fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

10 prirodnih načina za podizanje nivoa estrogena

Estrogen i progesteron su dva veoma važna polna hormona u ljudskom telu. Postoje brojni načini za podizanje nivoa estrogena.

Estrogen je odgovoran za polne karakteristike i reproduktivne sposobnosti kod žena, dok je progesteron hormon koji ima važnu ulogu u menstrualnom ciklusu i trudnoći.

Nizak nivo estrogena i progesterona (naročito tokom menopauze), može negativno uticati na vaše raspoloženje, seksualnu želju, zdravlje kostiju i još mnogo toga.

Ovih 10 načina odlični su za podizanje nivoa estrogena u organizmu. Mnogi od ovih prirodnih lekova ili direktno podržavaju stvaranje estrogena ili oponašaju aktivnost estrogena u telu.

HRANA

1. Soja

Organska soja i kvalitetni proizvodi od soje, kao što su tofu i miso, sjajan su izvor fitoestrogena. Fitoestrogeni oponašaju estrogen u telu vezanjem na estrogenske receptore.
U jednom istraživanju o soji u kojem su učestvovali oboleli od karcinoma dojke, istraživači su otkrili da je veći unos soje povezan sa manjim rizikom od smrti uzrokovane kancerom dojke, zahvaljujući fitoestrogenima.

2. Seme lana

Semenke lana takođe sadrže velike količine fitoestrogena. Primarni fitoestrogeni u lanu, takozvani lignani, blagotvorno deluju na metabolizam estrogena.
Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je ishrana bogata lanenim semenom može smanjiti težinu i učestalost raka jajnika kod živine. Da bi ova tvrdnja bila u potpunosti ispravna potrebno je da se sprovedu još i istraživanja na ljudima.

3. Seme susama

Seme susama je još jedan prehrambeni izvor fitoestrogena. Studija iz 2014. godine, takođe sprovedena na životinjama, istraživala je uticaj soje i susamovog ulja na nivo estrogena. Istraživači su otkrili da je dvomesečna ishrana dopunjena ovim uljima poboljšala markere zdravlja kostiju. Ovo istraživanje sugeriše da susam ima pozitivan učinak na estrogen, mada su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.

VITAMINI I MINERALI

4. B vitamini

B vitamini igraju važnu ulogu u stvaranju i aktiviranju estrogena u telu. Nizak nivo ovih vitamina može dovesti do smanjenog nivoa estrogena.
U jednom istraživanju istraživači su uporedili nivo određenih vitamina B grupe sa rizikom za razvoj raka dojke kod žena u premenopauzi. Rezultati su pokazali da su viši nivoi vitamina B2 i B6 povezani sa nižim rizikom za razvoj karcinoma dojke, što može biti posledica uticaja ovih vitamina na metabolizam estrogena.

5. Vitamin D

Vitamin D deluje kao hormon u telu. Jedno istraživanje objašnjava da i vitamin D i estrogen deluju zajedno kako bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naime, vitamin D učestvuje u sintezi estrogena, što znači da može povisiti njegov nivo u organizmu.

6. Bor

Bor je mineral koji ima različite uloge u organizmu. Između ostalog neophodan je za metabolizam polnih hormona testosterona i estrogena. Istraživači veruju da utiče na receptore estrogena tako što dozvoljava telu da lakše koristi raspoložive zalihe ovog hormona.

7. DHEA

DHEA ili dehidroepiandrosteron je prirodni hormon koji se može pretvoriti u estrogen i testosteron. U okviru jednog istraživanja utvrđeno je da DHEA može imati slično dejstvo u telu kao estrogen.

SVEŽE BILJE

8. Konopljika (nije konoplja)

Konopljika je biljka koja se tradicionalno koristi za poboljšanje različitih ginekoloških stanja, kao što je PMS. U jednoj studiji istraživači su otkrili da konopljika ima efekte estrogena u dozama od 0,6 i 1,2 grama. Ove koristi najverovatnije potiču od fitoestrogena apigenina.

9. Ulje noćurka

Ulje noćurka je tradicionalni biljni lek koji sadrži visok nivo omega-6 masnih kiselina, što ga čini popularnim dodatkom za ublažavanje simptoma stanja poput PMS-a i menopauze. U okviru jednog istraživanja, u kojem je učestvovalo preko 2200 žena, koje su koristile ulje noćurka nakon prekida hormonske terapije, njih 889 izjavilo je da im ulje pomaže u kontroli simptoma niskog nivoa estrogena u menopauzi.

10. Crvena detelina

Crvena detelina je biljni dodatak koji sadrži pregršt biljnih jedinjenja zvanih izoflavoni koji mogu delovati poput estrogena u telu. Ovi izoflavoni uključuju biohanin A, formononetin, genistein i dajidzein. U okviru jedne studije utvrđeno je da ova biljka može značajno povećati nivoa estrogena u organizmu.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 14 Prosečna ocena: 4.4]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.