fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

5 namirnica bogatih vitaminom D

Jedina hranjiva materija koju telo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svetlosti. Vitamin D predstavlja veoma važan dodatak ishrani, koji bi trebalo da svakodnevno konzumirate tokom jeseni i zime, kada je izloženost sunčevim zracima slabija, tj. od septembra do marta, kao i tokom drugih meseci u godini, ukoliko otkrijete njegov deficit. Budući da je vitamin D od presudne važnosti za zdravlje, u ovom blogu vam predstavljam 5 namirnica bogatih vitaminom D.

Referentni dnevni unos ovog vitamina iznosi 600 IU (internacionalnih jedinica) dnevno. Ako ne dobijete dovoljno sunčeve svetlosti, vaš unos bi trebalo da bude i do 1.000 IU dnevno.

Većina ljudi ne proverava prisutnost ovog vitamina u organizmu, što može uticati na pojavu brojnih stanja poput autoimunih bolesti, kancera, osteoporoze i hipertenzije.

Budući da je rastvorljiv u mastima, potrebno je da ga uzimate uz obroke, i to one koji sadrže zdrave masti poput maslinovog ulja, ribe, maslina, koštunjavih plodova, avokada ili drugih namirnica koje sadrže masti, jer pospešuju njegovu apsorpciju.

Vitamin D se može naći u brojnim namirnicama, a ovo su najvažnije među njima.

1. Losos

Ne samo što predstavlja ukusan i zdrav protein, losos je prepun omega 3 masnih kiselina, za koje se zna da imaju brojne benefite po ljudski organizam. Osim toga, odličan je izvor vitamina D. Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede 100 g lososa sadrži između 361 i 685 IU vitamina D – u zavisnoti da li se radi o divljem ili uzgojenom lososu. Divlji uvek sadrži više i njega kupujte ukoliko ste u prilici.

2. Tuna

U 5 namirnica bogatih vitaminom D spada i tuna. Tuna sadrži veliku količinu vitamina D. Naime, u 175 g tunjevine ima 236 IU ovog vitamina. Osim toga, bogata je proteinima kao i ostale vrste ribe, što pogodno utiče na mišiće, kosu, kožu i nokte. Sadrži i veliku količinu omega 3 masnih kiselina.

3. Škampi

Popularna vrsta račića bogata je vitaminom D – u 100 g škampa nalazi se 152 IU ovog vitamina. Za razliku od većine morskih plodova koji ga sadrže, škampi imaju vrlo nizak udeo masti. Takođe sadrže korisne omega 3 masne kiseline, cink, jod, selen, kao visok nivo vitamina B12, zahvaljujući čemu pozitivno utiču na zdravlje srca.

4. Žumance

Riba i morski plodovi nisu jedini izvor vitamina D. Jaja ga takođe sadrže u velikim količinama. Naročito ga ima u žumancetu, gde se nalaze i brojni drugi vitamini i minerali. Preporučujem vam da kupujete jaja iz slobodnog uzgoja, jer ona sadrže čak 3-4 puta više vitamina D.

5. Pečurke

Pečurke su gotovo jedini biljni izvor ovog vitamina, pored pojedinih integralnih žitarica. Zato, ukoliko ste vegan, obavezno ih uključite u dnevni jelovnik. Za razliku od životinjskih izvora vitamina D koji sadrže samo vitamin D3, gljive su bogate vitaminom D2. U 100 g pečurki nalazi se 130-450 IU ovog vitamina, u zavisnosti od toga da li se radi o divljim ili domaće uzgojenim vrstama.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.