5 namirnica koje najbolje hidriraju organizam
Osim vode, određene namirnice najbolje hidriraju organizam. Hidratacija je neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, naročito leti kada telo dodatno gubi tečnost kroz znojenje. Pre svega, vodom unosimo esencijalne materije poput kalcijuma, magnezijuma i flora, a izbacujemo toksine iz vitalnih organa.
Dehidracija može imati ozbiljne zdravstvene posledice, koje možemo izbeći unosom dovoljne količine vode. Koliko ćemo vode popiti zavisi od više faktora, ali preporučena dnevna doza iznosi oko 2 litre (osam čaša dnevno). Osim vodom, telo možemo da hidriramo i određenom hranom, koja pored vode sadrži i različite druge nutrijente.
Ovih 5 namirnica pomoći će vam da dodatno osvežite organizam.
1. Lubenica
Budući da sadrži gotovo 95% vode, lubenica je odlična za hidrataciju organizma. Gasi žeđ, povoljno deluje na rad probavnih organa, a podstiče i izlučivanje viška vode iz organizma. Izuzetno je ukusna jer sadrži oko 6% šećera. Da biste napravili salatu od lubenice dodajte nekoliko listova sveže nane, maslinovog ulja, himalajske soli i bibera, a možete da napravite i veganski sladoled od lubenice.
2. Spanać
Oko 20 procenata dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane, a ostatak iz pića. Odličan način da unesete dovoljno vode kroz ishranu jeste da jedete lisnato zeleno povrće poput spanaća, koji takođe sadrži gotovo 100% vode. Osim toga, spanać je bogat magnezijumom, kao i mnogim drugim važnim vitaminima i mineralima.
3. Krastavac
Krastavac spada u namirnice koje najbolje hidriraju organizam. Ima li šta bolje za osveženje tokom leta od aromatične voda od krastavaca? Naime, krastavac deluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Sa 95,2% vode, samo jedan plod ovog povrća dnevno pomoći će vam da hidritate organizam.
4. Jagode
Smatra se da jagode sadrže čak 92% vode, što znači da su savršene za hidrataciju organizma, naročito u vreme kada je spoljna temperatura visoka. Osim toga, jedna studija pokazala je da konzumiranje jagoda smanjuje markere ateroskleroze kod osoba sa metaboličkim sindromom. Ovo bobičasto voće, pored brojnih vitamina i minerala, sadrži i različite organske kiseline, kao što su limunska, vinska, jabučna i pektin.
5. Narandže
Za svakih 180 g narandži koje pojedete, dobijate 156 g vode, što znači da je 1 narandža sadrži otprilike 85% vode. Ovo voće bogato je i vitaminom C koji jača imunitet i potpomaže apsorpciju gvožđa. Narandže pomažu neutralizaciji slobodnih radikala, pojačavaju odbrambeni sistem organizma, stimulišu rad creva i snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi.