4 fantastična jela od kelja

U ovom blogu vam predstavljam fantastična jela od kelja, zahvaljujući kojima ćete organizam snadbeti svim potrebnim nutrijentima.

Jedna od osnovnih lekcija zdrave ishrane, koju se trudim da vam ponovim kad god mi se za to ukaže prilika, odnosi se na izbor sezonskih namirnica. Naime, vodite računa o tome da u jelovniku imate što više sezonskog povrća i voća jer ono sadrži sve nutrijente potrebne organizmu u sezoni koja je u toku. Plodovi koji stižu iz dalekih krajeva dodatno se hemijski tretiraju kako bi što što duže sačuvali svežinu i izgledali lepše.

Iako je prisutan u svim godišnjim dobima, ukusan i nutrijentima vrlo bogat, kelj je na vrhuncu sezone od kasne jeseni do početka proleća. Stoga, ovo je pravi momenat da ga uvrstite u svoju ishranu i spremite razna jela od kelja. Naročito je koristan u ovom periodu godine jer obiluje vitaminom A koji pomaže u borbi sa virusnim infekcijama. Osim toga, sadrži i vitamine C, K i B, gvožđe, luteine i biljna vlakna. Takođe, sadrži kalcijum, kao i beta-karoten, i to mnogo više nego bilo koja druga vrsta zelenog lisnatog povrća.

Možete pripremati razna jela od kelja, a za danas sam vam pripremila 4 fantastična recepta za koje sam sigurna da će vam se svideti.

Nadam se da ću vas ujedno i inspirisati da konačno počenete da jedete ovo sjajno povrće. 🙂

1. Veganski potaž od kelja sa pečenim leblebijama

Sastojci:

Za pečene leblebije:

– 400 g leblebija (koje ste prethodno potopili u vodi, a potom osušili zbog pečenja)
– 1 kašika maslinovog ulja
– ½ kašičice mlevene ljute paprike
– ½ kašičice himalajske soli

Za čorbu:

– 1 kašika maslinovog ulja
– 1 glavica luka, seckanog na sitno
– 5 čenova belog luka, izgnječenog
– 4-5 šolja bujona od povrća
– 1 šolja sirovih indijskih oraha
– 1 šolja batata, seckanog na kockice
– 1 šolja kelja
– 1 šolja nezaslađenog bademovog mleka
– 1 kašika jabukovog sirćeta
– himalajska so i biber (po ukusu)

Priprema:

Pečene leblebije:

Zagrejte rernu na 220 °C. U posudi srednje veličine pomešajte leblebije sa maslinovim uljem, mlevenom ljutom paprikom, himalajskom solju i biberom, zatim ih položite u tepsiju, u koju ste prehodno stavili papir za pečenje. Pecite ih oko 50 minuta, dok ne postanu hrskave.

Potaž od kelja:

Dok se lebelebije peku, u veliku šerpu sipajte maslinovo ulje i ostavite ga da se zagreje na umerenoj temperaturi. Zatim dodajte luk, te ga dinstajte dok ne porumeni i omeška, otprilike oko 5 minuta. Nakon toga, u lonac stavite beli luk i dinstajte još 1 minut. Potom sipajte bujon od povrća zajedno sa batatom i indijskim orasima. Pojačajte temperaturu i ostavite da se krčka dok batat ne postane mekan, oko 30 minuta. Za to vreme operite kelj i sitno ga iseckajte. Sklonite šerpu sa ringle, te prespite smesu u blender. Blendirajte dok smesa ne postane glatka, pa je zatim vratite u šerpu koju potom ponovo stavite na ringlu i ostavite da se krčka. Dodajte kelj, pa kuvajte još 15 minuta, dok listovi ne omekšaju. Posle toga, ponovo dobijenu smesu izblendirajte, pa vratite u šerpu, te dodajte bademovo mleko, jabukovo sirće, so i biber. Ostavite da se kuva dok se potaž ne zagreje, a prilikom serviranja u potaž dodajte pečene leblebije.

2. Salata od kelja i kinoe sa prelivom od đumbira

Sastojci:

Za dresing:

– 1 kašičica mlevenog đumbira
– izrendana kora od ½ limete
– 2 kašičice jabukovog sirćeta
– 1 kašika susamovog ulja
– 2 kašike javorovog sirupa

Za salatu:

– 1 šolja kelja
– 1 šolja kuvane kinoe
– 100 g pečenog tofu sira, sečenog na kocke
– ½ kašičice susama

Prirpema:

U manjoj činiji ili šolji izmešajte sve sastojke za dresing. Zatim, u činiji za salatu pomešajte kelj, kinou, tofu i susam. Salatu servirajte odmah ili je čuvajte u frižideru, najviše do 12 sati.

3. Kuvani batat sa mlevenom ćuretinom, keljom i avokadom

Sastojci:

– 1 veliki batat
– 1 kašičica maslinovog ulja
– 2 čena belog luka, izgnječenog
– 100 g mlevene ćuretine
– 1 kašika kuvanog paradajza
– prstohvat crvene tucane paprike
– 1 šolja kelja, kuvanog na pari
– 1 kašika svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
– himalajksa so i biber (po ukusu)
– ½ avokada, izblendiranog

Prirpema:

Zagrejte rernu na 220 °C. Zamotajte batat u foliju, te ga pecite u tepsiji, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje, dok ne postane mekan, oko 50 minuta. Nakon toga, u šerpu ubacite ulje, te ga zagrejte na umerenoj temperaturi, pa zatim dodajte beli luk, himalajsku so i biber, pa sve zajedno dinstajte oko pola minuta. Zatim dodajte mlevenu ćuretinu, sok od paradajza i crvenu tucanu papriku, te kuvajte dok ćuretina ne omekša. Potom dodajte kelj i kuvajte još 1-2 minuta. Kada batat bude pečen, presecite ga na pola i napunite ćuretinom i keljom, te prelijte izblendiranim avokadom i sitno iseckanim peršunovim lišćem.

4. Čokoladni čips od kelja

Sastojci:

– 5 šolja kelja, skuvanog na pari
– 1 šolja vode
– ¾ šolje indijskog oraha
– ¼ šolje lešnika
– ½ kašike sirovog organskog kakaoa
– 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
– ½ kašičice himalajkse soli
– prstohvat cejlonskog cimeta
– prstohvat bibera (po želji)

Priprema:

Sve sastojke, osim kelja, pomešajte i izblendirajte. Stavite kelj u posudu i prelijte ga dobijenom čokoladnom smesom. Dobro promešajte. Zatim poslažite listove kelja u tepsiju, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje, i pecite ih na 220 °C, 20 minuta sa jedne i 20 minuta sa druge strane, sve dok listovi kelja ne postanu hrskavi.