fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

4 znaka da vam je metabolizam spor

Brojne promene na telu ukazuju na to da vam je metabolizam spor, a u ovom blog postu vam opisujem četiri najčešće.

Šta je metabolizam?

Metabolizam je brzina kojom telo troši kalorije radi obavljanja svojih funkcija. Na brzinu metabolizma utiču razni faktori, uključujući godine, pol, nivo aktivnosti i naravno režim ishrane. Kako starimo metabolizam se postepeno usprova, pre svega zbog smanjenja mišićne mase.

Kada shvatite da metabolizam možete ubrzati redovnom fizičkom aktivnošću, te praktikovanjem balansirane ishrane, sa ciljem da što efikasnije sagorite kalorije, uspostavićete kontrolu nad svojom telesnom težinom, na duže staze.

Znakovi koji ukazuju na to da vam je metabolizam spor

1. Gojite se

Kada jedete više nego obično ili ne trenirate redovno ima smisla da se vaša težina povećava. Međutim ponekad i pored redovnog vežbanja i kvalitetne ishrane može da se dogodi da dobijete na težini.

Različiti zdravstveni poremećaji mogu da budu uzrok neočekivanog povećanja telesne težine, ali veoma često se dešava i da se vaše telo navikne na trenutni režim ishrane i vežbanja, te da mu je potrebna promena. Čestim promenama, pre svega u treningu, ali i različitim kombinovanjem namirnica, možete sprečiti usporavanje metabolizma ili ga ponovo pokrenuti.

2. Ne možete da smršate

Ovo je uobičajena pojava, posebno u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama. U tom periodu života metabolizam se ustaljuje, pa mu je potreban podsticaj kako bi se ubrzao. U tom slučaju pojačajte intenzitet vežbanja i fokusirajte se na izgradnju mišićne mase.

3. Pojavljuju vam se dlake po telu

Pojačana maljavost takođe može biti povezana sa brzinom metabolizma, na koju utiču brojni hormoni u telu. Čak i male promene u vezi sa hormonima mogu imati veliki uticaj na brzinu metabolizma.

Konkretno, hormoni štitne žlezde kontrolišu brojne ključne sisteme u telu. Obratite pažnju na to da li imate simptome, poput hroničnog umora, promene telesne temperature ili vam se pojavljuju dlake na mestima na kojima ih ranije niste imali. Sve su to znaci da štitna žlezda ne radi optimalno.

4. Obilk vašeg tela se menja

Endokrina žlezda hipofiza takođe utiče na brzinu metabolizma, igra ulogu u količini mišićne mase, te utiče na to gde se skladište masti u telu.

Dakle, ako ste primetili da se debljate na mestima na kojima nikada ranije niste ili primećujete razliku u načinu na koji vaše telo dobija mišićnu masu, potrebno je da proverite hormone hipofize.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.