Šta su pesticidi i kako smanjiti njihov negativan uticaj na organizam?

Šta su pesticidi i kako smanjiti njihov negativan uticaj na organizam pročitajte u ovom blogu.

Pesticidi su toksične supstance (mada ređe postoje i jedinjenja prirodnog porekla), nastale kao potreba za većom proizvodnjom hrane i željom da se iskorene mnoge bolesti u kojima štetočine imaju ulogu prenosioca. Pesticidi deluju tako što sprečavaju, suzbijaju i uništavaju organizme koji nepovoljno utiču na plod koji se gaji. Ove supstance imaju svoju primenu protiv raznih insekata, paukova, puževa, ptica, glodara, mikroorganizama, bakterija, gljivica, virusa i drugih organizama koji su štetni za bilje, biljne proizvode i drveće. Pored pesticida postoje i herbicidi koji su namenjeni za suzbijanje korovskih biljaka, algi, mahovina, lišajeva i parazitnih cvetnica.

Osim aktivnih sastojaka koji ubijaju štetočine, pesticidi sadrže i neaktivne sastojke koji obezbeđuju delovanje aktivnima, a oni su često zanemareni u zakonskim odredbama iako nose rizik za ljudsko zdravlje.

Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, međutim njihovi toksični tragovi se mogu naći i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima te u životinjskom mleku. Koliko su pesticidi štetni za ljudski organizam govori činjenica da čak i veoma male količine ovih supstanci mogu imati teške posledice na nervni sistem, uzrokujući loše pamćenje, teškoće u koordinaciji, smanjenu vidnu sposobnost, kvalitet refleksa i motoričke veštine. Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako kroz godine, odnosno kroz redovnu konzumaciju namirnica koje su prskane.

Posebno osetljivu grupu čine deca na čiji organizam koji je tek u razvoju toksini iz pesticida imaju mnogo snažniji efekat. Toksini iz pesticida mogu uzrokovati astmu, alergije, hiperosetljivost, hormonske probleme i bolesti reproduktivnog i digestivnog sistema, a njihov veoma loš uticaj na zdravlje ćelija može dovesti i do razvoja karcinoma.

Kako smanjiti negativan uticaj pesticida na organizam?

Najbolje način za zaštitu od pesticida je gajenje sopstvene bašte, kako biste u potpunosti bili sigurni u kvalitet voća i povrća koje konzumirate. Većina ljudi nije u mogućnosti da sprovede ovu preporuku, zbog toga vam savetujem da kupujete organsko voće i povrće, kao i ono koje je zdravstveno bezbedno. Naravno cena tih namirica je nešto skuplja. Ukoliko kupujete sveže namirnice u lokalnoj piljarnici, na pijaci ili u marketu, a niste sigurni da li je ono tretirano pesticidima, svakako je najbolji način da prvo operete namirnicu pod mlazom hladne vode, ukoliko imate vrlo blag eko detardžent i četkicu operite detaljno namirnicu tečnošću za otklanjanje prljavština i dobro je isperite.

Koji su prirodni načini za uklanjanje pesticida sa namirnica?

Prirodni način za uklanjane pesticida sa namirnica jeste pripremanje rastvora od 1 šolje jabukovog sirćeta i 3 šolje vode. Potrebno je da u tom rastvoru voće/povrće odstoji oko 20 minuta (jabuke je poželjno duže držati) i potom oprati pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prljavšinu, bakterije, hemikalije i vosak sa voća.

Drugi način pranja je sa limunovim sokom umesto sirćeta, a za to vam je potrebna 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone (bez aluminijuma, kupuje se u apoteci ili prodavnicama zdrave hrane) i 2dl vode.
Treći predlog je kašika morske soli sa šoljom vode, u kojoj ćete držati potopljeno voće/povrće oko 30 minuta. Kod namirnica poput lubenice, dinje i avokada, gde se ne konzumira kora, potrebno ih je takođe detaljno oprati pre sečenja, jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ne operete koru, nožem ćete ih preneti na unutrašnjost voća. Što se tiče lisnatog povrća, svaki list je potrebno posebno oprati.

Na koje namirnice treba obratiti posebnu pažnju pri kupovini i pranju?

Prema američkoj organizaciji EWG važno je imati u vidu koje namirnice se najviše prskaju i prema tome voditi računa o mestu gde ćete kupiti sveže namirnice, kog porekla će biti, kao i kako ćete ih prati kako biste ublažili negativan uticaj pesticida na organizam.

Dirty dozen lista najzagađenijeg voća i povrća pesticidima:

– Jagode
– Spanać
– Nektarine
– Jabuke
– Breskve
– Kruške
– Višnje
– Grožđe
– Celer
– Paradajz
– Crvena slatka paprika
– Krompir
– Crvena ljuta paprika

Clean fifteen lista najmanje prskanih namirnica:

-Kukuruz šećerac
– Avokado
– Ananas
– Kupus
– Crni luk
– Grašak
– Papaja
– Šparoge
– Mango
– Patlidžan
– Kivi
– Dinja
– Karfiol
– Grejpfrut