fbpx

MARTOVSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.3.

5 prolećnih namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku

Na listu prolećnih namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku uvrstila sam pet koje utiču na jačanje i oporavak organizma od zime.

Bogate su brojnim antioksidansima, a sadrže i fitohemikalije koje apsorbuju sunčevu svetlost pružajući im živopisne nijanse i sočne ukuse. Unošenjem takve hrane u telo, mi zapravo unosimo energiju.

Za razliku od kuvanog krucifernog povrća koje u većoj meri jedemo zimi, proleće je idealan period u godini da se više okrenemo sirovoj ili kraće kuvanoj hrani. Zimsku hranu koja greje trebalo bi zameniti namirnicama koje stimulišu detoksikaciju i hlađenje tela.

5 prolećnih namirnica koje bi trebalo da konzumirate

1. Špargla

Iako može da se nađe tokom cele godine, šparglu je najbolje jesti u proleće kada se pojave izdanci beličaste boje, sladunjavog mirisa i ukusa. Izuzetno je bogata vitaminima B i K, kao i selenom i vlaknima. Najviše volim da je zapečem u rerni sa malo ulja i belog luka, te je serviram kao prilog uz razna jela. Isprobajte i vi.

2. Maslačak

Maslačak poseduje brojna lekovita svojstva. Predstavlja prirodni diuretik, koji stimuliše izbacivanje viška vode iz tela, čime poboljšava prirodnu detoksikaciju organizma i olakšava rad jetre. Njegovi listovi odličan su sastojak raznih salata. Od korena maslačka možete da napravite fantastičan čaj koji pomaže jetri da oslobodi telo od toksina. Budući da je čaj pomalo gorak, slobodno mu dodajte kašičicu domaćeg sirovog organskog meda.

3. Cvekla

Nastavite da jedete korenasto povrće i u proleće, naročito cveklu jer je ona odlična za zdravlje jetre, a istovremeno poboljšava kardiovaskularni sistem. Bogata je vitaminima A i C, te sadrži određenu količinu magnezijuma i gvožđa. Možete je pržiti, iscediti u sok, izblendirati u smutiju uz drugo voće i povrće ili iseckati u salatu.

4. Rotkvice

Još jedno fantastično, ukusno povrće koje jelima pruža specifičan gorki ukus i crveno-ružičastu boju. Rotkvice sadrže brojne vitamine, minerale i vlakna, zahvaljujući kojima jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi. Možete ih jesti u salatama, uz zdrave sendviče ili uz humus. Listovi ovog povrća su takođe jestivi.

5. Borovnice

Bogate brojnim vitaminima, mineralima, hranljivim materijama, borovnice su pravi eliksir zdravlja. Mnoga istraživanja pokazala su da je ovo voće najbogatije antioskidansima koji usporavaju proces starenja. Osim toga one poboljšavaju cirkulaciju, štite od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju rizik od gojaznosti i kancera.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.