Nutritivni kvasac – Šta je i kako se koristi?
Primetili ste da često u recepte na listu sastojaka stavljam nutritivni kvasac. Mnogi su me pitali šta je to i kako se koristi, pa sam odlučila da napišem blog post o tome. Nadam se da će vam ove informacije koristiti.
Šta je hranjivi ili nutritivni kvasac?
Radi se o neaktivnom obliku kvasca, napravljenom od šećerne trske ili repe i melase. Ne raste poput aktivnih sorti kao što su pekarski ili pivski kvasac. Proizvodi se fermentacijom vrste glukoze, pre nego što se preradi za upotrebu u hrani. Dostupan je u nekoliko različitih oblika, poput praha, pahuljica i granula. Žute je boje i ima ukus sličan siru.
Koje vrste nutritivnog kvasca postoje?
Može se naći u nekoliko različitih oblika. Najčešće vrste su:
Prah
Najpristupačniji oblik koji se lako meša sa drugim sastojcima i idealan je za dodavanje u smutije i supe.
Pahuljice
Popularne zbog svoje teksture i lakog dodavanja u razna jela, kao što su salate i pasta.
Granule
Slične su prahu, ali sa nešto krupnijom strukturom. Koriste se u jelima gde je potrebno da se kvasac ravnomerno rasporedi.
Po čemu se nutritivni kvasac razlikuje od običnog kvasca?
Nutritivni kvasac se značajno razlikuje od običnog kvasca kao što su pekarski ili pivski kvasci. Nutritivni kvasac je neaktivan, dok su pekarski i pivski kvasci aktivni i koriste se za fermentaciju. Njegova svrha je prvenstveno nutritivna, što znači da se koristi za obogaćivanje ishrane. Dok se aktivni kvasci koriste za podizanje testa i fermentaciju, nutritivni se koristi kao dodatak ishrani zbog svog bogatog nutritivnog sastava.
Zdravstvene prednosti
Ne zove se džaba ”nutritivni” kvasac. Dakle, bogat je brojnim hranjivim sastojcima kao što su folati, kalijum, proteini i vlakna. Sadrži velike količine B vitamina, zahvaljujući kojem ima pozitivno dejstvo na nervni sistem, te pruža telu neophodnu energiju.
Ne sadrži gluten, a bogat je cinkom i selenom. Ima malo soli, a prilikom njegove proizvodnje ne koriste se veštačke arome. Jača imunološki sistem, snižava nivo lošeg holesterola, a budući da sadrži i probiotike, pozitivno utiče na probavu.
Kako se koristi nutritivni kvasac?
Postoji mnogo različitih načina dodavanja nutritivnog kvasca jelima. Evo nekoliko predloga:
1. Pospite malo hranjivog kvasca preko tosta sa avokadom.
2. Dobra je zamena za parmezan, pa ga možete sipati preko jela.
3. Dodajte prstohvat nutritivnog kvasca salatama.
4. Koristite ga kao začin za jela od žitarica.
5. Može biti dobra zamena za sir.
6. Takođe ga možete dodati i prilikom pripreme različitog integralnog peciva.
Recept
Sirovi veganski čokoladni cheesecake
Količina: 10 parčadi
Sastojci:
230 g sirovih indijskih oraha
2 kašike nutritivnog kvasca (možete ga pronaći u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane)
40 g sirovog organskog kakaoa
150 ml kokosovog ulja
60 ml javorovog sirupa
zamrznuto šumsko voće (količina po želji)
Za bazu:
200 g badema
160 g brazilskih oraha
½ kašičice ekstrakta od vanile
150 g urmi
80 ml kokosovog ulja
Priprema:
Potopite indijske orahe u vodi 30 minuta, a za to vreme pripremite bazu za tortu. U blender ubacite bademe i brazilske orahe, pa dodajte urme, kokosovo ulje i ekstrakt vanile, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke strukture. Smesu sipajte u kalup za tortu, u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, pa je stavite u zamrzivač kako bi se smesa stvrdnula. Nakon toga, u blender ubacite natopljene indijske orahe, nutritivni kvasac, organski kakao, kokosovo ulje i javorov sirup, te mešajte dok smesa ne postane glatka i kompaktna. Bazu iz frižidera prelijte drugom, čokoladnom smesom i sve zajedno vratite u zamrzivač i ostavite 4-6 sati da se stegne. Prilikom serviranja ukrasite vrh torte bobicama šumskog voća.
Koji su potencijalne nuspojave nutritivnog kvasca?
Problemi sa varenjem
Kod nekih osoba, nutritivni kvasac može izazvati probleme sa varenjem, uključujući nadutost ili gasove. Ovo je posebno moguće kod onih koji su osetljivi na visoke količine vlakana.
Izazivanje napada migraine
U retkim slučajevima, nutritivni kvasac može uzrokovati napade migrene kod osoba koje su osetljive na određene komponente, kao što su tiramin i glutamat.
Mogući alergijski efekti
Iako su alergijske reakcije retke, moguće je da neki pojedinci razviju alergijske simptome, uključujući osip ili oticanje.
Korišćenje nutritivnog kvasca u trudnoći
Upotreba nutritivnog kvasca tokom trudnoće može biti korisna zbog njegovog bogatstva hranjivim materijama. Međutim, kao i sa svim dodacima ishrani, preporučuje se da se prethodno posavetujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je bezbedan za vas i bebu.
Pravilno čuvanje nutritivnog kvasca
Ovaj proizvod treba čuvati na suvom i hladnom mestu, u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se očuvala svežina i nutritivna vrednost. Najbolje je čuvati ga u originalnom pakovanju ili u staklenoj tegli sa čvrsto zatvorenim poklopcem.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.