
Od 27.2. do 3.3.2023.
100% bezglutenski i veganski obroci
5 DANA DETOKS PROGRAM
Šta su pesticidi i kako smanjiti njihov negativan uticaj na organizam pročitajte u ovom blogu.
Pesticidi su toksične supstance (mada ređe postoje i jedinjenja prirodnog porekla), nastale kao potreba za većom proizvodnjom hrane i željom da se iskorene mnoge bolesti u kojima štetočine imaju ulogu prenosioca. Pesticidi deluju tako što sprečavaju, suzbijaju i uništavaju organizme koji nepovoljno utiču na plod koji se gaji. Ove supstance imaju svoju primenu protiv raznih insekata, paukova, puževa, ptica, glodara, mikroorganizama, bakterija, gljivica, virusa i drugih organizama koji su štetni za bilje, biljne proizvode i drveće. Pored pesticida postoje i herbicidi koji su namenjeni za suzbijanje korovskih biljaka, algi, mahovina, lišajeva i parazitnih cvetnica.
Osim aktivnih sastojaka koji ubijaju štetočine, pesticidi sadrže i neaktivne sastojke koji obezbeđuju delovanje aktivnima, a oni su često zanemareni u zakonskim odredbama iako nose rizik za ljudsko zdravlje.
Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, međutim njihovi toksični tragovi se mogu naći i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima te u životinjskom mleku. Koliko su pesticidi štetni za ljudski organizam govori činjenica da čak i veoma male količine ovih supstanci mogu imati teške posledice na nervni sistem, uzrokujući loše pamćenje, teškoće u koordinaciji, smanjenu vidnu sposobnost, kvalitet refleksa i motoričke veštine. Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako kroz godine, odnosno kroz redovnu konzumaciju namirnica koje su prskane.
Posebno osetljivu grupu čine deca na čiji organizam koji je tek u razvoju toksini iz pesticida imaju mnogo snažniji efekat. Toksini iz pesticida mogu uzrokovati astmu, alergije, hiperosetljivost, hormonske probleme i bolesti reproduktivnog i digestivnog sistema, a njihov veoma loš uticaj na zdravlje ćelija može dovesti i do razvoja karcinoma.
Najbolje način za zaštitu od pesticida je gajenje sopstvene bašte, kako biste u potpunosti bili sigurni u kvalitet voća i povrća koje konzumirate. Većina ljudi nije u mogućnosti da sprovede ovu preporuku, zbog toga vam savetujem da kupujete organsko voće i povrće, kao i ono koje je zdravstveno bezbedno. Naravno cena tih namirica je nešto skuplja. Ukoliko kupujete sveže namirnice u lokalnoj piljarnici, na pijaci ili u marketu, a niste sigurni da li je ono tretirano pesticidima, svakako je najbolji način da prvo operete namirnicu pod mlazom hladne vode, ukoliko imate vrlo blag eko detardžent i četkicu operite detaljno namirnicu tečnošću za otklanjanje prljavština i dobro je isperite.
Prirodni način za uklanjane pesticida sa namirnica jeste pripremanje rastvora od 1 šolje jabukovog sirćeta i 3 šolje vode. Potrebno je da u tom rastvoru voće/povrće odstoji oko 20 minuta (jabuke je poželjno duže držati) i potom oprati pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prljavšinu, bakterije, hemikalije i vosak sa voća.
Drugi način pranja je sa limunovim sokom umesto sirćeta, a za to vam je potrebna 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone (bez aluminijuma, kupuje se u apoteci ili prodavnicama zdrave hrane) i 2dl vode.
Treći predlog je kašika morske soli sa šoljom vode, u kojoj ćete držati potopljeno voće/povrće oko 30 minuta. Kod namirnica poput lubenice, dinje i avokada, gde se ne konzumira kora, potrebno ih je takođe detaljno oprati pre sečenja, jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ne operete koru, nožem ćete ih preneti na unutrašnjost voća. Što se tiče lisnatog povrća, svaki list je potrebno posebno oprati.
Prema američkoj organizaciji EWG važno je imati u vidu koje namirnice se najviše prskaju i prema tome voditi računa o mestu gde ćete kupiti sveže namirnice, kog porekla će biti, kao i kako ćete ih prati kako biste ublažili negativan uticaj pesticida na organizam.
– Jagode
– Spanać
– Nektarine
– Jabuke
– Breskve
– Kruške
– Višnje
– Grožđe
– Celer
– Paradajz
– Crvena slatka paprika
– Krompir
– Crvena ljuta paprika
-Kukuruz šećerac
– Avokado
– Ananas
– Kupus
– Crni luk
– Grašak
– Papaja
– Šparoge
– Mango
– Patlidžan
– Kivi
– Dinja
– Karfiol
– Grejpfrut