Totally Wellness uskršnji jelovnik
Ako želite ovog Uskrsa da svoje najmilije iznenadite fantastičnom trpezom, iskoriste moj predlog za uskršnji jelovnik. Ovo su moji predlozi za uskršnji doručak, ručak, večeru i desert. Sva glavna jela možete dopuniti tradicionalnim i sezonskim namirnicama koje se serviraju na trpezi, poput kuvanih jaja, rotvkica, mladog luka i drugih. Uživajte!
Totally Wellness uskršnji jelovnik
Doručak
Veganska frittata sa spanaćem
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 8 porcija
Sastojci:
2 praziluka, seckana na kolutove
2 šolje špargli, seckanih na manje komade
2 kašike maslinovog ulja + još malo za podmazivanje tiganja
2 šolje baby spanaća
2 šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
3 mlada luka, sitno seckana
¼ šolje sveže mirođije, sitno seckane
¼ šolje svežeg vlašca, sitno seckanog
¼ šolje svežeg bosiljka, sitno seckanog
1 ½ šolja vode
1 ½ šolja brašna od leblebije
1 kašičica psilijuma, mlevenog
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
1 kašika bele miso paste
2 kašičice dižon senfa
3 kašike svežeg soka od limuna
1 čen belog luka, izgnječen
¼ kašičice kurkume, mlevene
Sastojci za dekoraciju:
8 špargli
6 čeri paradajza, prepolovljena
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Pripremite povrće: u tiganj sipajte maslinovo ulje i dinstajte praziluk na umerenoj temperaturi 5 minuta, zatim dodajte špargle i dinstajte još 5 minuta. Umešajte spanać i mladi luk, te sklonite sa ringle. Dobijeno povrće ostavite sa strane.
3. U činiji pomešajte sveže peršunovo lišće, mirođiju, vlašac i bosiljak, te dodajte ohlađeno povrće. Ostavite sa strane.
4. Napravite kremasti nadev: U blenderu pomešajte vodu, brašno od leblebije, psilijum, prašak za pecivo, so, biber, miso pastu, dižon senf, sok od limuna, beli luk i kurkumu, te sve blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
5. Dobijeni kremasti nadev pomešajte sa povrćem, te sve sipajte u dublji tiganj, koji ste prethodno podmazali maslinovim uljem. Preko toga poslažite špargle i čeri paradajz.
6. Pecite u rerni na 180 °C pokriveno folijom 35 minuta. Uklonite foliju i pecite još 15 minuta.
7. Poslužite i uživajte.
Ručak
Pečena pastrmka sa rukolom i umakom od avokada
Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 2 porcije
Sastojci za ribu i salatu:
1 file pastrmke
1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 šake rukole
1 limun, sečen na kriške
prstohvat crvene tucane paprike
2 kašike svežeg peršunovog lišća
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica balzamiko sirćeta
so i biber po ukusu
Sastojci za umak od avokada:
2 kašike sojinog jogurta
¼ avokada
1 kašika svežeg korijandera
Prilog:
1 šolja kuvane crvene kinoe, skuvane po uputstvu sa pakovanja
Priprema za umak od avokada:
1. Stavite u blender sve sastojke za umak od avokada, dodajte 1 kašiku vode, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
Priprema pastrmke i salate:
1. Zagrejate rernu na 200 °C.
2. U tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite pastrmku, koju ste prethodno oprali i osušili ubrusom. Potom ribu premažite jednom kašikom maslinovog ulja, te po njoj pospite izgnječeni beli luk, iseckano peršunovo lišće, biber i so.
3. Stavite pastrmku da se peče 20-25 minuta. Nakon što je pastrmka gotova, servirajte je uz 2 šake rukole, koju ste prethodno začinili ekstradevičanskim maslinovim uljem i balzamikom, umakom od avokada i crvenom kinoom.
Večera
Marokanski potaž od šargarepe
Vreme pripreme: 35 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, sitno seckan
2 kašike đumbira, sitno seckanog
4 čena belog luka, izgnječena
3 ½ šolje šargarepe, seckane na kolutove
1 šolja krompira, sitno seckanog
1 jabuka, sitno seckana
2 šolje bujona od povrća
2 šolje vode
1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
1 šolja sveže ceđenog soka od narandže
1 kašičica soli
1 kašika agava sirupa
1 kašičica cimeta
1 kašičica kima
1 kašičica bobica nara
Priprema:
1. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi, te dodajte crni luk i dinstajte ga na umerenoj temperaturi dok ne omekša i porumeni, 3-4 minuta. Zatim dodajte đumbir i beli luk, te dinstajte još 2 minuta.
2. Nakon toga dodajte šargarepu, krompir, jabuku, bujon od povrća i vodu. Pustite da provri, smanjite temperaturu, te kuvajte poklopljeno 15 minuta ili dok šargarepa ne omekša.
3. Nakon što se kuvano povrće ohladi, sipajte ga u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu vratite u šerpu, pa dodajte sok od narandže, kokosovo mleko, so, agava sirup, cimet i kim, te sve zajedno kuvajte na umerenoj temperaturi, dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Sipajte dobijeni potaž u posudu, te ga ukrasite bobicama nara.
5. Poslužite i uživajte.
Pastirska pita sa slatkim krompirom i sočivom
Vreme pripreme: oko 2h
Količina: porcije
Sastojci za batat:
3 velika batata, seckana na veće komade
2 kašike kokosovog ulja
¼ kašičice soli
1-2 kašike javorovog sirupa (po želji)
Sastojci za nadev (punjenje):
1 kašika kokosovog ulja
1 crni luk, seckan na kockice
2 čena belog luka, mlevenog
1 ½ šolje sočiva (opranog i oceđenog)
4 šolje bujona od povrća ili vode
2 kašičice sveže majčine dušice
1 šolja zamrznutog povrća po želji: grašak, šargarepa, boranija ili kukuruz
Sastojci za šampinjone (opciono):
2 cele pečurke
4 kašike balzamiko sirćeta
1 kašika kokosovog ulja, otopljenog
prstohvat soli
prstohvat bibera i mlevenog belog luka
Priprema:
1. Stavite vodu i batat u šerpu i ostavite da proključa. Zatim smanjite na srednje jaku temperaturu i kuvajte oko 20-25 minuta, odnosno dok batat ne omekša.
2. Skuvani batat stavite u posudu za mešanje, pa ga izgnječite viljuškom. Dodajte kokosovo ulje, so i biber. U zavisnosti od slatkoće batata, dodajte malo javorovog sirupa. Pokrijte i ostavite sa strane.
3. U međuvremenu zagrejte rernu na 220 °C i namažite tepsiju za pečenje kokosovim uljem.
4. U posebnoj posudi prelijte pečurke balzamiko sirćetom, uljem, solju, biberom i mlevenim belim lukom. Promešajte i ostavite da odstoje u toj marinadi oko 5 minuta.
5. Za pripremu nadeva zagrejte vodu u većoj šerpi, pa dodajte ulje, crni i beli luk, te ih dinstajte na umerenoj temperaturi nekoliko minuta, odnosno dok se porumene. Dodajte prstohvat bibera i soli, zatim sočivo, bujon od povrća ili vodu i majčinu dušicu, te sve promešajte. Ostavite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite sočivo da se kuva još 20-30 minuta.
7. Dok se sočivo kuva, zagrejte ulje u tiganju i dodajte pečurke u marinadi. Pržite ih na umerenoj temperaturi 2-3 minuta sa svake strane. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane.
8. U poslednjih 10 minuta kuvanja sočiva dodajte zamrznuto povrće po želji, promešajte i poklopite da se ukusi sjedine. Procedite i dodajte još soli i bibera, po želji.
9. Dobijenu smesu sočiva prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje, prelijte je pečurkama, te pireom od batata.
10. Pecite pitu u rerni na 220 °C oko 20 minuta, odnosno dok ne porumeni, a ivice postanu hrskave.
11. Nakon što se ohladi, poslužite pitu i uživajte.
Desert
Veganski tiramisu
Vreme pripreme: 40 minuta pripreme i 8 h hlađenja
Količina: 8 porcija
Sastojci:
300 g svilenog tofu sira, seckanog na manje komade
1 ½ šolja kokosovog krema
4 kašike kokosovog šećera
200 g bezglutenskih slatkih krekera
200 ml kuvane kafe
Sastojci za serviranje:
1 kašičica sirovog kakaoa u prahu
sveže voće po želji
Priprema:
1. Ocedite svileni tofu sir, iseckajte ga na manje komade, pa ga stavite u blender. Dodajte kokosov krem i kokosov šećer, te sve blendirajte dok ne dobijete fil kremaste teksture.
2. Natopite bezglutenske slatke krekere u kafu, te jedan deo poslažite na dno vatrostalne posude.
3. Nakon toga, preko njih premažite dobijeni kremasti fil.
4. Preko fila naslažite još jedan sloj krekera, pa ponovo nanesite sloj fila. Broj slojeva zavisi od dubine vatrostalne posude koju koristite.
5. Gornji sloj fila pospite sirovim kakaom i dekorišite svežim voćem po želji.
6. Stavite kolač u frižider na osam sati kako bi se stvrdnuo.
7. Poslužite i uživajte.