fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Šta je nutritivni kvasac?

Primetili ste da često u recepte na listu sastojaka stavljam nutritivni kvasac. Mnogi su me pitali šta je to i kako se koristi, pa sam odlučila da napišem blog o tome. Nadam se da će vam ove informacije koristiti.

Šta je hranljivi ili nutritivni kvasac?

Kao što ste sigurno pretpostavili nutritivni kvasac jeste vrsta kvasca! To je zapravo neaktivni oblik kvasca, napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Ne raste poput aktivnih sorti kao što su pekarski ili pivski kvasac. Proizvodi se fermentacijom vrste glukoze, pre nego što se preradi za upotrebu u hrani. Dostupan je u nekoliko različitih oblika, poput praha, pahuljica i granula. Žute je boje i ima ukus sličan siru.

Zdravstvene prednosti

Ne zove se džaba ”nutritivni” kvasac. Dakle, bogat je brojnim hranjivim sastojcima kao što su folati, kalijum, proteini i vlakna. Sadrži velike količine B vitamina, zahvaljujući kojem ima pozitivno dejstvo na nervni sistem, te pruža telu neophodnu energiju.

Ne sadrži gluten, a bogat je cinkom i selenom. Ima malo soli, a prilikom njegove proizvodnje ne koriste se veštačke arome. Jača imunološki sistem, snižava nivo lošeg holesterola, a budući da sadrži i probiotike, pozitivno utiče na probavu.

Kako se koristi?

Postoji mnogo različitih načina dodavanja nutritivnog kvasca jelima. Evo nekoliko predloga:

Pospite malo hranjivog kvasca preko tosta sa avokadom.
Dobra je zamena za parmezan, pa ga možete sipati preko jela.
Dodajte prstohvat nutritivnog kvasca salatama.
Koristite ga kao začin za jela od žitarica.
Može biti dobra zamena za sir.
Takođe ga možete dodati i prilikom pripreme različitog integralnog peciva.

RECEPT

Sirovi veganski čokoladni cheesecake

Količina: 10 parčadi

Sastojci:
230 g sirovih indijskih oraha
2 kašike nutritivnog kvasca (možete ga pronaći u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane)
40 g sirovog organskog kakaoa
150 ml kokosovog ulja
60 ml javorovog sirupa
zamrznuto šumsko voće (količina po želji)

Za bazu:
200 g badema
160 g brazilskih oraha
½ kašičice ekstrakta od vanile
150 g urmi
80 ml kokosovog ulja

Priprema:
Potopite indijske orahe u vodi 30 minuta, a za to vreme pripremite bazu za tortu. U blender ubacite bademe i brazilske orahe, pa dodajte urme, kokosovo ulje i ekstrakt vanile, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke strukture. Smesu sipajte u kalup za tortu, u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, pa je stavite u zamrzivač kako bi se smesa stvrdnula. Nakon toga, u blender ubacite natopljene indijske orahe, nutritivni kvasac, organski kakao, kokosovo ulje i javorov sirup, te mešajte dok smesa ne postane glatka i kompaktna. Bazu iz frižidera prelijte drugom, čokoladnom smesom i sve zajedno vratite u zamrzivač i ostavite 4-6 sati da se stegne. Prilikom serviranja ukrasite vrh torte bobicama šumskog voća.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.