Male tajne veganskih kuvara
Vegansku kuhinju odlikuju isključivo namirnice biljnog porekla, kao i a potpuno izbegavanje životinjskih (meso, mleko, jaja, sir i riba). Ako ste novi u veganskom kuvanju i još uvek ne znate koje namirnice životinjskog porekla možete zameniti biljnim, u nastavku bloga prepustite se otkrivanju čarobnih sastojaka koje nam je priroda poklonila. Na taj način će svi vaši stari i omiljeni recepti moći postati veganski uz samo nekoliko izmena. Ovo su male tajne veganskih kuvara.
Mleko
Kravlje mleko zamenite nezaslađenim bademovim, pirinačnim, sojinim (organskim), heljdinim ili ovsenim. Budite oprezni pri kupovini ovih proizvoda, jer iako spadaju u zdravu hranu većina njih je puna šećera, aditiva i pojačivača ukusa. Da biste napravili buttermilk (mlaćenica), sipajte 1 kašiku jabukovog sirćeta ili limunovog soka u posudu za merenje, a zatim dodajte 15 kašika sojinog mleka i ostavite da odstoji 10-15 min.
Sir
Veganski sir možete da koristite na isti način kao što ste koristili kravlji sir. Umesto kravljeg sira možete koristiti tofu, ali znajte da tofu sir nema kremastu i rastegljivu teksturu kao sirevi životinjskog porekla. Možda ćete morati dodatno da ga začinite kako bi recept ličio na onaj stari gde ste upotrebljavali običan sir. Savetujem vam da kupujete isključivo organski tofu, a da kod biljnog kačkavalja obavezno proverite sastav pre kupovine.
Jaja
Kao zamenu za kajganu možete koristiti tofu, koji ćete na kraju dinstanja posuti kurkumom da bi dobio žutu boju. Kajganu obogatite paradajzom, paprikom, crnim lukom, peršunovim listom. U veganskim tortama ili kolačima umesto jaja se koriste lan jaja, koja se prave tako što se 1 kašičica mlevenog lanenog semena pomeša sa 3 kašičice vrele vode, sačeka se nekoliko minuta, a potom se ta smesa koristi u receptu. Ova razmera odgovara jednom jajetu koje biste inače iskoristili. Umesto jaja za premazivanje kora pite, koristite sojino mleko.
Bujon od junetine ili piletine
Zamenite juneći ili pileći bujon sa bujonom od povrća, ili koristite biljne bujon kocke.
Maslac
Postoje maslaci za vegane koji su dobra zamena za maslace životinjskog porekla. Obavezno pročitajte etiketu. Možda ćete želeti da razmotrite korišćenje ulja kao što su ulje repice, suncokreta ili maslinovo umesto putera ili margarina (koji biste svakako trebali da izbegavate jer sadrži najnezdravije transmasti). Takođe, sojin maslac može u nekim receptima biti od koristi.
Jogurt
Umesto jogurta životinjskog porekla, možete praviti ili kupiti jogurte od soje i kokosa, koji su dobra zamena.
Pavlaka
Predlog recepta koji je savršena zamena: 1 šolja sirovih indijskih oraha (potopljenih u vodi preko noći), ¼ šolje + 2 kašike svežeg soka od limuna, ¼ kašičice morske soli, 1 kašičica nutritivnog kvasca, ½ šolje vode. Priprema: stavite sve sastojke u blender i blendirajte nekoliko minuta. Čuvajte u staklenoj tegli u frižideru.
Majonez
Evo još jedan super recept. Za domaći veganski majonez vam je potrebno 150g indijskog oraha, 1/2 limuna, 1 čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, voda i so. Iscedite limun, sitno iseckajte čen belog luka i zajedno sa maslinovim uljem stavite sve sastojke u blender. Zatim dodajte indijski orah i posolite, blendirajte oko 1 minut uz povremeno dodavanje vode, dok ne dobijete kremastu smesu.
Želatin
Ako je potrebno da zamenite želatin u receptu, koriste agar pahuljice ili prah, ili kuzu skrob.
Med
Postoje razni prirodni zaslađivači na tržištu koje možete koristiti umesto meda. Međutim, svi oni se razlikuju po konzistenciji i slatkoći. Ukoliko pravite kolač po receptu gde ste pre koristili med, na početku ćete možda morati da eksperimentišete, da biste tačno utvrdili koji zaslađivač najbolje odgovara kao zamena u vašim receptima. Najzdraviji prirodni zaslađivači dozvoljeni u veganskom kuvanju su javorov sirup, agava sirup, kokosov šećer, pirinčani i ječmeni slad, i drugi.
Čokolada
Sigurna sam da bi mnogi ljudi odustali od ideje da budu vegani ukoliko bi to podrazumevalo da ne smeju da jedu čokoladu. Međutim, lepe vesti su da postoje nemlečne veganske čokolade, kakao u prahu, sirove torte, mafini i čokoladice koje se lako nalaze u prodavnicama zdrave hrane. Umesto kakaoa često se koristi rogač.
Meso
Umesto mesa možete koristiti mahunarke (pasulj, leblebija, sočivo, grašak, boranija). Od njih se lako prave burgeri koji podsećaju na one od mesa. Takođe, u prodavnicama zdrave hrane možete potražiti sejtan i tempeh, koji predstavljaju sjajnu alternativu.
Sladoled
Brojni veštački zaslađivači i aditivi su deo komercijalnih sladoleda. Kako biste izbegli neželjene sastojke, možete kombinovati sveže i blendirano voće koje ćete zamrznuti u kalupima. Takođe, sa vama delim moj omiljeni recept za banana avokado sladoled za koji vam je potrebno: 2 banane, iseckane i zamrznute, 1/2 avokada, iseckanog i zamrznutog, 1 kašika kakao praha. Priprema: oguliti banane i pola avokada, a potom ih iseckati na komadiće, pa staviti na tanjir obložen pergament papirom u zamrzivač na sat vremena. Nakon sat vremena, sve sastojke stavite u blender i blendirajte ih dok ne dobijete glatku smesu. Za mekši sladoled, služiti odmah. Za čvršći sladoled, držati ga još u zamrzivaču najmanje sat vremena.