Zamenite mlečne i glutenske proizvode ovim receptima
To što ste u izolaciji ne znači da treba da se odreknete balansiranog režima ishrane, koji inače praktikujete. Naročito kada mnogo vremena provodite u kući i slabo se krećete, nije preporučljivo da jedete sve što vam padne pod ruku. Da ne biste posegnuli za industrijskom hranom koju ste davno isključili iz jelovnika, napisala sam nekoliko predloga čime možete da zamenite mlečne i glutenske proizovde.
Biljno umesto kravljeg mleka
Kravlje mleko zamenite nezaslađenim mlekom od badema, pirinča, soje (organske), heljde ili ovsa. Budite oprezni pri kupovini ovih proizvoda, jer iako spadaju u zdravu hranu većina njih je puna šećera, aditiva i pojačivača ukusa. Najbolje bi bilo da sami napravite biljno mleko koje možete da koristite, ne samo za piće, već i kao sastojak u brojnim jelima.
Recepti
Bademovo mleko
Sastojci:
2 šolje badema
3 urme bez koštica
1 l filtrirane vode
½ kašičice ekstrakta vanile
½ kašičice cimeta
Priprema:
1. Neoguljene bademe potopite u vodu preko noći (minimum 8 sati).
2. Operite ih i ocedite, a potom stavite u blender.
3. Sipajte vodu, urme, ekstrakt vanile i cimet. Blendirajte sve sastojke oko 2 minuta.
4. Mleko procedite kroz cediljku sa sitnom mrežom ili kroz pamučnu gazu, a potom ga prespite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 2 dana.
Mleko od banane
Sastojci:
1 banana
3 urme bez koštica
1 l filtrirane vode
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke i blendirajte ih dok ne dobijete glatku tečnost.
2. Dobijeno mleko prespite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 3 dana.
Recepte za još neke vrste biljnih mleka, koje možete da sami napravite, potražite ovde.
Umesto kravljeg putera koristite Gi maslac
I druge mlečne proizvode zamenite onima na biljnoj bazi. Gi je vrsta pročišćenog putera. Sadrži više masti nego maslac jer su iz njega uklonjeni voda i mlečne materije. Proizvodi se zagrevanjem maslaca prilikom čega se od masti odvajaju tečni i čvrsti mlečni delovi.
Ako žečite da napravite gi, potrebno je da kuvate sirovi maslac dok njegova tečnost ne ispari, a mlečne materije se ne izdvoje na površini, nakon čega ih jednostavno pokupite kašikom. Zatim preostalo ulje (gi) ostavite da se ohladi, te ga prespite u staklene tegle.
Ima prijatan i pomalo orašast ukus. Izuzetno je lekovit, poboljšava probavu, te pozitivno utiče na pankreas.
Napravite zamenu za pavlaku
Namaz sličan pavlaci možete da napravite od indijskih oraha. Ovo je predlog recepta koji predstavlja savršenu zamenu za ovaj mlečni proizvod.
Recept
Sastojci:
1 šolja sirovih indijskih oraha (potopljeni u vodi preko noći)
¼ šolje + 2 kašike svežeg soka od limuna
¼ kašičice morske soli
1 kašičica hranljivog kvasca
½ šolje vode
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke i kremaste strukture. Dobijeni namaz čuvajte u staklenoj tegli i dobro je zatvorite.
Napravite veganski majonez
Nema potrebe da kupujete majonez jer možete da napravite domaći veganski, koji ne sadrži jaja, ali ni veštačke supstance.
Recept
Sastojci:
150 g indijskog oraha
½ limuna
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja
voda
prstohvat himalajske soli
Priprema:
Iscedite limun, sitno iseckajte čen belog luka i zajedno sa maslinovim uljem stavite u blender. Zatim ubacite indijski orah i posolite, te blendirajte oko 1 minut uz povremeno dodavanje vode, dok ne smesa ne postane kremasta.
Odaberite zamenu za gluten koja vam najviše odgovara
Dok ste u izolaciji nemojte kupovati hleb i pekarske proizvode koje inače ne konzumirate. Ukoliko imate vremena predlažem vam da sami napravite hleb i druge poslastice koristeći bezglutenske vrste brašna, kao što su brašno od pirinča, badema, banane i brojna druga.
Primer brašna bez glutena je pirinčano brašno.
Integralno pirinčano brašno proizvodi se od integralnog pirinča. Orašastog je ukusa, a može se koristiti za pravljenje kolača, te zgušnjavanje umaka. Često se koristi za pravljenje rezanaca i može se kombinovati sa drugim vrstama brašna bez glutena za pečenje peciva.
Sadrži veliku količinu proteina i vlakana, zahvaljujući kojima snižava nivoe šećera u krvi i može pomoći u korigovanju telesne težine.
Takođe je bogato gvožđem, B vitaminima, magnezijumom i manganom, kao i biljnim jedinjenjima koja se zovu lignani. Istraživanja sugerišu da lignani pomažu u zaštiti od srčanih bolesti.
Da biste izbegli kontaminaciju glutenom, potražite integralno brašno od pirinča koje nije proizvedeno u pogonu u kojem se prerađuju žitarice koje sadrže ovaj protein.
Recept za bezglutenske palačinke
Sastojci:
2 šolje heljdinog brašna
1 šolja mlevenog lanenog semena
1 ½ kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanila ekstrakta
2 jaja
1 šolja sojinog nezaslađenog mleka
3 kašike javorovog sirupa (ukoliko pravite slatke palačinke)
sok od 1 limuna
kokosovo ulje za pečenje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno od heljde, mleveni lan, sodu bikarbonu, cimet i ekstrakt vanile. U drugoj posudi sjedinite jaja, sojino mleko i javorov sirup. Sipajte tečnu smesu u suve sastojke i promešajte ih da se sjedine. Nakon toga, dodajte sok od limuna, te dobijeno testo ostavite da odstoji oko 20 minuta. Premažite dno tiganja dovoljnom količinom kokosovog ulja, a zatim zagrejte na srednjoj temperaturi. Sipajte 1 kutlaču testa (manja kutlača) na tiganj i pecite oko 2 minuta, odnosno dok se ne pojave mehurići na vrhu. Okrenite testo i pecite ga još 2 minuta. Dobijene palačinke premažite željenim prelivom i servirajte. Uživajte!