5 saveta za pravilnu kupovinu namirnica

Kupovina hrane može biti težak zadatak, čak i za najspremniju osobu. Čini se da primamljivi, lepo zapakovani, ali istovremeno i nezdravi prehrambeni proizvodi vrebaju na svakom ćošku, preteći da poremete vaše planove da se hranite zdravo. Da ne biste upali u iskušenje i kupili neki od njih, u ovom blogu podeliću sa vama 5 saveta za pravilnu kupovinu namirnica, a više o tome možete da pročitate u mojoj novoj knjizi ”Vodič za kupovinu hrane”.

Sastavljanje liste namirnica za kupovinu jedan je od načina da vodite računa o ishrani, ali i o budžetu. Ukoliko prema tom spisku napravite raspored obroka koje želite da imate u frižideru, izbeći ćete prejedanje u trenucima napada gladi, jer ćete pri ruci imati voćku ili orašaste plodove umesto industrijski prerađenih grickalica, koje ne sadrže nikakve hranjive materije. Osim toga, izbeći ćete i nepotrebno trošenje novca.

Štaviše, studije su pokazale da korišćenje šoping liste namirnica može uticati na zdraviji izbor hrane, te na gubitak kilograma.

Sledećih 5 saveta za pravilnu kupovinu namirnica pomoći će vam da pravilno pripremite listu za kupovinu hrane, a time i odaberete namirnice koje imaju pozitivan efekat na vaše zdravlje.

1. Planirajte obroke unapred

Kreiranje liste namirnica na osnovu unapred planiranih obroka pomoći će vam da napravite jela puna hranjivih materija, u skladu sa svojim planom ishrane. Imati sastojke neophodne za pripremu ukusnih obroka tokom cele nedelje je odličan način za praktikovanje režima zdrave ishrane.

Studije su pokazale da se ljudi, koji unapred planiraju obroke, zdravije hrane, te imaju nižu telesnu težinu od onih koji to ne čine. Osim toga, oni koji planiraju obroke, više kuvaju kod kuće, te samim unose kvalitetnije namirnice u svoj organizam.

Pre svega, zapišite recepte obroka koje želite da pojedete tokom nedelje, te u skladu sa njima sastavite listu za kupovinu namirnica. Vodite računa o količini svake namirnice koja vam je potrebna.

2. Pametno birajte namirnice

Kada kreirate listu za kupovinu hrane, važno je da imate na umu šta ćete zaista konzumirati. Ukoliko tek krećete da praktikujete specifičan režim ishrane, nemojte odjednom da kupite gomilu namirnica koje inače ne jedete. Odabir samo nekoliko novih namirnica svake nedelje dobar je način da upotpunite jelovnik, uključite nove hranjive sastojke u ishranu, te otkrijete u kojoj zdravoj hrani zaista uživate.

Osim toga, dobro organizovana lista za kupovinu namirnica sprečiće vas da kupite više hrane nego što realno možete da pojedete u toku jedne nedelje. Na taj način ćete i uštedeti novac.

3. Organizujte listu za kupovinu namirnica

Spisak za kupovinu namirnica organizujte prema kategorijama. To će vam pomoći da efikasnije kupujete, te umanjite mogućnost kupovine nezdrave hrane.

Za početak, podelite listu na kategorije prema osnovnim grupama namirnica:

Povrće
Voće
Proteini
Ugljeni hidrati
Zdrave masti
Mlečni proizvodi ili njihova zamena
Začini
Napici

4. Fokusirajte se na zdrave namirnice

Prilikom kreiranja spiska za kupovinu namirnica fokusirajte se na hranu koja je zdrava i bogata hranjivim sastojcima.

Ovo može biti izazovno, posebno za one koji su nedavno započeli zdraviji plan ishrane.

Liste za kupovinu namirnica su koristan način da smanjite šanse za kupovinu nezdrave hrane, koja može uzrokovati debljanje i različite zdravstvene tegobe.

5. Držite se plana

Prodavnice prehrambenih proizvoda dizajnirane su tako da kupci troše novac, bilo da se radi o zdravoj ili nezdravoj hrani. Da biste izbegli iskušenje, uđite u supermarket sa planom da zdravo jedete i kupite samo namirnice sa svoje liste.

Kreiranje liste za kupovinu hranjivih, a istovremeno ukusnih namirnica, pre odlaska u kupovinu, umanjiće šanse da impulsivno kupite nezdravu hranu zapokovanu u šarenu, na oko primamljivu ambalažu.

Ako vas je privukao neki prodajni artikal, odvojite vreme da se analizirate deklaraciju kako biste utvrdili da li se taj artikal uklapa u vaš plan obroka i podsetite se svog spiska zdravih namirnica.

Bilo da ste na početku, ili možda već uveliko na putu promene životnog stila i unapređenja ishrane, moja nova knjiga ”Vodič za kupovinu hrane” pomoći će vam da odaberete namirnice i proizvode u službi vašeg zdravlja. Pored ključnih informacija o tome koja hrana je zdrava, na samom kraju knjige nalazi se i sedmodnevni posni jelovnik koji će vam služiti kao instrukcija i inspiracija za pripremu zdravih i ukusnih obroka.