Šta je kinoa + 5 recepata za jela sa kinoom
Dobila sam mnogo pitanja na IG profilu u vezi sa kinoom – šta je kinoa, kako se kuva i kojim jelima najbolje pristaje. U ovom blogu potrudiću se da vam pružim sve odgovore.
Naime, kinoa je biljka iz familije štireva, a budući da izgledom podseća na žitaricu, a i priprema se na isti način, zovemo je pseudožitaricom, odnosno lažnom žitaricom. Izuzetno je zdrava, ne sadrži gluten, vrlo je ukusna i lako se priprema. Odlična je zamena za testeninu, može da se dodaje u salate i variva, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva. Obiluje proteinima i ugljenim hidratima, pa se smatra jednom od nutritivno najvrednijih namirnica. Sadrži kalcijum, vitamine B1, B2 i E. Jača organizam i preventivno deluje na zapaljenske procese u telu. Shodno tome, kinoa je sastavni deo obroka u mom ,,5 dana detoks programu“, o kom možete više saznati klikom na link.
Osnovne smernice za pripremu kinoe
Izmerite količinu kinoe koju želite da skuvate, a potom je isperite u hladnoj vodi.
Procedite i odstranite vodu.
Stavite kinou u šerpu uz preporučenu količinu vode i ostavite da proključa.
Dodajte prstohvat soli.
Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte po uputstvu, bez mešanja tokom kuvanja.
* Količina tečnosti i vreme kuvanja je okvirno od 15 do 20 minuta. Ono zavisi od šporeta i temperature na kojoj kuvate.
RECEPTI
1. Kinoa rižoto sa pečurkama
Sastojci:
1 šolja kuvane kinoe
12 šampinjona, seckanih na listiće
1 crvena paprika, seckana na kockice
2 šake rendane šargarepe
3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
1 manja glavica crvenog luka
1 kašika susamovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Prepolovite glavicu crvenog luka, a potom je isecite na polumesec. Odvojite sa strane nekoliko komada koje ćete kasnije poslužiti preko gotovog rižota. U šerpi zagrejte susamovo ulje, te propržite luk. Nakon jednog minuta, dodajte crvenu papriku i rendanu šargarepu, te dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Potom, u šerpu dodajte šampinjone i dinstajte oko 5 minuta. Tome dodajte kinou, peršunovo lišće, so i biber. Rižoto servirajte uz nekoliko komadića crvenog luka.
2. Kinoa salata sa pasuljem
Sastojci:
¼ limuna, ceđenog
2 kašičice maslinovog ulja
miks suvih mediteranskih začina
½ šolje kuvane kinoe
⅔ šolje kuvanog crvenog pasulja
1 mladi luk, sitno seckan
1 paradajz, sitno seckan
2 kašike seckanog peršunovog lišća
2 kašike seckane sveže nane
1 šaka baby spanaća
so i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte kinou, pasulj, mladi luk i paradajz, koji ste prethodno procedili. Potom dodajte peršunovo lišće, nanu i baby spanać. U čaši pomešajte tečne sastojke za dresing (ulje, limunov sok), te tome dodajte biber i so. Dresing prelijte preko salate i servirajte.
3. Kari kinoa salata
Sastojci za kinou:
¾ šolje kinoe, isprati dobro
½ kašičice himalajske soli
½ kašičice karija u prahu
1 šolja + ¼ šolje vode
Sastojci za dresing:
¼ šolje grčkog jogurta (ili biljnog mleka po želji)
¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
¾ kašičice karija u prahu
¼ kašičice kurkume
½ kašičice himalajske soli
¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
Ostali sastojci:
½ šolje šargarepe, seckane na kockice
¼ šolje sitno seckanog mladog luka
⅓ šolje suvog grožđa
⅓ šolje badema, seckanog
2 kašike seckanog korijandera
Priprema:
Prvo dobro isperite kinou. Nakon toga u šerpu srednje veličine dodajte kinou, so, kari i vodu. Kada provri, kuvajte na laganoj vatri još 12 minuta. Dok se kinoa kuva pripremite povrće i dresing. Kada je kinoa skuvana pomešajte je sa prelivom, te dodajte povrće i ostale sastojke. Salata neka odstoji u frižideru 30 minuta kako bi se dobro ohladila. Prijatno!
4. Salata od kinoe, paprike i krastavaca
Sastojci za salatu:
1 šolja kuvane kinoe
1 crvena paprika, seckana na kockice
½ crvenog luka, seckanog na sitno
1 krastavac, seckan na četvrtine
1 veza peršunovog lišća, seckanog na sitno
1 šaka bundevinih semenki
Sastojci za dresing:
3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
so i biber po ukusu
Priprema:
Stavite sve sastojke u činiju. Izmešajte dresing, a potom ga prelijte preko salate, koju možete servirati uz sveže zeleno lisnato povrće i protein (meso, riba, pečurke ili mahunarka) po izboru.
5. Kinoa puding sa cimetom i vanilom
Sastojci:
4 šolje kokosovog mleka
1 šolja kinoe
⅓ šolje kokosove vode
1 štapić cimeta
1 kaščica ekstrakta vanile
Priprema:
Potopite kinou u kokosovo mleko 20 minuta, a zatim je ocedite i isperite. Sjedinite sve sastojke u šerpi srednje veličine i ostavite ih da prokuvaju. Nakon toga promešajte, te snizite temperaturu. Ostavite kinou da se lagano krčka još oko 20 minuta, dok ne omekša. Kad se zgusne i postane prozirna, skinite je sa ringle. Dodajte omiljeno voće i uživajte!