Mojih 5 omiljenih namirnica
U ovom blogu pisala sam vam o mojih 5 omiljenih namirnica koje bi i vi trebalo da koristite svakodnevno. Uz njih unapređujem svoje zdravlje i utičem na jačanje imunog sistema kako bih se odbranila od različitih bolesti.
1. Peršun
Kada sam prvi put ozbiljno pristupila kuvanju, nisam ni slutila koliko će mi ova simpatična biljka ulepšati ukus svakodnevnih makorbiotičkih, a kasnije i niza mrsnih specijaliteta. Pored toga što peršun doprinosi sjajnom ukusu jela, ima niz zdravstvenih benefita za ljudski organizam. Velike količine hlorofila koje se nalaze u peršunu pokazale su se kao vrlo efikasne u blokiranju karcinogenih efekata heterocikličnih amina koji se stvaraju pri grilovanju hrane na visokim temperaturama.
Takođe, dokazano je da prirodna supstanca apigenin, koji se nalazi u peršunu, smanjuje veličinu tumora u agresivnom stadijumu raka dojke. Naučnici veruju da apigenin može biti perspektivni netoksični tretman protiv kancera u budućnosti. Miricetin, koji se nalazi u ovoj biljci, je takođe procenjen da ima efikasnost u lečenju i prevenciji dijabetesa. Laboratorijske studije pokazale su da miricetin koji se nalazi u peršunu može smanjiti nivo šećera u krvi i uticati na reverziju insulinske rezistencije. Takođe, peršun antiinflamatorne efekte i smanjuje višak masti u krvi. Nizak unos vitamina K, koji se nalazi u peršunu povezan je sa većim rizikom od loma kostiju. Ovaj vitamin poboljšava zdravlje kostiju, poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje izlučivanje kalcijuma u urin.
2. Kakao
Kakao dodajem skoro svakom slatkom receptu, jer ga obožavam! Zdravstvene prednosti sirovog kakaa su fantastične, jer utiče na unapređenje pamćenja, preventivno deluje u borbi protiv srčanih oboljenja, smanjuje masnoće, poboljšava imunitet i utiče na povećanje energije. Sirovi kakao sadrži četri puta više antioksidanasa u odnosu na rafinisanu tamnu čokoladu, što je oko 20 puta više u odnosu na borovnice i 119 puta više od banana. Sirovi kakao je jedan od najboljih izvora magnezijuma, minerala koji mnogima nedostaje jer ga ne unose u dovoljnoj količini kroz ishranu.
Magnezijum je neophodan za proizvodnju energije, dobru funkciju mozga i nervnog sistema, mišiće, kao i za jake kosti i zube. Kakao je izvor kalijuma, bakra, cinka, mangana, selena i gvožđa. Gvožđe je neophodno za krv je pomaže u transportu kiseonika kroz telo. Čokolada bogata sirovim kakaom povezana je sa prednostima po zdravlje srca, uključujući povećanje dobrog holesterola (HDL) u krvi, snižava krvni pritiska i poboljšava vaskularne funkcije kod pacijenata sa kongestivnom srčanom insuficijencijom. Svi ovi benefiti su zbog velikog sadržaja antioksidanasa u kakau.
3. Kelj
Da mi je neko pre 7-8 godina rekao da ću kelj (kale! Izguglajte izgled ovog kelja) rekao da ću ovo povrće postaviti na mesto broj 1 po tome koliko ga volim, rekla bih da nema šanse! 🙂 Međutim, kada sam lisnati kelj otkrila u Njujorku i počela da ga pripremam na malo maslinovog ulja i belog luka, disntano nekoliko minuta, a potom preliveno limunovim sokom, ovo je postao moj omiljeni dodatak jelima. Kelj je veoma moćno zeleno povrće jer puno vitamina A, C, K, i mineralima kao što su bakar, kalijum, gvožđe, mangan i fosfor.
Šolja seckanog svežeg kelja ima samo oko 8 kalorija, ali sadrži 24 mg kalcijuma, 79 mg kalijuma i 17 mcg folata. Jedna šolja kuvanog kelja ima 1000% više vitamina C od šoljice kuvanog spanaća, a za razliku od spanaća, sadržaj oksalata u kelju je vrlo nizak, što znači da se kalcijum i gvožđe iz kelja visoko absorbuju u ljudskom digestivnom traktu. Kelj ima impresivnu koncentraciju hranljivih materija koje jačaju imuni sistem i na taj način se organizam bori protiv virusa i bakterija. Potom, sadrži više gvožđa od govedine, što ga čini odličnim izvorom ovog dragocenog mineralna za vegane i vegetarijance. Pomaže u boljem protoku kiseonika kroz krv, i u velikoj meri pomaže onima koji su anemični.
4. Ašvaganda
U mojih 5 omiljenih namirnica spada i ašvaganda. O ovoj adaptogenoj biljci sam pisala u jednom od prošlih blogova i kada sam je počela koristiti otkrila sam koliko je delotvorna u borbi protiv stresa, što mi je izuzetno bitno. Zapravo, koren i bobica ashvagandha biljke se koriste za proizvodnju lekova, jer pomaže u borbi protiv artritisa, anksioznosti, nesanice, tumora, tuberkuloze, astme, bronhitisa, bolova u leđima, menstrualnih problema, štucanja i hroničnih bolesti jetre. Takođe poboljšava koncentraciju, smanjuje bolove i sprečava efekte starenja. Koristi se i za probleme sa plodnošću kod muškaraca i žena, kao i za povećanje seksualne želje. Može ses naneti na kožu za lečenje rana, bubrega i jednostrane paralize (hemiplegija).
5. Limun
Svaki dan po jedan limun! 🙂 Pitate se zašto? Limun je prepun vitamina, posebno vitamina C. Jedna čaša svežeg limunovog soka daje 187% dnevne preporučene količine vitamina C. Takođe, limunov sok sadrži kalijum, magnezijum i bakar. Kiseline u limunovom soku podstiču telo da bolje apsorbuje hranjive materije iz druge hrane koju konzumiramo, što se posebno odnosi na unos gvožđa. To znači da nivo insulina ostaje stabilan i time dobijate više hranljivih materija iz hrane koju konzumirate. Bolja apsorpcija hranljivih materija znači manje nadimanja.
Limun i voda u kombinaciji stimulišu jetru i detoksikuju telo od toksina. Budući da je blag diuretik, možda ćete često mokriti i time pomoći urinarnom traktu da se oslobodi svih neželjenih bakterija. Preskočite jutarnju šolju kafe i zamenite je vodom i limunom, jer vam ovaj napitak može podići nivo energije. Evo kako to funkcioniše: Naša tela dobijaju energiju od atoma i molekula u hrani. Kada negativno naelektrisani joni, poput onih koji se nalaze u limunu, uđu u probavni trakt, rezultat je povećanje nivoa energije u prirodi.