvenog kupusa, rendanog
1 crvena paprika, seckana na štapiće
1 šolja šargarepe, rendane
1 šolja edamame
½ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
Sastojci za dresing:
½ šolje jabukovog sirćeta
2 kašike sirovog organskog meda
2 kašike soja sosa
1 kašika kikiriki putera
1 kašika đumbira, mlevenog
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C. U tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, poslažite komade badema, te h pecite 4-6 minuta, dok ne postanu hrskavi. Ostavite ih sa strane.
2. U veću posudu stavite kineski i crveni kupus, papriku, šargarepu i edamame, te se dobro promešajte.
3. U manju posudu sipajte sastojke za dresing i mešajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
4. Dobijenim dresingom prelijte mešavinu povrća, te preko toga pospite komadiće pečenih badema.
5. Poslužite i uživajte.