fbpx

GREEN METHOD 16-20.9.

22 sezonske namirnice koje morate da uvrstite u ishranu

Kako biste uspostavli ravnotežu organizama, potrebno je da uskladite navike sa prirodom, prvenstveno one koje se odnose na ishranu. To ne podrazumeva samo izbacivanje industrijski prerađenih namirica iz jelovnika i odabir hrane u njenom prirodnom obliku, već i konzumiranje sezonskog voća i povrća. U ovom blogu vam predstavljam 22 sezonske namirnice koje bi trebalo da uključite u jelovnik.

Dakle, sezonske namirnice sadrži sve nutrijente potrebne organizmu u sezoni koja je u toku, pa hrana koju jedemo u periodu godine u kojem i uspeva predstavlja najbolji izbor za očuvanje zdravlja celokupnog orgnizma.

Ove namirnice su jeftinije, mnogo manje hemijski tretirane, a samim tim i mnogo ukusnije.

U nastavku je spisak povrća i voća koje treba da se nađe na vašem tanjiru u toku zime, kao i predlozi jela koja od njih možete da napravite.

Brokoli

Ova namirnica je odličan antioksidans, izuzetno bogata vitaminima A, C i E koji usporavaju oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima. Vrlo je ukusna, te od nje možete pripremati različita jela. Moj predlog je potaž od brokolija i crvenog sočiva.

Karfiol

Prepun je vlakana koji poboljšavaju varenje i probavu. Osim toga, dobar je izvor omega 3 masnih kiselina koje pospešuju imunitet i poboljšavaju rezistenciju na insulin. U ovim hladnim danima predlažem vam da umesto pirea od krompira napravite pire od karfiola.

Crveni kupus

Za razliku od zelenog, crveni kupus sadrži antocijanin, pigment iz porodice flavonoida, moćnih antioksidanasa bogatih vitamina C i E. Poboljšava zdravlje srca i smanjuje nivo holesterola. Od njega možete praviti različite salate, a moj predlog je salata sa grilovanom piletinom, kinoom i crvenim kupusom.

Kelj

U sezonske namirnice sapda i kelj, koji je prisutan u svim godišnjim dobima. Veoma je bogat nutrijentima, a naročito vitaminom A koji pomaže u borbi sa virusnim infekcijama. Možete ga koristiti kao sastojak u smutijima, ali predlažem da ga, u ovo doba godine, kuvate na pari i jedete u toplim jelima. Isprobajte čorbu od pasulja i kelja.

Prokelj

Ovo povrće izuzetno je bogato proteinima, dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, te brojnim vitaminima i mineralima. Zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa pomaže u podizanju imuniteta. Propržite ga na gi puteru i maslinovom ulju, te mu dodajte orase i jabuke pa ćete dobiti fantastično jelo.

Cvekla

Izuzetno je lekovita i bogata mineralima i vitaminima. Sadrži B12, vrlo redak vitamin u biljnim namirnicama, koji uglavnom nedostaje vegetarijancima i veganima. Reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, održava krvne sudove u dobrom stanju, te podstiče rad jetre. Ove zime ugrejte se potažom od cvekle i krompira.

Spanać

Predstavlja izvanredan izvor vitamina C i beta-karotena. Zahvaljujuči celulozi koju sadrži, čisti organizam i povoljno deluje na varenje. Pre pripreme treba dobro da ga operete da bi se sa listova uklonila zaostala zemlja i sve nečistoće. Možete ga koristiti kao sastojak u smutijima, a predlažem vam da ga, u ovim hladnim danima, dinstate na belom luku.

Pečurke

Na našem podneblju najčešće se upotrebljavaju šampinjoni, ali sve češće i šitake pečurke. Posebno su korisne za osobe sa oslabljenim imunitetom. Poboljšavaju rad jetre, probavnog sistema i smanjuju visok nivo holesterola. Možete ih pripremati na razne načine, a ja vam predlažem da ih skuvate u miso supi.

Celer

Ovaj korenasti plod će vam pomoći da snizite krvni pritisak, ali i detoksikujete organizam. Osim toga, celer sprečava nadutost i probavne smetnje. Možete ga jesti svežeg, ali i u potažima.

Šargarepa

Možete je jesti svežu, ispasiranu, skuvanu, kao zasebno jelo ali i kao prilog glavnom jelu. Izuzetno je lekovita, bogata brojnim vitaminima i mineralima, kao i beta-karotenom. Isprobajte thai potaž od ovog povrća sa kokosovim mlekom.

Ne zboravite na kupus, paškanat, komorač, blitvu, peršun, luk, batat, mandarine, nar, grejpfrut, papriku i zimsku bundevu.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.