fbpx

LETNJI 5 DANA DETOKS PROGRAM 24-28.6.

5 zdravih navika koje bi trebalo da uvedete ovog proleća

Navike imaju značajan uticaj na sveukupno blagostanje i vitalnost organizma. One su suštinski deo naše svakodnevne rutine. To su aktivnosti koje redovno obavljamo bez svesnog razmišljanja o njima. Ponekad je potrebno da neke od njih promenimo, kako bismo postigli željene rezultate, a proleće je pravi trenutak za nove početke. Shodno tome, predlažem vam da u svoju svakodnevnicu uvedete ovih 5 zdravih navika.

1. Napunite frižider sezonskom hranom

Da bi vam zdrava hrana uvek bila na dohvat ruke, neophodno je da frižider napunite namirnicama koje svakodnevno jedete. Birajte sezonsko povrće i voće, kako biste ishranu prilagodili ciklusima u prirodi. Hrana koja je uzgojena u sezoni u kojoj je i konzumirate, ima brojne pozitivne efekte na celokupno zdravlje organizma. Osim što je bogata brojnim nutrijentima, zaslužna je i za održavanje ravnoteže u prirodi.

Pravilnom kombinacijom zdravih, celovitih namirnica, kao što su sezonsko povrće i voće, mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke, te nemasno meso, riba i jaja, osnažićete imunološki sistem, poboljšati probavu, povećati nivo energije i popraviti raspoloženje.

2. Kuvajte svoje obroke

Pripremom i kuvanjem obroka imate potpunu kontrolu nad nutrijentima koje unosite u organizam. To drugim rečima znači da imate mogućnost da u ishranu uključite više namirnica bogatih hranljivim materijama, kao što su vitamini, minerali, biljna vlakna i drugo, te ograničite unos aditiva, konzervanasa, prerađenih sastojaka, rafinisanog šećera i nezdravih masti. Inspirišite se mojim ,,Meal prep radionicama kuvanja“, kako biste naučili kako da za tri sata pripremite obroke za tri dana unapred.

3. Iskoristite duže dane za svakodnevnu šetnju

Šetnja je oblik fizičke aktivnosti koji se lako uklapa u dnevnu rutinu, jer je možete obavljati bilo gde i ne zahteva posebnu opremu. Prema brojnim istraživanjima hodanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, te smanjuje stres i anksioznost. Pored toga, uključivanje šetnje u dnevnu rutinu može vam pomoći da održite zdravu telesnu težinu i smanjite rizik za razvoj hroničnih oboljenja.

4. Zasadite začinsko bilje

Začinsko bilje odličan je sastojak u kulinarstvu, ne samo zbog aromatičnog ukusa i mirisa, već i zahvaljujući lekovitim svojstvima koja poseduje. Iako se upotrebljava i sušeno, sveže je uvek bolja opcija. Osim što ga možete nabaviti na lokalnim pijacama i u supermarketima, postoji opcija da ga sami sadite i uzgajate kod kuće. Istraživanja pokazuju da sobno začinsko bilje, poput peršuna, ruzmarina i nane, popravlja raspoloženje, umanjuje stres i čisti vazduh. Ovde pronađite uputstvo za sadnju začinskog bilja u kućnim uslovima.

5. Postavite granice

Proleće je idealan trenutak da razmislite o tome da li je potrebno da postavite određene granice u svom životu. Identifikujte šta je to što vam oduzima previše vremena i energije, te se potrudite da to svedete na minimum ili potpuno isključite iz svog života. Na primer, ako provodite sate skrolujući kroz društvene mreže, ograničite njihovu upotrebu. Pronađite vreme za prijatelje i aktivnosti koje vas ispunjavaju, poput hobija, meditacije i slično.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.