Koliko testenine servirati po obroku?
U današnje vreme porcije hrane su sve obilnije što je i jedan od glavnih razloga epidemije gojaznosti u svetu. Osim što je važno da vodimo računa kakvog kvaliteta su namirnice koje unosimo u organizam, jednako je važno da ne preterujemo sa hranom, odnosno da se ne prejedamo. To se naročito odnosi na razne vrste testenina kojima mnogi teško odolevaju. Shodne tome, u ovom blogu vam objašnjavam koliko testenine servirati po obroku.
Najpre želim da vas podsetim da testenina spada u rafinisane ugljene hidrate, i da ukoliko volite da je konzumirate budete umereni tj. da ograničite njen unos na maksimalno 2x nedeljno. Takođe, savetujem vam da prilikom kupovine paste birate integralnu ili bezglutensku, a meni su najukusnije testenine napravljene od kukuruznog ili pirinčanog brašna, koje su ujedno i gluten free.
S obzirom na to da je mnogima veoma teško da precizno procene koliko testenine je potrebno kuvati po osobi, odlučila sam da ovu dilemu rešimo baš u ovom blogu.
Postoje tehnike i alati koji će vam pomoći da odredite koliko testenine servirati po obroku.
Veličina porcije
Koliko testenine treba da kuvate zavisi od više faktora – da li kuvate pastu kao glavno jelo ili prilog, za koji tip testenine ste se opredelili, i koliko su gladni vaši gosti. 🙂
Količina testenine po osobi
Industrijski proizvedena testenina: 75 – 115 g
Domaća testenina: 115 – 150 g
Punjena pasta, poput raviola: 175 – 200 g
Drugi načini merenja količine testenine po porciji
Da biste pronašli savršenu veličinu porcije za makarone (pene), farfale (testenina u obliku leptira) i fusili (testenina spiralnog oblika) sipajte ih u tanjir u koji nametavate da ih poslužite, te ga napunite do tačke do koje želite da vaša kuvana testenina dosegne. Ovo zaista ima efekta.
Najbolji način da odredite potrebnu količinu dugačke testenine kao što su špageti jeste da koristite merač za testeninu. U pitanju je čelični ili plastični merač sa rupom koji vam može pomoći da lakše pronađete adekvatnu meru.
Takođe možete kupiti plastične posude koje služe za čuvanje nekuvane testenine. Osim toga, na njima su već označene veličine porcija a to vam može pomoći da odredite idealnu količinu po osobi.
Bez obzira na to za koju se metodu merenja odlučite vodite računa da ne preterate.