fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Koje sastojke sadrži prašak za veš?

Odeća, posteljina i peškiri u direktnom su kontaktu sa kožom – kao i proizvodi kojima ih peremo. Zato je važno da obratimo pažnju na njihov sastav, jer prašak za veš može sadržati razne štetne sastojke, koji mogu uzrokovati brojne kožne, ali i druge bolesti. U nastavku pročitajte kojih sedam komponenti treba izbegavati.

Štetni sastojci koje sadrži prašak za veš

1. Sintetički nonilfenol etoksilat

Šta je u pitanju?

Reč je o vrsti surfaktanata, supstancama zahvaljujući kojima su deterdženti za čišćenje, prašak za veš, ali i brojni preparati za ličnu higijenu penušavi. Oni se koriste u ovim proizvodima jer smanjuju površinski napon vode, kako bi efikasno uklonili prljavštinu. Američka agencija za zaštitu životne sredine zabranila je njihovu upotrebu u različitim proizvodima, međutim i dalje se mogu pronaći u pojedinim deterdžentima.

Kako utiče na organizam?

Srećom, nisu svi surfaktanti štetni, ali sintetički nonilfenol etoksilat treba izbegavati, jer se razlaže u životnoj sredini i izuzetno je toksičan za ribe i divlje životinje, te ugroža zdravlje fetusa u razvoju i male dece. Osim toga, pojedine studije povezuju ga sa problemima reproduktivnog sistema.

2. Natrijum lauril sulfat (SLS) i natrijum lauret sulfat (SLES)

Šta je u pitanju?

Ove supstance takođe su vrsta surfaktanata, a najčešće se koriste kao sastojak u prašku za veš, deterdžentu za sudove, sapunima, šamponima i gelovima za tuširanje. Koliko su štetni govori i podatak da ih istraživačke laboratorije koriste za iritiranje kože, s ciljem testiranja efikasnosti agenasa koji leče iritiranu kožu. Osim toga, predstavljaju ozbiljnu pretnju životnoj sredini.

Kako utiču na organizam?

Pored toga što iritiraju kožu, preterana izloženost ovim supstancama može dovesti do upale očiju i pluća, te oštećenja unutrašnjih organa.

3. Fosfati

Šta je u pitanju?

Za fosfate verujem da ste već čuli. Reč je o mineralnim supstancama, koje su veoma čest sastojak deterdženata za pranje veša i sudova. Oni vezuju kalcijum i magnezijum, pa zadržavaju druge čestice, što doprinosi njihovom uklanjanju sa sudova ili veša. Osim toga, omekšavaju vodu, čime sprečavaju nastanak kamenca.

Kako utiču na organizam?

Iako većina istraživača tvrdi da fosfati ne štete ljudima, pojedine studije dovele su ih u vezu sa kardiovaskularnim oboljenjima i osteoporozom. Međutim, njihov štetan uticaj na životnu sredinu nedvosmisleno je dokazan.

4. Boje

Šta je u pitanju?

Da li ste se ikada zapitali zašto su tipični deterdženti za veš plavi? Boja dodata deterdžentu nema pravi efekat čišćenja, no može izazvati iritaciju kože. Plava nijansa sadrži optičke izbeljivače koji samo čine da vaša odeća izgleda belje.

Kako utiču na organizam?

Veštačke boje koje se dodaju prašku za veš mogu uzrokovati iritacije kože.

5. Optički izbeljivači

Šta je u pitanju?

Kao i boje, optički izbeljivači nemaju moć čišćenja. Umesto toga, oni deluju kao fluorescentni agensi za izbeljivanje, dizajnirani da izbele fleke ili maskiraju žutilo plastičnih ili odevnih vlakana.

Kako utiču na organizam?

Budući da sadrže mnogo hemijskih supstanci, uključujući benzen, smatraju se veoma štetnim. Pojedinim studijama utvrđeno je da benzen povećava rizik za razvoj kancera, te može pogoršati zdravlje reproduktivnog sistema.

6. Dioksan (1,4 dioksan)

Šta je u pitanju?

Ovaj aditiv koristi se kao stabilizator za rastvarač ili kao rastvarač. Bez obzira na to što se ne dodaje u prašak za veš i druge deterdžente, može se naći u njihovom sastavu, jer je deo nekih drugih supstanci, kao što su natrijum lauret sulfat i polietilen glikol.

Kako utiče na organizam?

Veoma je štetan i za čovekov organizam i za životnu sredinu. Nalazi se na listi kancerogenih sastojaka, te može uzrokovati upalu kože, očiju i pluća.

7. Formaldehid

Šta je u pitanju?

Formaldehidi su uobičajeni konzervansi i dezinfekciona sredstva u proizvodima za čišćenje i ličnu negu. Veoma često ih možete pronaći na listi sastojaka pod drugim nazvima, kao što su kvaternijum-15, DMDM hidantoin, imidazolidinil ureja, diazolidinil ureja i bronopol.

Kako utiče na organizam?

Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikovala je ovaj sastojak kao kancerogen. Bez obzira na to što se koristi u niskim koncentracijama, i dalje može izazvati alergijske reakcije i crvenilo na koži.

Šta je alternativa?

Savetujem vam da pronađete deterdžente za pranje veša koji sadrže prirodne sastojke. Jedan takav je i Gravier Harmonie Verte tečni deterdžent za veš sa 0% alergena. Upravo je ovaj deterdžent moj izbor jer je isključivo biljnog i mineralnog porekla, te sadrži 100% prirodne sastojke, a 10% svih sastojaka je iz organske poljoprivrede. Ne sadrži konzervanse, alergene, kao nijedan sastojak o kojem sam gore pisala.

Umesto toga sadrži marsejski sapun, vodu, organsku vodu iz cvetova lavande, organski alkohol, natrijum karbonat, so, pH regulator, miris poreklom iz organskih esencijalnih ulja, te manje od 5% nejonskih surfaktanta.

Sertifikovan je od strane Ecocert Greenlife u skladu sa Ecocert standardom.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.