Posni umaci i dresinzi
Umaci i dresinzi ulepšavaju ukus svim jelima i salatama. Međutim, tokom posta je potrebno da se opredelite za one recepte koji ne sadrže sastojke životinjskog porekla. U nastavku se nalazi 5 recepata za posne varijante umaka, koje možete sami da napravite.
Šta se podrazumeva pod posnom hranom?
Postoje različite vrste postova. Post na ulju i post na vodi se najčešće praktikuju kod nas za vreme praznika. U toku svakog posta zabranjeno je jesti meso, mlečne proizvode i jaja, ali su na postu na ulju dozovoljeni riba i biljna ulja. Post na vodi podrazumeva isključivanje i ovih naminica.
Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, da biste organizmu obezbedili dovoljno masti i proteina, jedite mahunarke i orašaste plodove. Balansirajte glavne obroke pomoću biljnih proteina. Skuvajte sočivo, pasulj, leblebiju, grašak i boraniju. Dakle, sva hrana biljnog porekla je dozvoljena.
Budući da današnju ishranu karakterišu preobilni i neizbalansirani obroci, koji se najčešće sastoje od hleba, peciva, slatkiša, mesa, mesnih prerađevina, kao i industrijski prerađene hrane, post je idealna prilika da promenite navike i uvedete novine u svoj režim ishrane. Suština nije samo u uzdržavanju, već i u racionalnom konzumiranju dozvoljenih namirnica.
Upotpunite posna jela posnim i ukusnim umacima i dresinzima.
Recepti za posne umake i dresinge
1. Balzamiko dresing
Sastojci:
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica dižon senfa
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 kašičica balzamiko sirćeta
1 kašičica sirovog meda
Priprema:
1. Izmešajte sve sastojke kako biste dobili dresing.
2. Dobijenim drsingom prelijte salatu i poslužite.
Balzamiko dresing odlično ide uz različite salate, a naročito se slaže sa zelenim lisnatim povrćem.
2. Veganski ranch umak
Sastojci:
1 šolja sirovih indijskih oraha
½ šolje vode
⅓ šolje krastavca, oguljenog i seckanog na kockice
2 kašike limunovog soka
1 kašika nutritivnog kvasca
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice soli, više po ukusu
¼ kašičice sušene mirođije
vlašac, za dekoraciju
Priprema:
1. U blender stavite indijski orah, vodu, krastavac, limunov sok, nutritivni kvasac, beli luk u prahu, so i mirođiju, te blendajte dok smesa ne postane potpuno glatka i kremasta.
2. Po želji začinite sa više soli. Pospite svežim vlašcem i poslužite.
Veganski ranch umak se najbolje slaže sa svežom šargarepom, krastavcem i rotkvicama.
3. Umak od limete i peršunovog lišća
Sastojci:
2 šolje svežeg peršunovig lišća
1 čen belog luka, izgnječen
¼ šolje soka od limete
2 kašičice agava sirupa
½ kašičice mlevenog korijandera
½ kašičice soli
½ ekstradevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
1. Sve sastojke stavite u blender, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
2. Ukoliko želite kremastu teskturu dodajte 1 manji avokado i sve blendirajte.
3. Poslužite i uživajte.
Umak od limete i peršunovog lišća odlično upotpunjuje jela od žitarica celog zrna poput integralnog pirinča i kinoe.
4. Umak od avokada
Sastojci:
1 zreo avokado
¾ šolje vode
¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
3 kašike limunovog soka
1 kašika sveže mirođije
½ čena belog luka
½ kašičice soli
prstohvat bibera
Priprema:
U blenderu pomešajte avokado, vodu, ekstradevičansko maslinovo ulje, limunov sok, mirođiju, beli luk, so i biber. Blendajte dok ne dobijete smesu kremaste teksture.
2. Dobijenu smesu sipajte u teglu.
3. Poslužite i uživajte
Ovaj umak od avokada nije isto što i gvakamole. Mnogo je kremastiji i kompaktniji, a najbolje se slaže sa integralnom testeninom.
5. Dresing od susama i đumbira
Sastojci:
3 kašike tahini paste
2 kašike susamovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika tamari sosa
1 kašičica đumbira, mlevenog
1 kašičica agava sirupa
1-3 kašike vode
Priprema:
1. U manju posudu sipajte tahini pastu, susamovo ulje, jabukovo sirće, tamari sos, đumbir, agava sirup i 1 kašiku vode, te mešajte dok se sastojci ne sjedine.
2. Ukoliko je dresing suviše gust, dodajte još 1-2 kašike vode.
3. Servirajte uz svoje omiljeno jelo i uživajte.
Dresing od susama i đumbira odlično ide uz salatu od različitog povrće.
Još recepata potražite na linku.