fbpx

DECEMBARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 23-27.12.

Ishrana za jačanje jetre

Jetra kao najvažnija žlezda u našem organizmu ima ključnu ulogu u metabolizmu hrane i procesu detoksikacije. Zapravo u njoj se pročišćava krv i obrađuju nagomilani toksini radi uklanjanja. Ishrana za jačanje jetre je od izuzetnog značaja za zdravlje ovog organa.

Bez obzira na to što jetra u velikoj meri ima sposobnost regeneracije, veoma je važno da vodite računa o njenom zdravlju. Dobra funkcija ovog organa pre svega zavisi od onoga šta jedemo i pijemo. Kako biste podržali njunu funkciju važno je da unosite osnovne hranljive materije, kao i da se odreknete loših navika poput pušenja i konzumacije alkohola.

Izbegavajte masnu, pohovanu i začinjenu hranu, šećer, kao i industrijske proizvode pune aditiva i drugih štetnih supstanci. Kupovne mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim varijantama, a od mesa jedite najviše morsku ribu. Voće, povrće, ali i integralne žitarice celog zrna uključite u svakodnevni meni.

Kako biste lakše otpočeli proces oporavka jetre, u nastavku su namirnice koje pozitivno utiču na rad ovog važnog organa, time što regenerišu njene ćelije i podstiču eliminaciju štetnih materija.

Beli luk

Najbolje bi bilo da jedete sveži beli luk, ali nije na odmet da s vremena na vreme iskoristite i onaj u prahu kao začin u brojnim jelima. Naime, beli luk aktivira enzime koji pospešuju izbacivanje toksina iz organizma, a budući da sadrži i vitamin C odličan je u borbi sa slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije jetre. U sebi ima i selena, kao i vitamin B6 koji ima antiupalna svojstva, pa leči zapaljenje jetre.

Citrusi

Ishrana za jačanje jetre podrazumeva i veliku količinu citrusa. Sve vrste citrusnog voća poznate su po tome što utiču na izbacivanje toksina iz organizma. Sadrže velike količine antioksidanasa koji štite jetru od oštećenja. Limun aktivira enzime jetre koji ubrzavaju proces detoksikacije, a grejp sadrži glutation koji štiti tkivo jetre.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, a naročito borovnice, štite jetru od toksina, doprinose njenoj regeneraciji, te normalizuju njen rad. Pogotovo se preporučuju onima čija je jetra oštećena alkoholom ili pušenjem.

Tamnozeleno povrće

Brokoli, kelj, spanać kao i mnoge druge vrste tamnozelenog lisnatog povrća sadrže glutation koji povećava sposobnost jetre da eliminiše sve otrove i štetne supstance iz tela. Osim toga, prokelj i brokoli sadrže sumpor koji štiti organizam od otrova iz hrane, vazduha i vode.

Špargla

Budući da je odličan diuretik, špargla veoma povoljno utiče na rad jetre. Njeni sastojci asparagin, vanilin i spargaurin podstiču izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.