Zašto je važan vitamin D?

Ukoliko konzumirate visokonutritivne i izbalansirane obroke, koji jačaju imunološki sistem i krvnu sliku, te utiču na smanjenje zapaljenjskih procesa u organizmu, nije neophodno da koristite suplemente kako biste postigli željene rezultate. Trebalo bi da ih uvedete jedino ukoliko nemate dovoljno nekog vitamina ili minerala u organizmu. Evo zašto je važan vitamin D.

Zašto je važan vitamin D

Činjenice da je poslednjih decenija povećan fokus na zaštitu kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim zracima, te da su nove generacije promenile stil života na način da mnogo više vremena provode u zatvorenom prostoru, dovele su do ozbiljnog problema u vezi sa nedostatkom vitamina D u mnogim razvijenim zemljama. Nedostatak ovog vitamina dovodi do slabljenja kostiju, što uzrokuje razvoj bolesti poput rahitisa kod dece i osteoporoze kod odraslih. Takođe manjak ovog vitamina slabi imunološki sistem, te može da uzrokuje kardiovaskularne bolesti, depresiju, dijabetes i multipla sklerozu. A brojna istraživanja nedostatak vitamina D povezuju sa određenim vrstama raka.

Budući da koža proizvodi vitamin D kada je izložena suncu, u toku jeseni, a naročito tokom zime, pa sve do proleća, kada nema dovoljno sunčeve svetlosti, preporučujem vam da svakodnevno unosite vitamin D koji ima ključnu ulogu u gotovo svim fiziološkim procesima u čovekovom telu. Kao regulator imunološkog sistema, apsolutno je neophodan za dobro zdravlje. Većina ljudi ni ne proverava vrednosti ovog vitamina, što može uticati na pojavu brojnih stanja poput autoimunih bolesti, kancera, osteoporoze i hipertenzije!

Suplement vitamin D postoji u dva glavna oblika:

Vitamin D2 (ergokalciferol)
Vitamin D3 (holekalciferol)

Vitamin D3 se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla poput masne ribe i ribljeg ulja, zatim jetre, žumanceta i putera, dok D2 uglavnom dolazi iz biljnih izvora, kao što su pečurke i integralne žitarice.

Na severu naše planete, gde je količina sunčeve svetlosti manja, vitamin D se najčešće unosi kroz suplemente. Visokokvalitetni suplementi ovog vitaminia sadrže oko 400 UI (internacionalnih jedinica) po kapsuli ili tableti.

Budući da je rastvorljiv u mastima, potrebno je da ga uzimate nakon obroka, i to onih koje sadrže zdrave masti poput maslinovog ulja ili drugih vrsta ulja, avokada, maslina, ribe, mesa, jaja i drugih namirnica bogatih mastima, jer time omogućavate njegovu apsorpciju u organizmu.

Vrednosti vitamina D možete proveriti u krvnoj slici. Budući da je vitamin D zapravo hormon, endokrinolozi su specijaliste sa kojima bi trebalo da razgovarate o unosu, dozi i ostalim podacima u vezi sa ovom temom.

Da li D2 i D3 jednako deluju na organizam?

Vitamin D2 i D3 nisu jednaki kada je u pitanju status vitamina D u organizmu. Oba se efikasno apsorbuju u krvotok. Međutim, jetra ih metaboliše drugačije. Vitamnin D2 jetra metaboliše u 25-hidroksivitamin D2, a vitamin D3 u 25-hidroksivitamin D3. Ova dva jedinjenja su zajednički poznata kao kalcifediol. Kalcifediol je glavni cirkulišući oblik vitamina D, a njegovi nivoi u krvi reflektuju status ukupnog vitamina D u organizmu. Svakako, smatra se da D3 značajnije poboljšava nivo ovog vitamina u organizmu, stoga se prilikom kupovine suplementa odlučite za njega.

Da li vitamin D reaguje sa drugim lekovima?

Steroidni lekovi kao što je prednizon mogu ometati metabolizam ovog vitamina. Stoga, ukoliko ih redovno konzumrate, pre nego što uvedete vitamin D konsultujte se sa lekarom. Takođe, antiepileptici i antituberkulotici utiču na metabolizam ovog vitamina, kao i na apsorpciju kalcijuma. S druge strane, statini odnosno lekovi koji snižavaju nivo holesterola i tiazidni diuretici povećavaju nivo vitamina D.