5 začina za bolje varenje
Da li ste znali da gotovo svi začini, koje koristimo u kulinarstvu, mogu da poboljšaju varenje? U ovom blog postu izdvojila sam njih nekoliko, koje vam preporučujem da koristite prilikom pripreme obroka, kako biste unapredili digestivni trakt, ali i poboljšali ukus hrane.
Kako začini utiču na varenje?
Digestivni trakt ima snažan uticaj na naš nervni, hormonalni i imunološki sistem.
Shodno tome, da bismo bili zdravi, važno je kako se hranimo, odnosno, šta unosimo u organizam. Preporučujem vam da birate namirnice koje ublažavaju upale u telu, budući da upale mogu biti uzrok brojnih hroničnih bolesti.
Začini i začinsko bilje poseduju antiinflamatorna svojstva, a osim toga, stimulišu aktivnosti pankreasne lipaze, proteaze i amilaze. Ovi enzimi pomažu u održavanju efikasnijeg sistema za varenje.
Dakle, uobičajene probleme kao što su žgaravica, probavne smetnje i zatvor možete rešiti određenim začinima.
Začini za bolje varenje
1. Đumbir
Pored brojnih zdravstvenih prednosti koje poseduje, đumbir može da unapredi varenje. Veruje se da ovaj začin ima blagotvorno dejstvo na enzime tripsin i lipazu, koju luči pankreas radi varenja lipida. Pored toga, đumbir može pomoći u povećanju kretanja hrane kroz digestivni trakt, pa time i da ublaži ili spreči zatvor. Takođe, smanjuje grčeve creva i ublažava nadimanje.
2. Cimet
Cimet pozivitino utiče na varenje. Ovaj začin može da snizi nivo šećera u krvi usporavanjem razgradnje ugljenih hidrata u crevima i održavanjem bolje ravnoteže hranljivih materija u crevima. Brojna istraživanja su pokazala da jedinjenja u cimetu mogu smanjiti upalu u probavnom sistemu, poboljšavajući na taj način njegovu efikasnost.
3. Origano
Osim što je odličan dodatak najčešće mediteranskim i meksičkim jelima, origano može da poboljša varenje, budući da je prepun vlakana. Namirnice bogate biljnim vlaknima dodaju zapremnu stolici, te stimulišu pomeranje hrane kroz digestivni trakt, koja se potom efikasno izlučuje iz organizma.
4. Korijander
Korijander poseduje aktivna jedinjenja koja stimulišu probavne enzime, za koje se zna da poboljšavaju varenje, sprečavaju nadimanje i stvarenje gasova, te ublažavaju mučnine. Da biste maksimalno iskoristili ovaj začin za bolju probavu, napravite napitak od njega – stavite nekoliko listova svežeg korijandera u vodu, te vodu ostavite u frižideru preko noći. Popijte je sledećeg jutra.
5. Nana
Sveža nana može ublažiti probavne smetnje, kao što su gasovi, nadimanje i brojni drugi simptomi lošeg varenja. Zapravo jedinjenja u nani opuštaju probavni sistem, te sprečavaju kontrakciju glatkih mišića, što bi moglo da ublaži grčeve u crevima. Takođe, nana poboljšava protok žuči, koju telo koristi za varenje masti.